Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789012403894. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Handleiding voor de praktijk

Specificaties
Paperback, 168 blz. | Nederlands
Sdu | 2e druk, 2021
ISBN13: 9789012406482
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Gezondheidsrecht
Jongbloed : Gezondheidsrecht
Sdu 2e druk, 2021 9789012406482
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Op zoek naar een toegankelijke behandeling van de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)? In deze tweede druk van het boek De Wet verplichte ggz. Een praktische handleiding bespreekt de auteur, mr. R.B.M. Keurentjes, de belangrijkste aspecten van de Wvggz, met als focus de impact op de praktijk.

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg maakt het mogelijk mensen die zorg nodig hebben maar deze niet willen, toch die zorg te geven. Het is dan verplichte zorg, noodzakelijk vanwege een psychische stoornis. Die zorg moet zoveel mogelijk in een ambulante setting worden gegeven. De wet is van belang voor iedereen die werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg en degenen, die daarvoor worden opgeleid. De wet geeft het juridisch kader en instrumentarium voor verplichte zorg. Dat maakt dat dit boek ook bedoeld is voor advocaten, officieren van justitie, rechters en leden van klachtencommissies en patiënten- en familievertrouwenspersonen.

De Wet verplichte ggz is niet eenvoudig te lezen en de toepassing in de praktijk zal de nodige hoofdbrekens kosten bij allen die ermee moeten werken. Wanneer is verplichte zorg mogelijk, welke vormen ervan zijn toegestaan, wie mag de verplichte zorg toepassen, wat is de rechtsbescherming en waarover kan geklaagd worden? Op deze en vele andere vragen, die de wet in de praktijk zal oproepen, geeft de auteur, mr. dr. R.B.M. Keurentjes een helder en praktijkgericht antwoord. Deze tweede druk van het boek gaat ook nu alleen over de Wet verplichte ggz, waarbij wel meer dan in de eerste druk aandacht is besteed aan de Wet forensische zorg.

Inmiddels hebben we bijna een jaar ervaring opgedaan met die nieuwe wetten. Die praktijkervaring en hoe de rechtspraak de wet interpreteert is verwerkt in deze tweede druk. Nog lang niet alle vragen, waarvoor de Wet verplichte ggz ons stelt, zijn beantwoord maar een enkele knoop is inmiddels doorgehakt. En dat biedt duidelijkheid voor alle gebruikers van deze wet. De auteur geeft geen rechtstheoretische beschouwingen maar tracht waar mogelijk een helder, op de praktijk gericht antwoord te geven op de vragen die de wet oproept. Daarnaast worden alle aspecten van de wet in heldere taal beschreven.

De heer Keurentjes heeft als rechter een ruim dertigjarige ervaring opgebouwd met de voorgangers van de Wet verplichte ggz, de Krankzinnigenwet van 1884 en de Wet Bopz van 1994. Daarnaast was hij lid van de begeleidingscommissies van de eerste en tweede evaluatie van de Wet Bopz en voorzitter van de derde evaluatiecommissie van die wet. Hij is ook hoofdredacteur van Jurisprudentie Gedwongen Zorg («JGz») en redacteur van Sdu Commentaar Gedwongen zorg.

Specificaties

ISBN13:9789012406482
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:168
Uitgever:Sdu
Druk:2
Verschijningsdatum:12-2-2021
Hoofdrubriek:Gezondheidsrecht

Over R.B.M. Keurentjes

Mr. R.B.M. Keurentjes werd in 1985 rechter bij de rechter te Zutphen. In 1991 werd hij daar vice-president en in de periode 1992-1997 was hij daar werkzaam als voorzitter van de familiesector. Hij was op persoonlijke titel lid van de landelijke evaluatiecommissie Wet Bopz, die de eerste evaluatie an deze wet uitvoerde. Hij was tevens lid van de begeleidingscommissie bij de tweede evaluatie van de Wet Bopz. Vanaf juli 1998 tot september 2001 is hij gedetacheerd geweest op het ministerie van Justitie bij de Directie Rechtspleging. Daarna was hij tot april 2007 voorzitter van de sector civiel recht van de Rechtbank 's-Hertogenbosch. Sedert april 2007 is hij president van de Rechtbank Groningen.

Andere boeken door R.B.M. Keurentjes

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg