Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Vrijheid, gelijkheid, burgerschap. MSO, deel 1

Over verschuivende fundamenten van het Nederlandse minderhedenrecht en -beleid: immigratie, integratie, onderwijs en religie

Specificaties
Paperback, 123 blz. | Nederlands
Sdu uitgevers | 1e druk, 2007
ISBN13: 9789012122818
Rubricering
Juridisch : Vreemdelingenrecht
Sdu uitgevers 1e druk, 2007 9789012122818
Niet leverbaar.

Samenvatting

De centrale stelling van Vrijheid, Geljkheid, Burgerschap is, dat een sterkere nadruk op burgerschap en integratie de gemeenschappelijke inspiratiebron vormt voor ontwikkelingen op zeer uiteenlopende beleidsterreinen. De recente wijzigingen in het immigratierecht, het inburgeringsbeleid en de nationaliteitswetgeving worden gemotiveerd vanuit kritiek op het multiculturalisme en de tekortschietende integratie van minderheden. Ze berusten op een gemeenschappelijk uitgangspunt: de migrant zal eerst moeten aantonen dat hij bereid en in staat is een positieve bijdrage aan de Nederlandse samenleving te leveren voordat hij in aanmerking komt voor toegang, permanent verblijf en Nederlanderschap. Eerst zal hij aannemelijk moeten maken dat hij in maatschappelijke zin een burger zal zijn – hij zal moeten integreren – voordat hij voor burgerschap in juridische zin met de bijbehorende rechten in aanmerking komt.

Versterking van burgerschap en integratie ligt ook ten grondslag aan het streven om de vrijheid van godsdienst en onderwijs in te perken ten gunste van een scherpere scheiding van kerk en staat. Voorkomen moet worden dat religieus en cultureel gemotiveerde groepsloyaliteiten de integratie in de Nederlandse samenleving en het omhelzen van de liberale en seculiere grondwaarden van deze samenleving belemmeren. Vrees voor islamitisch fundamentalisme speelt daarbij een rol.

Vrijheid, Gelijkheid, Burgerschap beschrijft en analyseert deze gemeenschappelijke trends en beleidsdoelen, plaatst de beleidsomslag die daaraan ten grondslag ligt in een historisch kader en beoordeelt dit alles op zijn juridische en morele houdbaarheid.

Specificaties

ISBN13:9789012122818
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:123
Uitgever:Sdu uitgevers
Druk:1
Verschijningsdatum:28-12-2011
Hoofdrubriek:Vreemdelingenrecht

Over Ben Vermeulen

Prof. mr. drs. Ben Vermeulen is lid van de Raad van State. Daarnaast is hij als hoogleraar staats- en bestuursrecht en onderwijsrecht verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en als hoogleraar onderwijsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tot voor kort was hij lid van de Onderwijsraad en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Andere boeken door Ben Vermeulen

Inhoudsopgave

Inleiding

Het Nederlandse model
1. De traditie van verzuiling
2. Neutraliteit; modellen van scheiding van kerk en staat

Fundamentele rechten: vrijheid en gelijkheid
3. Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging
4. Vrijheid van onderwijs
5. Taal- en cultuurrechten
6. Gelijkheid

Burgerschap: insluiting en uitsluiting
7. Een multicultureel drama?
8. Veranderende concepten van burgerschap
9. Immigratie- en integratiebeleid
10. Onderwijs als integratie-instrument
11. Religie als bron van tegenstellingen

Conclusies
12. Afsluitende beschouwingen
13. En laatste bedenkingen

Literatuur
Jurisprudentie

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vrijheid, gelijkheid, burgerschap. MSO, deel 1