Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Paritas Passé

Debiteuren en crediteuren in de knel door ongelijke incassobevoegdheden

Specificaties
Paperback, 132 blz. | Nederlands
Sdu | e druk, 2012
ISBN13: 9789012388917
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Insolventierecht
Sdu e druk, 2012 9789012388917
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

De beslagwetgeving is complex. Er is al lang geen sprake meer van een eenvoudige rangorde tussen concurrente en preferente crediteuren. Dankzij allerlei bijzondere bevoegdheden duwen crediteuren elkaar steeds vaker opzij. Mede hierdoor wordt de prikkel voor crediteuren om bij de toepassing van bevoegdheden tot het uiterste te gaan steeds groter. Daarnaast komen schuldenaren vaker terecht op een besteedbaar bedrag dat lager is dan de beslagvrije voet (=90% bijstandsnorm). Voor een groot deel van deze groep geldt dat zij dan niet meer in staat zijn om hun vaste lasten en noodzakelijke dagelijkse boodschappen te betalen.

Om de discussie te kunnen voeren over het belang van minimale bescherming van de debiteur alsmede de onderlinge verhouding van de crediteuren is inzicht in de praktijk noodzakelijk. Om daar in te voorzien is onderzoek uitgevoerd. Het rapport Paritas Passé is het resultaat van dit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. De onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (aangesloten bij de MOgroep) hebben op verzoek van de gerechtsdeurwaarders de knelpunten in kaart gebracht die de groep schuldenaren die in een problematische schuldsituatie verkeren en hun schuldeisers in de praktijk ervaren als schuldeisers met verschillende preferente posities zich melden voor verhaal van hun vordering.

Specificaties

ISBN13:9789012388917
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:132
Uitgever:Sdu
Verschijningsdatum:15-6-2012
Hoofdrubriek:Insolventierecht

Over Nadja Jungmann

Nadja Jungmann is lector Schulden en Incasso en de autoriteit in Nederland op het gebied van schuldenproblematiek. Haar onderzoeken hebben onder meer geleid tot de instelling van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en het beslagregister.

Andere boeken door Nadja Jungmann

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Paritas Passé