Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Interveniëren in criminele families

Specificaties
Paperback, 152 blz. | Nederlands
2e hands artikel | 1e druk, 2020
ISBN13: 9789012405942
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Jongbloed : Strafrecht diversen
2e hands artikel 1e druk, 2020 9789012405942
Onderdeel van serie Politiewetenschap
Niet leverbaar.

Samenvatting

Dit boek gaat over wat Nederlandse gemeenten doen om criminele families aan te pakken en de intergenerationele overdracht van criminaliteit te doorbreken.

De problematiek van de georganiseerde misdaad in Nederland en zijn ondermijnende effecten, kan immers niet los worden gezien van de rol die criminele families hierin spelen. Dat hebben Hans Moors en Toine Spapens in Criminele families in Noord-Brabant. Een verkenning van generatie-effecten in de georganiseerde misdaad (2017) klip en klaar laten zien.

De leden van criminele families zijn over het algemeen bedreven in het ontlopen van de strafrechtelijke repercussies van de criminaliteit die ze plegen. Ze zijn ook in staat om interventies van preventieve aard te frustreren. Het gaat om gesloten groepen, die vaak een negatieve sfeer van intimidatie en afhankelijkheid creëren in hun fysieke en sociale omgeving. Tegelijktertijd opereren zij het liefst onder de radar en houden zij instanties buiten de deur of profiteren er juist van. Een overheid die te dichtbij komt en illegale verdienmodellen verstoort, kan echter op forse weerstand rekenen.

De conclusie is hard en helder. Ondanks de brede aandacht voor integrale samenwerking en de creatieve inzet van straf-, civiel- en bestuursrechtelijke middelen van de afgelopen jaren, valt er een wereld te winnen. De ‘harde’ aanpak van repressie, verstoring en afpakken, sluit nog te beperkt aan op de ‘zachte’ benadering van preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en gezondheidszorg. En we zijn pas net gaan beseffen dat in vrijwel iedere aanpak ook de directe leefomgeving van criminele families zou moeten worden gemobiliseerd.

Het draaiboek voor een effectieve aanpak van criminele families bestaat niet. Alles staat of valt met aandacht voor situatie, context en maatwerk – het gaat om professionaliteit en veerkracht in een weerbarstige praktijk. Daarom willen we met de inzichten van de werkvloer en uit de wetenschap in dit boek alle professionals inspireren die bij en voor gemeenten vat proberen te krijgen op deze complexe en persistente problematiek

De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter.

Specificaties

ISBN13:9789012405942
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:152
Druk:1
Verschijningsdatum:11-5-2020
ISSN:

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Interveniëren in criminele families