Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Editie 2022
Tekst & Toelichting
Samenvatting
De inwerkingtreding van de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn eind juli 2018 heeft tot aanpassingen geleid in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Daarnaast zijn ook het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 en de Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme in werking getreden.
Sindsdien is de Wwft, het daarop gebaseerde Uitvoeringsbesluit en de Uitvoeringsregeling meerdere malen gewijzigd. Bovendien is er een UBO-register voor vennootschappen en andere juridische entiteiten gekomen en dient het UBO-register voor trusts en fondsen voor gemene rekening nog te worden geïmplementeerd. Dit boek biedt op duidelijke wijze inzicht in de aangebrachte wijzigingen in de Nederlandse antiwitwaswetgeving. Met de bijbehorende toelichting aan de hand van de recente parlementaire geschiedenis wordt de inhoud geduid.
Op 25 juli 2018 is de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn in Nederland in werking getreden. Deze Implementatiewet heeft vooral tot aanpassingen geleid in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met de gewijzigde Wwft zijn ook het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 en de Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme in werking getreden. Sindsdien is de Wwft, het daarop gebaseerde Uitvoeringsbesluit en de Uitvoeringsregeling meerdere malen gewijzigd door onder meer Wijzigingswetten financiële markten van 2018 en 2019, de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018) als de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn. Vanaf 27 september 2020 heeft Nederland een UBO-register voor vennootschappen en andere juridische entiteiten. Het UBO-register voor trusts en fondsen voor gemene rekening moet nog worden geïmplementeerd.
Dit boek biedt op duidelijke wijze inzicht in de aangebrachte wijzigingen in de Nederlandse antiwitwaswetgeving. Met de bijbehorende toelichting aan de hand van de recente parlementaire geschiedenis wordt de inhoud geduid.
Het boek is bestemd voor Wwft-instellingen, maar ook voor bedrijven en studenten. Het boek bevat een overzicht van de gewijzigde wet- en regelgeving en geeft per artikel een samenvatting van de parlementaire geschiedenis. Uitgangspunt is daarbij het recht zoals dat thans luidt op basis van (de implementatie in het Nederlandse recht van) de vierde anti-witwasrichtlijn. Het boek begint met een algemeen hoofdstuk over de Wwft. Daarna volgt een hoofdstuk waarin de Wwft wordt toegelicht, vervolgens het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 en daarna de Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Ook wordt de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van trusts en soortgelijke juridische constructies aan de orde gesteld en tot slot komt het implementatiebesluit registratie uiteindelijk belanghebbenden van trusts en soortgelijke juridische constructies aan de orde.
De auteurs zijn werkzaam in de praktijk op het gebied van antiwitwaswetgeving. Zij zijn aangesteld in de wetenschap, in de advocatuur en in het notariaat.
Specificaties
Inhoudsopgave
Leeswijzer
Deel 1 Algemeen
Indeling Wwft, implementatiewet en implementatiebesluit
Deel 2 Artikelsgewijze toelichting Wwft
Deel 3 Artikelsgewijze toelichting Uitvoeringsbesluit Wwft 2018
Deel 4 Artikelsgewijze toelichting Uitvoeringsregeling Wwft 20
Deel 5 Artikelsgewijze toelichting Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van trusts en soortgelijke juridische constructies
Deel 6 Artikelsgewijze toelichting Implementatiebesluit registratie uiteindelijk belanghebbenden van trusts en soortgelijke juridische constructies
Mensen die dit boek kochten, kochten ook...
Net verschenen
Rubrieken
- aanbestedingsrecht
- aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
- accountancy
- algemeen juridisch
- arbeidsrecht
- bank- en effectenrecht
- bestuursrecht
- bouwrecht
- burgerlijk recht en procesrecht
- europees-internationaal recht
- fiscaal recht
- gezondheidsrecht
- insolventierecht
- intellectuele eigendom en ict-recht
- management
- mens en maatschappij
- milieu- en omgevingsrecht
- notarieel recht
- ondernemingsrecht
- pensioenrecht
- personen- en familierecht
- sociale zekerheidsrecht
- staatsrecht
- strafrecht en criminologie
- vastgoed- en huurrecht
- vreemdelingenrecht