Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Belast verleden

Het Nederlandse belastingrecht onder nationaalsocialistisch regime

Specificaties
Gebonden, 563 blz. | Nederlands
Wolters Kluwer | 1e druk, 2013
ISBN13: 9789013104301
Rubricering
Juridisch : Algemeen juridisch
Wolters Kluwer 1e druk, 2013 9789013104301
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit boek vertelt het verhaal van het Nederlandse belastingrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze periode zijn door de bezetter in het Nederlandse belastingstelsel fundamentele veranderingen aangebracht, die tot op de dag van vandaag nog van belang zijn. Ook hebben de nazi's getracht de Nederlandse Belastingdienst in te schakelen in het kader van de Jodenvervolging. Daartoe werd onder andere een speciale afdeling van de Belastingdienst in het leven geroepen bij de beruchte Zentralstelle für jüdische Auswanderung.

Tevens werd een speciale regeling getroffen ter afkoop van de belastingschulden van joodse belastingplichtigen, de Pauschregelung. Hoe kon dit zover komen? Wat was de rol van de leiding van de Belastingdienst hierbij? Hebben fiscale wetenschappers en belastingconsulenten zich hiertegen verzet? Heeft de Hoge Raad nog een rol gespeeld bij onder andere rechtszaken tegen belastingaanslagen opgelegd aan joodse burgers?

Net als alle andere joodse ambtenaren werden ook de joodse belastingambtenaren ontslagen. Wat waren hun persoonlijke lotgevallen? Medewerkers van de Belastingdienst kwamen in aanmerking voor de verplichte Arbeidsinzet in Duitsland. Was hiertegen verzet?

Onder leiding van het Zwarte Hoofdbestuur is er binnen de Belastingdienst in samenwerking met het Nationaal Steun Fonds en de belasting adviespraktijk verzet gepleegd tegen de nazi's, onder andere door het illegaal achterhouden van grote bedragen aan belastinggelden ten bate van de financiering van de hulp aan onderduikers. Diverse belastingambtenaren hebben dit verzet met hun leven moeten betalen.

Dit boek vertelt hun vaak zeer persoonlijke verhaal. Ook komen de persoonlijke verhalen van de hoofdrolspelers aan Duitse kant aan bod.

Ten slotte komt de naoorlogse periode aan de orde. Centraal staat daarbij de heffing van successierecht over nalatenschappen afkomstig van door de nazi's in de oorlog vermoorde joden, de zuivering van de Belastingdienst en het rechtsherstel.

'Belast verleden' bevat tot dusverre niet gepubliceerde persoonlijke documenten en uniek geluids- en fotomateriaal afkomstig van onder andere het Belasting & Douane Museum te Rotterdam.

Specificaties

ISBN13:9789013104301
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:563
Druk:1
Verschijningsdatum:22-12-2012
Hoofdrubriek:Algemeen juridisch

Over Peter Essers

Prof.dr. P.H.J. Essers is hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Tilburg.

Andere boeken door Peter Essers

Inhoudsopgave

Voorwoord
Lijst van afkortingen

Deel 1: Inleiding
Deel 2: Voorspel
Deel 3: Fiscale regelgeving onder nationaalsocialistisch regime
Deel 4: De Belastingdienst onder nationaalsocialistisch regime
Deel 5: De belastingkamer van de Hoge Raad in de bezettingstijd
Deel 6: Fiscale wetenschap en literatuur onder nationaalsocialistisch regime
Deel 7: Bevrijding, zuivering en nasleep
Deel 8: Conclusies

Bijlagen

Verantwoording foto's
Registers
Personenregister
Literatuurregister

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Belast verleden