Eigendom van roerende zaken
Samenvatting
Eigendom van roerende zaken is gewijd aan de in boek 5 BW geregelde wijzen van eigendomsverkrijging van roerende zaken. Deze wijzen van eigendomsverkrijging staan wel bekend als oorspronkelijk of originair. Het zijn er zeven (toe-eigening, vinderschap, schatvinding, natrekking, vermenging, zaaksvorming en vruchttrekking). Zij worden alle zeven besproken in de volgorde van de wetsartikelen in een afzonderlijk hoofdstuk.
Telkens is er aandacht voor de voorgeschiedenis van de wijze van eigendomsverkrijging. Die ligt meestal in het Romeinse recht en de (korte) bespreking daarvan verduidelijkt wat de ratio is van de moderne regeling. De wetsgeschiedenis, rechtspraak en literatuur over de verschillende wijzen van eigendomsverkrijging komen telkens uitvoerig aan de orde. Wanneer over bepaalde kwesties onenigheid of onduidelijkheid bestaat, schenkt deze monografie ter inspiratie aandacht aan het recht van enkele ons omringende landen en in het bijzonder aan het Duitse recht dat vaak voorbeeld was voor de Nederlandse wetgever.
Terugkerende thema’s in de afzonderlijke hoofstukken zijn de voorwaarden voor eigendomsverkrijging, de afbakening van de verschillende wijzen van verkrijging, de vraag naar het lot van beperkte rechten en de verschillende mogelijkheden voor schadevergoedingsacties voor degene die een recht verliest.
Eigendom van roerende zaken richt zich niet alleen tot academici en studenten, doordat het boek de enige samenhangende en uitgebreide omschrijving is van alle originaire wijzes van verkrijging uit boek 5, maar ook tot praktijkjuristen die zich op de hoogte willen stellen van de regeling van de in de maakindustrie belangrijke figuren van zaaksvorming, natrekking en vermenging.
Specificaties
Mensen die dit boek kochten, kochten ook...
Net verschenen
Rubrieken
- aanbestedingsrecht
- aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
- accountancy
- algemeen juridisch
- arbeidsrecht
- bank- en effectenrecht
- bestuursrecht
- bouwrecht
- burgerlijk recht en procesrecht
- europees-internationaal recht
- fiscaal recht
- gezondheidsrecht
- insolventierecht
- intellectuele eigendom en ict-recht
- management
- mens en maatschappij
- milieu- en omgevingsrecht
- notarieel recht
- ondernemingsrecht
- pensioenrecht
- personen- en familierecht
- sociale zekerheidsrecht
- staatsrecht
- strafrecht en criminologie
- vastgoed- en huurrecht
- vreemdelingenrecht