Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Leerboek forensische psychiatrie

Specificaties
Gebonden, 556 blz. | Nederlands
Boom Uitgevers Amsterdam | 1e druk, 2019
ISBN13: 9789024430086
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Boom Uitgevers Amsterdam 1e druk, 2019 9789024430086
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wat is onderscheidend aan de forensische psychiatrie?

Dit eerste Leerboek forensische psychiatrie is tot stand gekomen vanuit de vraag wat onderscheidend is aan de forensische psychiatrie. Het gaat daarbij in elk geval om een viertal aspecten, die elkaar niet uitsluiten, sterker nog: die elkaar in belangrijke mate kunnen overlappen.
Omdat forensisch psychiaters en andere zorgverleners zich bewegen op de grens van psychiatrie en recht, is kennis van het straf(proces)recht en de (praktische) wisselwerking tussen psychiatrie en rechtspraak essentieel.

Rapporteren voor de rechtbank is een van de bijzondere rollen van de forensisch psychiater. Psychiaters doen ingrijpende en verstrekkende uitspraken over verdachten van een misdrijf. Zorgvuldigheid is derhalve vereist.

De laatste jaren is binnen de forensische psychiatrie - en binnen de samenleving als geheel - de nadruk meer en meer komen te liggen op risicotaxatie en risicomanagement. De opdracht aan de forensisch psychiater en psycholoog is de kans op delictherhaling zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen.

Psychopathologie is het vierde onderscheidende punt dat heel belangrijk is. Daarbij geldt dat er vanzelfsprekend een grote overlap is tussen de forensische en de algemene psychiatrie wat betreft psychische stoornissen.

Binnen de forensische psychiatrie is dikwijls sprake van veel comorbiditeit (middelenafhankelijkheid, intellectuele beperking), waarbij comorbide stoornissen ook met de behandeling van een andere stoornis kunnen interfereren. Naast een allround kennis van de psychiatrische kliniek is daarom een degen kennis van forensisch bijzonder relevante stoornissen noodzakelijk.

Deze thema's komen - naast andere - in dit boek keer op keer vanuit verschillende gezichtspunten terug. Het boek is geschreven voor het Nederlandse taalgebied en daarmee relevant voor zowel Vlaanderen als Nederland.

Specificaties

ISBN13:9789024430086
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:556
Druk:1
Verschijningsdatum:3-4-2019

Over Gerben Meynen

Gerben Meynen is psychiater en filosoof. Hij is hoogleraar Forensische psychiatrie aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht, en tevens bijzonder hoogleraar Ethiek en psychiatrie aan de Faculteit Geesteswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam als psychiater bij GGZ InGeest, Amsterdam.

Andere boeken door Gerben Meynen

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leerboek forensische psychiatrie