Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Kan de overheid crises aan?

Waarom het belangrijk is om groter te denken en kleiner te doen

Specificaties
Paperback, 184 blz. | Nederlands
Prometheus | 1e druk, 2021
ISBN13: 9789044648522
Prometheus 1e druk, 2021 9789044648522
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

De wijze waarop de overheid functioneert, heeft de afgelopen decennia de democratische rechtsorde uitgehold. Dat was de boodschap in 'Groter denken, kleiner doen' van Herman Tjeenk Willink. Het boek werd twee jaar geleden onthaald als een urgente visie op de problemen van de democratische rechtsorde.

Het was een oproep om ongemakkelijke feiten onder ogen te zien en positie te kiezen; om het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken. De gevolgen van de coronacrisis maken de boodschap nog urgenter. Zij leggen een vergrootglas op samenleving en overheid. Zwakke plekken worden scherper zichtbaar. Tegelijkertijd moet de overheid aan nieuwe eisen voldoen. Het coronavirus moet worden bestreden.

De economie moet overeind worden gehouden. De sociale gevolgen moeten worden opgevangen. En toch stelt niemand de vraag of de overheid wel aan die eisen kan voldoen, en onder welke voorwaarden dan. Daarover gaat deze volledig herziene en uitgebreide versie van Groter denken, kleiner doen. Voor de noodzakelijke veranderingen moet anders naar de overheid worden gekeken en over de overheid worden gedacht. Dat is belangrijk op een moment waarop een nieuw kabinet aantreedt.

Over 'Groter denken, kleiner doen'
'Tjeenk Willink hoopt op een revolutie, maar die kan ook klein beginnen. Wel staat het voor hem vast dat het moet komen vanuit de samenleving: van actiegroepen van rechters en huisartsen en burgerinitiatieven waarbij mensen zelf dingen opzetten en regelen.' - NIEUWSUUR

'Herman Tjeenk Willink heeft tijdens zijn lange, indrukwekkende politieke en bestuurlijke carrière steeds aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de democratische rechtsorde. Wat zijn boek zo indrukwekkend maakt, is hoe knap, treffend en indringend hij dat thema aan de orde stelt.' - JURYRAPPORT PRINSJESBOEKENPRIJS 2019

Specificaties

ISBN13:9789044648522
Trefwoorden:overheid, crisis
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:184
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:2-9-2021
ISSN:

Expertrecensies (1)

Groter denken, kleiner doen
Peter van den Boom | 25 januari 2019
Herman Tjeenk Willink toont zich in Groter denken, kleiner doen bezorgd over de nonchalance waarmee wij omgaan met onze democratische rechtsorde.
Lees verder

Over Herman Tjeenk Willink

Herman Tjeenk Willink (1942) verwierf in de loop der jaren, als voorzitter van de Eerste Kamer en als vicepresident van de Raad van State, de positie van boven de partijen staande adviseur van de regering. Hij was meermalen informateur van Nederlandse kabinetten, de laatste keer in 2017, bij de totstandkoming van het kabinet-Rutte III. Sinds 2012 is Tjeenk Willink minister van staat. Voor Groter denken, kleiner doen kreeg hij in 2019 de PrinsjesBoekenPrijs.

Andere boeken door Herman Tjeenk Willink

Inhoudsopgave

Woord vooraf

I Wat ons bindt

II 'Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam!'
1 Over de noodzaak van het publieke debat
2 De nationale democratische rechtsorde kan niet zonder Europa
3 Geen vertegenwoordigde democratie zonder maatschappelijke democratie
4 De kwaliteit van de uitvoering bepaalt de geloofwaardigheid van de overheid
5 Zonder onafhankelijke rechters geen democratie

III Groter denken, kleiner doen

IV Op zoek naar de politiek

V Overleeft de democratische rechtsorde
1 Twee beelden van de werkelijkheid
2 De terugtocht als weg vooruit

Nawoord

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Kan de overheid crises aan?