Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.

Jeugdstrafrecht

beginselen, wetgeving en praktijk

Specificaties
Gebonden, 304 blz. | Nederlands
MAKLU uitgevers | 4e druk, 2019
ISBN13: 9789046609668
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
MAKLU uitgevers 4e druk, 2019 9789046609668
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Jeugdigen tot 18 jaar hebben, ongeacht van welk feit ze worden verdacht, recht op een behandeling volgens aparte procedures waarbij speciaal daarvoor aangestelde autoriteiten zijn betrokken en, na veroordeling, op aparte op opvoeding gerichte jeugdsancties. Deze jeugdsancties kunnen ook worden toegepast op jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar.

In het voorliggende handboek wordt op een verfrissende manier beschreven hoe dit jeugdstrafrecht in de Nederlandse rechtspraktijk heeft vorm gekregen. Daarbij wordt geregeld terugverwezen naar de beginselen ofwel de achterliggende principiële keuzes en bedoelingen van de wetgever.

Het boek is geschreven vanuit een eigentijdse benadering waarbij het jeugdstrafrecht niet wordt behandeld vanuit het systeem van de wet, maar vanuit de gang van zaken in de rechtspraktijk. Zo vindt de lezer bijvoorbeeld een ruime behandeling terug van de buitengerechtelijke afdoening door bureau Halt en het Openbaar Ministerie omdat het gros van de door jeugdigen gepleegde misdrijven in Nederland op deze manier wordt afgehandeld. Ook zijn er aparte hoofdstukken gewijd aan de situatie op het politiebureau c.q. het verblijf in de politiecel en de fase van het voorarrest en alternatieven in dat kader, vooruitlopend op de straf.

De vele praktijkvoorbeelden en citaten uit de oorspronkelijke memorie van toelichting ter illustratie van de achtergrond van de huidige bepalingen, maken dit boek zeer toegankelijk en een aanrader voor iedereen die in de werking en achtergronden van het Nederlandse jeugdstrafrecht geïnteresseerd is.

Specificaties

ISBN13:9789046609668
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:304
Druk:4
Verschijningsdatum:28-2-2019

Over Jolande Uit Beijerse

Mr. Dr. Jolande uit Beijerse is universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is rechter-plaatsvervanger bij het team jeugd van de rechtbank Rotterdam, lid van de commissie van toezicht van justitiële jeugdinrichting de Hartelborgt en lid van de European Council for Juvenile Justice in Brussel.

Andere boeken door Jolande Uit Beijerse

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. De ontwikkeling van het Nederlandse jeugdstrafrecht
2. De wettelijke leeftijdsgrenzen
3. De buitengerechtelijke afdoening van jeugdstrafzaken
4. Jeugdige verdachten op het politiebureau
5. De voorlopige hechtenis van jeugdige verdachten
6. Waarborgen voor de berechting van jeugdstrafzaken
7. Strafrechtelijke jeugdsancties
8. Jeugdstrafzaken: een beeld van de casuïstiek
9. Het verblijf in de justitiële jeugdinrichting

Literatuur
Jurisprudentie

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Jeugdstrafrecht