Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789046611012. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.

Een pleidooi voor euthanasie zonder grenzen

Het ultieme zelfbeschikkingsrecht moet prevaleren (Belgisch recht)

Specificaties
Paperback, 326 blz. | Nederlands
MAKLU uitgevers | 2e druk, 2022
ISBN13: 9789046611616
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Gezondheidsrecht
MAKLU uitgevers 2e druk, 2022 9789046611616
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

In dit boek wordt de huidige Belgische euthanasiewetgeving uit de doeken gedaan, en wordt af en toe een blik geworpen over de grenzen heen, naar de situatie van onze noorderburen.

De auteur formuleert enkele voorstellen tot verandering. Volgens de auteur moet het zelfbeschikkingsrecht van het individu centraal komen te staan. De houding die zou moeten worden aangenomen t.a.v. het zelfbeschikkingsrecht kan het best samengevat worden met de woorden van de Belgische filosoof Gilbert HOTTOIS: “Behandel anderen niet zoals u behandeld wilt worden, maar zoals zij behandeld willen worden”.

Mensen die waardig willen sterven hebben lak aan pompeuze zinnen, zoals bijvoorbeeld “Het leven van ieder mens, ongeacht zijn gezondheidstoestand, handicap of lijden, behoudt zijn volledige waardigheid en moet worden gerespecteerd.” Zulk standpunt getuigt van een volledig disrespect voor de vrije keuze van ieder individu en het recht op een waardig afscheid. De auteur deelt de mening van de Nederlandse jurist Huib DRION die dertig jaar geleden reeds de stelling verdedigde dat mensen die klaar zijn met leven, bij de arts de nodige middelen moeten krijgen om zo hun leven op een eigen gekozen moment te beëindigen. Iemand die kiest voor euthanasie mag niet bevoogdend de les worden gespeld en er zouden hem ook geen voorwaarden meer mogen worden opgelegd. Iedereen is namelijk de bezitter van zijn eigen dood.

De in dit boek voorgestelde wetswijzigingen moeten niet alleen beletten dat mensen nodeloos lijden tijdens hun laatste momenten op aarde; ze moeten ook helpen voorkomen dat mensen na een mislukte poging tot zelfmoord een droevige getuigenis uitmaken van het mislukt proberen; ze moeten helpen verhinderen dat hulpeloze mensen ertoe verplicht worden voor al hun behoeften een beroep te doen op verzorgers en moeten ten slotte preveniëren dat achterblijvers niet de kans krijgen om afscheid te nemen van hun dierbaren.

Specificaties

ISBN13:9789046611616
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:326
Druk:2
Verschijningsdatum:3-8-2022
Hoofdrubriek:Gezondheidsrecht
ISSN:

Over Patrick Herbots

Patrick Herbots is advocaat aan de balie van Antwerpen. Hij publiceerde eerder in juridische tijdschriften zoals R.W., AdvocatenPraktijk, T. Strafr., NjW, Postal Memorialis, Vigiles, Rev.Dr.Mil., Jura Falconis enDe Juristenkrant evenals in niet-juridische tijdschriften zoals Meet Music Magazine, Joods Actueel en China Vandaag. Van zijn hand verscheen eveneens het boek Meer dan 100 dagen, uitgegeven bij Free Musketeers.

Andere boeken door Patrick Herbots

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een pleidooi voor euthanasie zonder grenzen