

Het belastingparadijs
Waarom niemand hier belasting betaalt - behalve u
Samenvatting
Toen 'Het belastingparadijs' in 2013 voor het eerst verscheen brak enige paniek uit in Den Haag. Na de massale media-aandacht konden Rutte en consorten niet meer om Het belastingparadijs en de waarheid heen: multinationals (Google, Starbucks, Toyota, Gazprom, Siemens, de lijst is eindeloos) en buitenlandse voetballers en sterren betalen in Nederland bijkans nul belasting – terwijl Nederlandse burgers door Den Haag worden gestript.
Dus volgden er naar aanleiding van het boek Kamervragen en deden de belastingontwijkende multinationals er het zwijgen toe. Dat Starbucks inmiddels voornemens is zijn hoofdkantoor van Amsterdam-Zuid naar Londen te verplaatsen, is daarom ook niet de schuld van de auteurs van Het belastingparadijs. Dat staatssecretaris van Financiën Weekers met stille trom is afgetreden óók niet.
Wel maakten de auteurs speciaal voor alle dik belastingbetalende Nederlanders een update van hun bestseller. De geactualiseerde editie die u in handen hebt bevat daarnaast nieuwe onthullingen: wist u bijvoorbeeld dat ook ABBA via Nederland de Zweedse fiscus ontwijkt?
Specificaties
Expertrecensies (1)
Over Joost van Kleef
Over Henk Willem Smits
Over Martin van Geest
Inhoudsopgave
Voorwoord van Jort Kelder, kleine zelfstandige en al jaren trouw belastingbetaler in belastingparadijs Nederland. Hoeveel belasting gireert Kelder aan de nationale schatkist?
Aanslag
Inleiding. Krijgt iedereen in Nederland dezelfde aanslag van de fiscus? En wat betaalt u eigenlijk per dag aan belasting aan Den Haag en uw gemeente? En wie betaalt er in Nederland niets of veel minder? Welkom in belastingparadijs Nederland!
1. Blauwe maandagen
Hoe het begon: een kleine geschiedenis van het fenomeen 'fiscus' en de moraal van het instituut 'belastingdienst' door de eeuwen heen. 'Meer, meer, meer!'
2. Trust me!
De opkomst van de moderne, commerciële belastingindustrie. Over trustkantoren, IG Farben en Frits Fentener van Vlissingen. 'Minder, minder, minder!'
3. De Antillenroute
De aanleg van het moderne belastingparadijs. Met dank aan een slimme notaris en 'ons eiland in de zon'. De fiscaal lucratieve Antillenroute en hoe die werkte.
4. F*ck de fiscus
Een schriftelijke cursus belastingontwijking voor gevorderden. Let op: inwoners van Nederland zijn uitgesloten van deelname.
5. Deal or no deal
Fiscaal vriendelijk onderhandelen met de Nederlandse fiscus: handjeklap van buitenlanders met de Hollandse Belasting.
6. Waar een klein land groot in is
Is Nederland het grootste belastingparadijs ter wereld? Hoeveel geld stroomt er fiscaal vriendelijk door Nederland? En is dat veel of héél veel?
7. Hollands Hollywood
Waarom U2, AC/DC, Mick Jagger, voetballers, tennissers & dj's (heel) graag één keer per jaar naar Nederland komen. En de vierstemmige nachtegaaltjes van ABBA ook...
8. Witte boorden, zwart geld (en donkerbruine vermoedens)
Waarom belastingparadijs Nederland voor crimineel geld crimineel goed is.
9. Blauwe schandalen
De fiscale glansrol van belastingparadijs Nederland in wereldwijde boekhoudschandalen en andere financiële ellende.
10. Kassa!
Wie zijn de mensen die miljarden aan belasting weten te besparen voor een ander? En hoeveel miljoenen verdienen zij daarmee?
11. Offshore uzelf!
Zo betaalt u - net als iedereen - nooit meer een stuiver teveel belasting in Nederland! (Alvast meteen disclaimer: de auteurs raden u verre van aan om (financieel) strafbare feiten te plegen.)
12. Blauwe plekken
Conclusie. Wat zijn de voor- en nadelen van belastingparadijs Nederland voor ons?
Naheffing
Wat er gebeurde na publicatie van de eerste druk van Het belastingparadijs - en wat niet. Plus: waarom de auteurs inmiddels worden ingehuurd door, o ironie, De Belastingdienst zelf...
Bedankt!
Noten
Register
Mensen die dit boek kochten, kochten ook...
Net verschenen
Rubrieken
- Aanbestedingsrecht
- Aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
- Accountancy
- Algemeen juridisch
- Arbeidsrecht
- Bank- en effectenrecht
- Bestuursrecht
- Bouwrecht
- Burgerlijk recht en procesrecht
- Europees-internationaal recht
- Fiscaal recht
- Gezondheidsrecht
- Insolventierecht
- Intellectuele eigendom en ict-recht
- Management
- Mens en maatschappij
- Milieu- en omgevingsrecht
- Notarieel recht
- Ondernemingsrecht
- Pensioenrecht
- Personen- en familierecht
- Sociale zekerheidsrecht
- Staatsrecht
- Strafrecht en criminologie
- Vastgoed- en huurrecht
- Vreemdelingenrecht