Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Recht op herstellen: aansprakelijkheids- en verbintenisrechtelijke implicaties van de circulaire economie

Specificaties
Paperback, 105 blz. | Nederlands
die Keure Publishing Group | 1e druk, 2022
ISBN13: 9789048644391
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Jongbloed : Economie algemeen
die Keure Publishing Group 1e druk, 2022 9789048644391
Verwachte levertijd ongeveer 8 werkdagen

Samenvatting

In de evolutie naar een circulaire economie is duurzame groei noodzakelijk. Meer inzetten op herstelling van goederen kan fungeren als een circulaire strategie om de levensduur ervan te verlengen. Momenteel dwarsbomen technische en juridische drempels de herstelbaarheid van goederen. Een “recht op herstellen” kan hiervoor als oplossing dienen. Dit recht omvat onder meer de terbeschikkingstelling van herstelinformatie en de toegankelijkheid van reserveonderdelen, zodat consumenten of onafhankelijke reparateurs zelf kunnen herstellen.

Dit werk onderzoekt de aansprakelijkheids- en verbintenisrechtelijke gevolgen van zo’n recht op herstellen. De auteur brengt de implicaties van een recht op herstellen op de koopovereenkomst en de productaansprakelijkheid in kaart, door middel van een onderzoek van de Belgische rechtspraak. Ook wordt een blik geworpen op de Franse en Nederlandse rechtspraak waar mogelijk en relevant. Vervolgens analyseert de auteur de juridische knelpunten en de impact van de Richtlijn Consumentenkoop 2019. In het laatste hoofdstuk volgt een aanbeveling van de auteur, gebaseerd op de eerder gemaakte belangenafweging.

Uit het onderzoek blijkt dat een recht op herstellen onvermijdelijk een invloed heeft op de koopovereenkomst en de productaansprakelijkheid. Een evenwichtige bewijslastverdeling, de door de nieuwe Richtlijn Consumentenkoop aangeboden handvaten en de door de producent ter beschikking gestelde reparatietools kunnen volgens de auteur te hulp schieten.

Het onderzoek is een masterscriptie geschreven tijdens academiejaar 2020-2021 onder promotorschap van Prof. dr. Ilse Samoy en onder begeleiding van Christopher Borucki.

Specificaties

ISBN13:9789048644391
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:105
Druk:1
Verschijningsdatum:31-5-2022
ISSN:

Over Ilse Samoy

Ilse Samoy is coördinerend programmaleider Algemeen verbintenissen- en contractenrecht aan de Onderzoeksschool Ius Commune. Zij is verbonden aan het Instituut voor Verbintenissenrecht van de KU Leuven.

Andere boeken door Ilse Samoy

Inhoudsopgave

Woord vooraf
Inleiding

Hoofdstuk 1. Naar een circulaire economie
Hoofdstuk 2. Een recht op herstellen: de sleutel tot een circulaire economie?
Hoofdstuk 3. Wetgevend kader
Hoofdstuk 4. Een recht op herstellen: juridische knelpunten
Hoofdstuk 5. Analyse: is een recht op herstellen verenigbaar met het Belgische aansprakelijkheids- en verbintenissenrecht?
Hoofdstuk 6. Een aanbeveling

Besluit
Bibliografie

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Recht op herstellen: aansprakelijkheids- en verbintenisrechtelijke implicaties van de circulaire economie