Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Strafrecht, psychiatrie en de menselijke conditie

Bespiegelingen van Antoine Mooij over menselijke verantwoordelijkheid en de waarden van de moderniteit

Specificaties
E-book, 466 blz. Pdf met watermerkbeveiliging | Nederlands
Boom Juridische Uitgevers | 1e druk, 2022
ISBN13: 9789051894639
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Jongbloed : Strafrecht algemeen
Boom Juridische Uitgevers Pdf met watermerkbeveiliging 1e druk, 2022 9789051894639
Onderdeel van serie Pompe-reeks
Direct te downloaden

Samenvatting

De mens is een gespleten wezen. Sinds de moderniteit kan de mens zich niet langer schikken naar een algemeen geldig geachte, goddelijke of natuurlijke orde. De moderniteit heeft de mens op zichzelf teruggeworpen en precies daardoor geconstitueerd als autonoom subject dat zélf verantwoordelijk is voor het beeld dat het zich van de werkelijkheid vormt en voor de vormgeving van het eigen leven.

Intussen kenmerkt onze laatmoderne samenleving zich door een sterke en eenzijdige gerichtheid op de instrumentele beheersing van de werkelijkheid. Die gerichtheid manifesteert zich ook binnen het strafrecht. In het risicostrafrecht tekent zich een tendens af tot reductie van de delinquent tot het gevaar dat op grond van uitwendige maatstaven wordt verondersteld van hem uit te gaan. De aan de moderniteit ten grondslag liggende waardenoriëntatie lijkt daarmee uit het lood geslagen.

Tegen de tendens tot verabsolutering van de waarden van instrumentaliteit en maakbaarheid heeft Antoine Mooij steeds onvermoeibaar aandacht gevraagd voor de waarden van subjectiviteit, interioriteit en voor het menselijk tekort, die evenzeer onderdeel zijn van de mensbeschouwing van de moderniteit. Zijn in deze bundel samengebrachte beschouwingen leggen daarvan indringend getuigenis af.

Dit boek bevat tweeëntwintig eerder gepubliceerde teksten die handelen over het strafrecht, de forensische psychiatrie en de daaraan ten grondslag liggende mens- en maatschappijbeelden. De bijdragen worden voorafgegaan door een inleidend hoofdstuk van Ferry de Jong dat een introductie biedt tot het filosofische gedachtegoed van Antoine Mooij.

Specificaties

ISBN13:9789051894639
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:pdf
Aantal pagina's:466
Druk:1
Verschijningsdatum:24-2-2022
ISSN:

Over Antoine Mooij

Antoine Mooij is hoogleraar Psychiatrische aspecten van de rechtspraktijk aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en honorair hoogleraar aan de Subfaculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht.

Andere boeken door Antoine Mooij

Inhoudsopgave

TEN GELEIDE; Ferry de Jong; Woorden en andere daden: een introductie tot de hermeneutische antropologie van Antoine Mooij; DEEL I – SUBJECTIVITEIT EN LEEFWERELD; 1 Strafbaar feit en stoornis; 2 De menselijke conditie en de symbolische orde, normatief gezien: politiek, recht, moraal; 3 Waarden in het strafrecht en de psychiatrie; 4 Prudentie en evidentie; DEEL II – HANDELINGSVRIJHEID EN WILSVRIJHEID; 5 Handelingsvrijheid; 6 Wilsvrijheid; 7 Handeling, wilsvrijheid en toerekeningsvatbaarheid; 8 Over de wil en vrijheid van de wil; 9 Opmerkingen over wilsvrijheid en de toerekeningsvatbaarheid; DEEL III – SCHULD EN TOEREKENINGSVATBAARHEID; 10 Schuld in strafrecht en psychiatrie; 11 Toerekeningsvatbaarheid en de vraag naar het kwaad; 12 Schuld, schaamte en cultuurverschil; 13 Schuldervaring in een beeldcultuur; DEEL IV – DIAGNOSTIEK EN GEVAARSCHATTING; 14 Gevaar, gevaarlijk, gevaarlijkheid; 15 De doorwerking van de stoornis in de toerekeningsvatbaarheid en de gevaarspredictie; 16 De toerekeningsvatbaarheid. Hoe verder?; 17 Rapportage, classificatie, diagnostiek; 18 Het antropologisch aspect van de rapportage pro Justitia; DEEL V – FILOSOFIE EN STRAFRECHT; 19 Kant over psychiatrie en recht; 20 Postmodernisme en gemeenschapsdenken in het strafrecht; 21 Hermeneutiek en strafrecht; 22 De taal van de wet en de wet van de taal; APPENDICES; Literatuuropgave; Naamregister; Zaakregister; Over de auteurs; Pompe-reeks

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Strafrecht, psychiatrie en de menselijke conditie