Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Spontane harmonisatie in het contracten- en consumentenrecht

Over verstoring en herstel van de coherentie van het nationale contracten- en consumentenrecht onder invloed van het Europese recht

Specificaties
Ingenaaid, 76 blz. | Nederlands
Boom Juridische Uitgevers | 1e druk, 2006
ISBN13: 9789054546894
Rubricering
Jongbloed : Consumentenrecht
Boom Juridische Uitgevers 1e druk, 2006 9789054546894
Niet leverbaar.

Samenvatting

Europese richtlijnen die worden vastgesteld in het kader van de Europese Unie, moeten worden omgezet in nationaal recht. In het Nederlandse privaatrecht gebeurt dat door de bepalingen van de richtlijn in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek (BW) op te nemen. Daardoor ontstaan er eilandjes Europees recht in het nationale recht, die in de praktijk echter niet meer te onderscheiden zijn van de andere regels in het BW. Bovendien moeten zowel de bestaande als de nieuwe regels voor gevallen waar de richtlijn voor bestemd is, volgens de Europese normen worden geïnterpreteerd, maar kunnen die regels voor gevallen waarin de richtlijn niet geldt, 'gewoon' op de oude manier worden uitgelegd. Hierdoor ontstaan inconsistenties in het recht: dezelfde regel wordt de ene keer zo, en de andere keer zo uitgelegd. Dat maakt het recht voor alle betrokkenen onvoorspelbaar.

Loos stelt in deze oratie als oplossing voor dit probleem voor om, wanneer rechtspolitieke redenen daar niet aan in de weg staan, het nationale recht aan het Europese recht aan te passen, ook op gebieden waar dat niet op grond van het Europese recht verplicht is: spontane harmonisatie in het contracten- en consumentenrecht.

Specificaties

ISBN13:9789054546894
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:76
Druk:1

Over Marco Loos

Marco Loos is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder het Europees consumentenrecht, aan de Universiteit van Amsterdam en onder meer lid van de Study Group on a European Civil Code en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank te 's-Hertogenbosch.

Andere boeken door Marco Loos

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Spontane harmonisatie in het contracten- en consumentenrecht