

Marco Loos is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder het Europees consumentenrecht, aan de Universiteit van Amsterdam en onder meer lid van de Study Group on a European Civil Code en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank te 's-Hertogenbosch.
Meer over Marco LoosSpontane harmonisatie in het contracten- en consumentenrecht
Over verstoring en herstel van de coherentie van het nationale contracten- en consumentenrecht onder invloed van het Europese recht
Samenvatting
Europese richtlijnen die worden vastgesteld in het kader van de Europese Unie, moeten worden omgezet in nationaal recht. In het Nederlandse privaatrecht gebeurt dat door de bepalingen van de richtlijn in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek (BW) op te nemen. Daardoor ontstaan er eilandjes Europees recht in het nationale recht, die in de praktijk echter niet meer te onderscheiden zijn van de andere regels in het BW. Bovendien moeten zowel de bestaande als de nieuwe regels voor gevallen waar de richtlijn voor bestemd is, volgens de Europese normen worden geïnterpreteerd, maar kunnen die regels voor gevallen waarin de richtlijn niet geldt, 'gewoon' op de oude manier worden uitgelegd. Hierdoor ontstaan inconsistenties in het recht: dezelfde regel wordt de ene keer zo, en de andere keer zo uitgelegd. Dat maakt het recht voor alle betrokkenen onvoorspelbaar.
Loos stelt in deze oratie als oplossing voor dit probleem voor om, wanneer rechtspolitieke redenen daar niet aan in de weg staan, het nationale recht aan het Europese recht aan te passen, ook op gebieden waar dat niet op grond van het Europese recht verplicht is: spontane harmonisatie in het contracten- en consumentenrecht.
Specificaties
Anderen die dit boek kochten, kochten ook
Net verschenen
Rubrieken
- aanbestedingsrecht
- aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
- accountancy
- algemeen juridisch
- arbeidsrecht
- bank- en effectenrecht
- bestuursrecht
- bouwrecht
- burgerlijk recht en procesrecht
- europees-internationaal recht
- fiscaal recht
- gezondheidsrecht
- insolventierecht
- intellectuele eigendom en ict-recht
- management
- mens en maatschappij
- milieu- en omgevingsrecht
- notarieel recht
- ondernemingsrecht
- pensioenrecht
- personen- en familierecht
- sociale zekerheidsrecht
- staatsrecht
- strafrecht en criminologie
- vastgoed- en huurrecht
- vreemdelingenrecht