Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Echtscheiding

Fiscale en civiele gevolgen

Specificaties
Paperback, 150 blz. | Nederlands
Sdu | 2e druk, 2012
ISBN13: 9789064762321
Sdu 2e druk, 2012 9789064762321
Onderdeel van serie Fiscale Praktijkreeks
Niet leverbaar.

Samenvatting

Een huwelijk is een vreugdevolle gebeurtenis. Toch moet een aantal zaken niet uit het oog worden verloren, want problemen ontstaan meestal niet tijdens het huwelijk, maar wel als het komt tot een echtscheiding. Vaak wordt daarbij gedacht aan de juridische gevolgen, maar een echtscheiding heeft ook financiële en fiscale gevolgen. Vragen als: wie krijgt de kinderen, ben ik verplicht toe te staan dat de ex-echtgenoot in de woning blijft wonen en wat betekent dat financieel voor mij, zijn dan aan de orde van de dag.

In dit boek komen eerst enkele civiele en fiscale aspecten aan de orde. Er wordt nader ingegaan op alimentatie en de gevolgen voor het hebben van een eigen woning of andere vermogensbestanddelen.
Ook oudedagsvoorzieningen passeren de revue. Sinds een aantal jaren kennen we de Wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding en deze zorgt ervoor dat beide partners in aanmerking kunnen komen voor pensioenrechten. Drijft een van de ex-echtgenoten een onderneming, dan doen zich bijzondere problemen voor. Zo moet de onderneming (of ingeval van een BV moeten de aandelen) gewaardeerd worden. Lang niet altijd kan de werkelijke waarde van de onderneming of van de aandelen worden uitgekeerd. Ten slotte wordt aandacht besteed aan mediation (conflictbemiddeling) bij echtscheiding.

Het boek geeft duidelijk inzicht in alle civiele en fiscale consequenties van een echtscheiding. Het belang van het hebben van huwelijksvoorwaarden in bepaalde situaties wordt aangegeven. De materie is lastig en daarom wordt regelmatig gebruik gemaakt van voorbeelden. Dat alles maakt Echtscheiding tot een praktisch naslagwerk en een handzaam boek voor iedereen die met echtscheiding van doen heeft.

Specificaties

ISBN13:9789064762321
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:150
Uitgever:Sdu
Druk:2
Verschijningsdatum:15-12-2012
Hoofdrubriek:Fiscaal recht
ISSN:

Over Rianne Kavelaars-Niekoop

Mw. drs. R.M. (Rianne) Kavelaars-Niekoop FB is zelfstandig gevestigd fiscalist en gecertificeerd mediator. Zij publiceert zeer regelmatig over diverse onderwerpen en is bij diverse bladen verbonden als vast medewerker dan wel als redacteur. Zij is tevens redacteur van de Fiscale Praktijkreeks. Daarnaast verzorgt zij externe cursussen en lezingen over onderwerpen in de loon-, inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Andere boeken door Rianne Kavelaars-Niekoop

Over A.N. Labohm

Mr. A.N. Labohm is senior raadsheer Hof Den Haag (familiekamer). Voorheen was hij lector personen- en familierecht aan het opleidingsinstituut voor de rechterlijke macht SSR Studiecentrum Rechtspleging.

Andere boeken door A.N. Labohm

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Relatierecht
2. Enkele fiscale regels
3. Onderhoudsverplichtingen
4. Eigen woning
5. Oudedagsvoorzieningen
6. De ondernemer en echtscheiding
7. De persoonlijke ondernemer
8. De dga
9. Overige zaken
10. Mediation

Trefwoordenregister

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Echtscheiding