Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Heimelijke opsporing

Het juridisch boek voor de opsporingspraktijk over de bevoegdheden van het werken onder dekmantel

Specificaties
Paperback, 328 blz. | Nederlands
Kerckebosch bv | 1e druk, 2019
ISBN13: 9789067205870
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Kerckebosch bv 1e druk, 2019 9789067205870
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

In dit boek worden alle door de wetgever toegelaten opsporingsbevoegdheden die vallen onder het begrip WOD – het stelselmatig inwinnen van informatie, pseudokoop, pseudodienstverlening en infiltratie – uitgebreid beschreven.

Het werken onder dekmantel door politie en andere opsporingsinstanties krijgt de laatste jaren in toenemende mate aandacht in de media. Enkele uitgesproken en recente voorbeelden hiervan zijn de opsporingsonderzoeken naar een moord in Kaatsheuvel, bekend onder de naam ‘Eem-2’ en de zogenaamde ‘Posbankmoord’, waar het team Werken onder dekmantel (WOD) de betrokken verdachten langzaam maar zeker ontvankelijk heeft gemaakt om een bekentenis af te leggen ten overstaan van de opsporingsambtenaren van het team WOD.

In dit boek worden alle door de wetgever toegelaten opsporingsbevoegdheden die vallen onder het begrip WOD – het stelselmatig inwinnen van informatie, pseudokoop, pseudodienstverlening en infiltratie – uitgebreid beschreven, zowel wanneer deze door opsporingsambtenaren als door burgers worden uitgevoerd. Vragen als ‘Hoe ver mag een opsporingsambtenaar gaan wanneer het om misleiding gaat?’, ‘Wanneer wordt het uitlokken van een strafbaar feit juridisch ontoelaatbaar?’, ‘Mag de politie heimelijk goederen aan verdachten verkopen?’ en vele andere daaraan gerelateerde vragen worden beantwoord.

De inhoud is, mede vanuit veiligheidsoverwegingen, met name tot stand gekomen aan de hand van openbare bronnen, zoals Kamerstukken, wet- en regelgeving, veel jurisprudentie en literatuur. Het mag voor zich spreken dat de door WOD gebruikte technieken en methodieken slechts besproken kunnen worden wanneer deze uit jurisprudentie of anderszins reeds bekend zijn geworden.

Dit boek wil bijdragen aan een juist en compleet beeld van vooral de juridische, maar ook enkele praktische aspecten van het werken onder dekmantel. Het dient als naslagwerk voor professionals binnen de opsporing, advocatuur en rechterlijke macht die op een of andere manier te maken krijgen met WOD en anderszins geïnteresseerden.

Specificaties

ISBN13:9789067205870
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:328
Druk:1
Verschijningsdatum:7-10-2019

Over Frank Claassens

Mr. Frank Claassens is juridisch adviseur bij de Landelijke eenheid van de politie, is lid van de Centrale Toetsingscommissie (CTC) van het Openbaar Ministerie en geeft veel cursussen over heimelijke opsporingsbevoegdheden aan de politie en andere opsporingsinstanties, het Openbaar Ministerie en de zittende magistratuur.

Andere boeken door Frank Claassens

Inhoudsopgave

- Geschiedenis
- Het stelselmatig inwinnen van informatie
- Pseudokoop
- Pseudodienstverlening
- Infiltratie
- De getuige onder dekmantel
- Misleiding
- Praktische aspecten van undercoverwerkzaamheden

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Heimelijke opsporing