Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.

De Koning in het Nederlandse staatsrecht

Specificaties
Paperback, 117 blz. | Nederlands
Ars Aequi Juridische Uitgeverij | e druk, 2005
ISBN13: 9789069165585
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Staatsrecht
Jongbloed : Staatsrecht algemeen
Ars Aequi Juridische Uitgeverij e druk, 2005 9789069165585
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Waarom spreekt de Grondwet van de Koning, terwijl we al meer dan een eeuw een Koningin hebben? Mag de Koning weigeren zijn handtekening onder een wetsvoorstel te zetten? Hoe ver reikt de ministeriële verantwoordelijkheid voor de Koning, en voor de overige leden van het koninklijk huis? Wat is de betekenis van de eis dat het huwelijk van de Koning bij wet goedgekeurd moet worden? En heeft de Koning vrijheid van meningsuiting?

De Koning is de kleurrijkste en meest 'persoonlijke' functionaris in het Nederlandse staatsbestel. De positie van de Koning in dit bestel is het resultaat van een lange historische ontwikkeling, die haar wortels vindt in de vrijheidsstrijd van de Nederlanden tegen Spanje, onder aanvoering van Willem van Oranje. Ook nu nog neemt de Koning een belangrijke plaats in, als staatshoofd, als deel van de regering en als symbool.

In dit boekje komen enkele basisbegrippen en -beginselen van het Nederlandse staatsrecht aan de orde, uitgelegd aan de hand van de oorspronkelijke en de actuele betekenissen van het koningschap in de Nederlandse Grondwet, de wetgeving en de politieke praktijk. Daarbij komen de hiervoor gestelde vragen aan bod, en natuurlijk worden ook de bijbehorende 'affaires' aangestipt (Greet Hofmans, Lockheed, Margarita, Mabel).

Na een historische schets wordt ingegaan op het ambt en de persoon van de Koning, op zijn bevoegdheden in het wetgevingsproces en als staatshoofd bij onder meer de kabinetsformatie, en op het functioneren van de ministeriële verantwoordelijkheid. Verder wordt aandacht geschonken aan de positie van de overige leden van het koninklijk huis, en aan de titulatuur. Afgesloten wordt met een beschouwing over de spanningsverhouding tussen de principes van de democratische rechtsstaat en het erfelijke koningschap. In de bijlagen zijn enige documenten afgedrukt die dit alles illustreren.

Specificaties

ISBN13:9789069165585
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:117
Verschijningsdatum:18-10-2005
Hoofdrubriek:Staatsrecht

Over Ben Vermeulen

Prof. mr. drs. Ben Vermeulen is lid van de Raad van State. Daarnaast is hij als hoogleraar staats- en bestuursrecht en onderwijsrecht verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en als hoogleraar onderwijsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tot voor kort was hij lid van de Onderwijsraad en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Andere boeken door Ben Vermeulen

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Koning in het Nederlandse staatsrecht