Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte rondom de feestdagen zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen

Over het belang van de Eerste Kamer der Staten Generaal

(maar vooral over de onzin die daarover verkocht wordt)

Specificaties
Paperback, 94 blz. | Nederlands
Uitgeverij Gianni | 1e druk, 2020
ISBN13: 9789077970379
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Staatsrecht
Jongbloed : Staatsrecht algemeen
Uitgeverij Gianni 1e druk, 2020 9789077970379
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De Eerste Kamer der Staten-Generaal velt op enige afstand van het politieke gewoel een bezonken en gedistantieerd oordeel over wetsontwerpen die de Tweede Kamer al aangenomen heeft. Zij stelt zich politiek terughoudend op, want Eerste Kamerleden zijn immers niet direct gekozen.

Wel houden zij nauwgezet de grondwettigheid, rechtsstatelijkheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de wetgeving in het oog. Kortom, de Eerste Kamer waakt over de kwaliteit van de wet, en haar debatten worden door de rechter gebruikt bij het interpreteren daarvan.

Die belangrijke rol kan de Kamer spelen omdat haar leden met maar één been in de politiek staan, en met het andere in de samenleving. Maar bovenal omdat haar fracties niet gebonden zijn aan het regeerakkoord. Daarom is de Eerste Kamer van groot belang voor het land. Zo ongeveer staat het in de boekjes. Maar klopt het?

Welnee. Dit essay laat o.a. zien dat onze Chambre de Réflexion de afgelopen halve eeuw in ruim 99,5% van de gevallen een jaknikker zonder toegevoegde waarde was. Van belang voor de ambtenaren waaraan zij werk verschaft, voor haar leden, die genoegen en maatschappelijk aanzien aan het lidmaatschap ontlenen, en voor politieke partijen. Die kunnen haar gebruiken om oudgedienden een plekje in de politieke luwte te bezorgen en om zichzelf het referendum en een constitutioneel hof van het lijf te houden. Maar de rechtstaat, de democratie of de burgers? Die hebben er praktisch niets aan.

Specificaties

ISBN13:9789077970379
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:94
Druk:1
Verschijningsdatum:22-10-2020
Hoofdrubriek:Staatsrecht

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Over het belang van de Eerste Kamer der Staten Generaal