Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Ongeoorloofde mededinging, marktmacht en marktomstandigheden

Specificaties
Paperback, 29 blz. | Nederlands
deLex B.V. | e druk, 2011
ISBN13: 9789086920303
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch :
deLex B.V. e druk, 2011 9789086920303
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Sinds de Franse revolutie worstelen de politiek en de rechtspraak met het vinden van het juiste evenwicht tussen enerzijds de vrijheid van beroep en bedrijf, en anderzijds bescherming tegen misbruik van die vrijheid. De wetgever maakt hierin – en herziet regelmatig – keuzes. Er blijft echter altijd een arena over, waarin de burgerlijke rechter benaderd wordt om op basis van ‘ongeschreven recht’ in te grijpen. Bij de beoordeling pleegt mededingingsvrijheid het uitgangspunt te zijn. De redenen waarom bepaalde concurrentiegedragingen tóch als ‘oneerlijk’ en ‘ongeoorloofd’ moeten gelden, zijn niet altijd even duidelijk. Het klassieke civielrechtelijke leerstuk van de oneerlijke of ongeoorloofde mededinging kan wat dit betreft wat leren van het jongere broertje, het antitrust- of kartelrecht. Daarin geldt als richtsnoer: de verzekering van een werkzame en onvervalste mededinging. Bij die benadering wordt ook rekening gehouden met marktmacht en marktomstandigheden. Voor het nut van die benadering in de civiele rechtspleging in zaken van ongeoorloofde mededinging, wil dit boekje – aan de hand van voorbeelden – de ogen openen.

De tekst werd uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar op de door de Marcel Henri Bregstein Stichting ingestelde bijzondere (wissel-)leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Mr. D.W.F. Verkade (1944) was al eerder werkzaam aan de UvA en daarna als hoogleraar aan de universiteiten van Nijmegen en Leiden. Daarnaast was hij bijna 30 jaar advocaat in Amsterdam. In 2002 werd hij advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Specificaties

ISBN13:9789086920303
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:29
Uitgever:deLex B.V.
Verschijningsdatum:21-7-2011
Hoofdrubriek:Juridisch
Serie:

Over Feer Verkade

Mr. D.W.F. Verkade studeerde Nederlands recht in Leiden. Zijn wetenschappelijke loopbaan ontwikkelde hij aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Nijmegen en wederom Leiden. Daarnaast was hij bijna 30 jaar advocaat te Amsterdam alsmede rechter- en later raadsheer-plaatsvervanger te Arnhem. In 2002 nam hij afscheid van de universiteit en van de balie, en werd hij advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Andere boeken door Feer Verkade

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ongeoorloofde mededinging, marktmacht en marktomstandigheden