Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Carrière-Nazi's

De wrede praktijken van Duitse oorlogsmisdadigers en hoe ze na 1945 aan de top bleven

Specificaties
Paperback, blz. | NL
Just Publishers | e druk, 2018
ISBN13: 9789089756022
Rubricering
Hoofdrubriek : Geschiedenis
Juridisch :
Just Publishers e druk, 2018 9789089756022
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Helmut Ortner beschrijft in een haarscherp relaas de onthutsende geschiedenis van daders, slachtoffers en omstanders in Hitler-Duitsland. Het zijn schokkende bewijsstukken van een genadeloos tijdperk - en van de beschamende nalatigheden van de naoorlogse Duitse justitie. Hiermee laadde Duitsland 'een tweede schuld' op zich.

Waren de daders van de nationaalsocialistische waanzin beestachtige lieden , marionetten, onverschillige bureaucraten of willoze radertjes, daders uit ideologische overtuiging of gewone criminelen? Na 1945 werden hun praktijken vergoelijkt en toonde men 'begrip'. Oud-nazi's maakten carrière als rechter, hoogleraar, arts of politicus.

In dit verontrustende boek staan genadeloze nationaal-socialistische daders centraal. Zoals concentratiekampbewaker Arnold Strippel, Wehrmachtrechter Erich Schwinge, Volksgerechtshofpresident Roland Freisler en beul Johann Reichhart. Hun slachtoffers waren o.a. verzetsstrijders Georg Elser en Maurice Becaud. Zij die in de naziperiode geen genade toonden, werden in de na-oorlogse jaar vol genade weer in de maatschappij opgenomen. Maar hun slachtoffers werden vergeten, verdrongen of genegeerd.

De daders sterven uit - evenals hun slachtoffers en eigentijdse getuigen. Nu de persoonlijke herinnering aan deze tijd snel verdwijnt, wordt het, behalve de bereidheid tot herdenken, des te noodzakelijker te weten 'hoe het kon gebeuren.'

'Dat zulke boeken vandaag de dag nog nodig zijn, is beschamend. Dat ze bestaan, is de verdienste van auteurs als Helmut Ortner' - Stephan Hebel, Frankfurter Rundschau

'De Duitse dader was geen bijzondere Duitser. Wat over zijn gezindheid kan worden gezegd,
geldt niet voor hem alleen, maar voor geheel Duitsland' - Raul Hilberg

Helmut Ortner (1950) publiceerde ruim dertig boeken. Bekendheid verwierf hij met zijn biografie van Georg Elser De eenzame dader - de aanslag op Hitler, Moordenaar in toga - Roland Freisler, rechter in dienst van Hitler en Vreemde vijanden - de zaak Sacco en Vanzetti, een justitiemoord. Zijn werk is in vele talen vertaald.

Specificaties

ISBN13:9789089756022
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Verschijningsdatum:12-2-2018
Hoofdrubriek:Geschiedenis

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Carrière-Nazi's