Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Staat zonder god

Specificaties
Paperback, 288 blz. | Nederlands
Just Publishers | 1e druk, 2020
ISBN13: 9789089759832
Rubricering
Hoofdrubriek : Mens en maatschappij
Juridisch : Algemeen juridisch
Jongbloed : Staatsrecht algemeen
Just Publishers 1e druk, 2020 9789089759832
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Een spraakmakend boek voor ongelovigen, afvalligen, ketters en twijfelaars - en zij die dat willen zijn. Verwacht wordt dat de twee grote Europese religies, het katholicisme en protestantisme, rond 2060 de helft van hun leden zijn kwijtgeraakt. Men behoudt het geloof in God, maar heeft daar geen kerken meer voor nodig. Daarin heeft men het vertrouwen verloren.

Welke rol moet religie vandaag de dag spelen? Zo weinig mogelijk - als het gaat om de auteurs van dit boek. Religies zijn immers nog steeds in de eerste plaats bang voor angst, ze staan voor geweld, intolerantie en onderdrukking. Hun invloed op politiek en samenleving is nog steeds sterk en vaak verborgen.

In een moderne, seculiere democratie moet de staat zich niet identificeren met bepaalde religies. Alle burgers (of het nu Christenen, Moslims, Joden, Hindoes, enz. zijn) mogen hun eigen god en goden hebben, maar dat is een zaak voor ieder voor zich. Doorslaggevend zijn niet religieuze voorkeuren, maar is de constitutionele loyaliteit. De staat moet functioneren zonder religie.

De Duitse auteur Helmut Ortner vroeg een aantal collega’s zich uit te spreken over de invloed van religie in onze democratische samenleving. Ook ging hij uitgebreid in gesprek met wetenschapper Richard Dawkins, een voorvechter van het Nieuw Atheïsme, een moderne vorm van atheïsme.

Dit boek is een pleidooi voor de loskoppeling van religieuze privileges en invloed, of het nu is in media, maatschappij of politiek, binnen onze rechtsstaat. Religie is een privé-zaak – niets anders. De rechtsstaat dient seculier te zijn.

Voor de vertaling van dit boek dat in Duitsland al veel discussie teweeg bracht, schreef historicus Thomas van der Dunk een voorwoord over de stand van zaken in ons land.

Specificaties

ISBN13:9789089759832
Trefwoorden:religie, rechtsstaat
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Druk:1
Verschijningsdatum:8-4-2020
Hoofdrubriek:Algemeen juridisch
ISSN:

Over Helmut Ortner

Helmut Ortner (1950) publiceerde ruim twintig boeken, meestal politieke non-fictie en biografieën. Zijn werk verscheen in 14 talen. Just Publishers publiceerde van hem Moordenaar in toga (over nazirechter Roland Freisler), De eenzame moordenaar (over de aanslag op Hitler door Georg Elser), Vreemde vijanden (over de rechtszaak Sacco & Vanzetti), Carrière-nazi’s (over Duitsland na 1945) en Beulswerk (over de geschiedenis van de doodstraf). Ortner is lid van de adviesraad van de Giordano Bruno Foundation.

Andere boeken door Helmut Ortner

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Staat zonder god