Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Corruptiebestrijding in ontwikkelingslanden

Een vergelijkende studie tussen twee landen: Kenia en Kameroen

Specificaties
Paperback, blz. | Nederlands
Wolf Legal Publishers | 1e druk, 2021
ISBN13: 9789462406216
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Wolf Legal Publishers 1e druk, 2021 9789462406216
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Zowel in Kenia als in Kameroen komen diverse vormen van corruptie voor, waaronder (electorale) omkoping, afpersing en favoritisme. Politici en openbaar bestuurders zijn regelmatig betrokken bij corruptieschandalen. In beide landen komen bureaucratische en politieke corruptie voor in de vorm van omkoping, afpersing en favoritisme.

Een Keniaan betaalt gemiddeld €113,- per maand aan smeergeld, ongeveer een derde van een gemiddeld maandinkomen. Een Kameroens gezin betaalde in 2005 gemiddeld €156,- aan steekpenningen, een derde tot een vijfde van een gemiddeld minder welvarend inkomen. In beide landen speelt de overheid zelf een grote rol in corruptie, in de vorm van omkoping, afpersing en favoritisme. Goed bestuur is in dit verband een eerste stap in de strijd tegen corruptie.

Rol van andere factoren naast economie en governance
Het meeste onderzoek naar corruptie en met name naar de oorzaken ervan is gericht op de omvang van het probleem en op verschillen tussen landen en culturen. Daarbij is er minder aandacht voor de aard en achtergrond van corruptie. Het onderzoek van Jean Damascène Rwasibo levert een bijdrage aan de kennis en aanpak van corruptiebestrijding in Kenia, Kameroen en andere ontwikkelingslanden. Naast economische en governancefactoren spelen ook andere factoren zoals demografie, analfabetisme en tribalisme een rol bij corruptiepraktijken.

Het onderzoek van Jean Damascène Rwasibo laat zien dat er verschillende verklarende oorzaken aan de corruptie in deze landen ten grondslag liggen, van historische, politieke en organisatorische factoren, tot economische, sociale en culturele factoren. Kennis van deze factoren draagt bij aan een meer doeltreffende corruptiebestrijding in Kenia en Kameroen, maar ook in andere landen met een vergelijkbare problematiek.

Specificaties

ISBN13:9789462406216
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:23-8-2021
ISSN:

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Corruptiebestrijding in ontwikkelingslanden