Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Handboek openbaarheid van bestuur

Specificaties
E-book, 700 blz. Epub met watermerkbeveiliging | Nederlands
Boom Juridische Uitgevers | 2e druk, 2015
ISBN13: 9789462743786
Rubricering
Juridisch : Staatsrecht
Boom Juridische Uitgevers Epub met watermerkbeveiliging 2e druk, 2015 9789462743786
Onderdeel van serie Boom Masterreeks
Direct te downloaden

Samenvatting

Artikel 110 Grondwet bepaalt dat de overheid bij de uitvoering van haar taak openbaarheid betracht. Er bestaan verschillende vormen van openbaarheid. De Wet openbaarheid van de bestuur (Wob) geeft algemene regels voor de openbaarheid op verzoek van bij bestuursorganen berustende informatie. Verder biedt de Wob volgens recente rechtspraak de grondslag voor het door de overheid uit zichzelf verstrekken van informatie (actieve openbaarmaking). Bij de toepassing van de Wob staan verschillende vragen centraal: op welke bestuursorganen is de Wob van toepassing? Wanneer is aan de eisen van een Wob-verzoek voldaan? Wanneer gelden andere openbaarmakingsregelingen? Op welke gronden kan een bestuursorgaan een Wob-verzoek afwijzen?

In de Grondwet en de organieke wetten zijn bepalingen opgenomen over de mate van openbaarheid van het (inlichtingen)verkeer tussen bestuurders en vertegenwoordigende lichamen (politieke openbaarheid). De belangrijkste vraag daarbij is wanneer een bestuurder, zoals een Minister, mag weigeren om inlichtingen te verstrekken of zich mag beperken tot slechts vertrouwelijk verstrekken daarvan.

In bestuurlijke voorbereidingsprocedures en in procedures bij de rechter gelden regels over toegang tot relevante stukken (procedurele openbaarheid). In procedures waarbij de overheid partij is doen zich vragen voor als welke stukken dient de overheid aan de rechter te verstrekken en onder welke omstandigheden mag de overheid dat weigeren of bepalen dat alleen de rechter van de stukken kennis neemt.

Specificaties

ISBN13:9789462743786
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:700
Druk:2
Verschijningsdatum:2-4-2015
Hoofdrubriek:Staatsrecht

Over Eric Daalder

Eric Daalder (1957) studeerde staats- en administratiefrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1981 behaalde hij een LL.M aan Columbia Law School in New York. Van 1981 tot en met 2015 was hij werkzaam als advocaat in Den Haag. Vanaf 1999 was hij plaatsvervangend landsadvocaat. Sinds 1 januari 2016 is hij lid van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Andere boeken door Eric Daalder

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave vindt u in het inkijkexemplaar.

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Handboek openbaarheid van bestuur