Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Door meten tot weten

Over rechtswetenschap als kruispunt

Specificaties
Paperback, 46 blz. | Nederlands
Boom Juridische Uitgevers | 1e druk, 2015
ISBN13: 9789462901322
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Algemeen juridisch
Jongbloed : Recht algemeen
Boom Juridische Uitgevers 1e druk, 2015 9789462901322
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Op 22 mei 2015 sprak prof. Willem van Boom zijn oratie uit ter gelegenheid van de aanvaarding van de leerstoel Civiel Recht te Leiden. De titel ‘Door meten tot weten’ verwijst naar de lijfspreuk van natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes. Diens borstbeeld met lijfspreuk staat voor het Kamerlingh Onnes gebouw, waar inmiddels de Leidse rechtenfaculteit is gevestigd. Hoe verhoudt die lijfspreuk ‘door meten tot weten’ zich tot het werk dat wordt verricht op rechtenfaculteiten? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het is immers geen evidentie dat een rechtenfaculteit zich afficheert als bolwerk van exactheid. Juristen houden zich immers vooral bezig met taal, tekst, systematisering, logische argumentatie, overtuiging en een betere wereld. Zij postuleren normen, debiteren tegeltjeswijsheden, argumenteren met verwijzing naar rechtssysteem, wet, rechtspraak, literatuur; maar zelden zie je ze meten of verwijzen naar systematische waarneming. Dus wat nemen we waar als we op rechtenfaculteiten gaan meten?

In zijn oratie stelt Van Boom onder meer vast dat meting uitwijst dat rechtenfaculteiten ‘kruispunten’ van verschillende wetenschapsopvattingen zijn. Rechtswetenschap bestaat uit zoveel meer dan alleen het klassiek juridische werk. Dat gegeven heeft consequenties waar rechtswetenschappers antwoorden op moeten formuleren. In zijn oratie belicht Van Boom een aantal van de uitdagingen die rechtswetenschappers – en dus ook privaatrechtswetenschappers – te wachten staan, bijvoorbeeld bij het verder verbeteren van de manier waarop zij kwaliteit van onderzoek meten.

Specificaties

ISBN13:9789462901322
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:46
Druk:1
Verschijningsdatum:27-8-2015
Hoofdrubriek:Algemeen juridisch
Jongbloed:Recht algemeen

Over Willem van Boom

Willem van Boom studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft gedoceerd aan de universiteiten van Tilburg en Leiden en is momenteel hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde in 1999 op een proefschrift over hoofdelijke verbintenissen en zijn huidige onderzoeksinteresses betreffen onder andere het aansprakelijkheidsrecht en consumentenrecht.

Andere boeken door Willem van Boom

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Door meten tot weten