Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789492952172. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.

Gegevensbescherming en privacy in het sociaal domein

Specificaties
Paperback, 200 blz. | Nederlands
Berghauser Pont Publishing | 2e druk, 2022
ISBN13: 9789492952813
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Berghauser Pont Publishing 2e druk, 2022 9789492952813
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein is een studieboek en naslagwerk voor beroepsbeoefenaren van gemeenten en hulpverlenende instanties, zoals juristen, kwaliteitsmedewerkers, privacy-adviseurs, beleidsmakers en functionarissen gegevensbescherming. In 2015 gaf de wetgever gemeenten de opdracht om casusgericht te werken vanuit het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’. Dit ging gepaard met een reorganisatie en herverdeling van taken.

Met de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2018 is de belangstelling voor het onderwerp privacy toegenomen, maar ook de vragen en misverstanden: hoe kan men samenwerken vanuit die integrale visie en welke informatie mogen de partijen delen? Het belang van privacy in het sociaal domein is het bewaken van vrije toegang tot fundamentele voorzieningen. De drempel om hulp te zoeken mag niet te hoog zijn. Vertrouwen behouden in de overheid en de hulpverlening is een fundamentele voorwaarde.

Dit sluit nauw aan bij de kernwaarden van het sociaal domein: de eigen regie van de cliënt en de integriteit van de hulpverlener. Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein behandelt de belangrijkste wetten die een rol spelen in het sociaal domein. Nieuw in deze geactualiseerde versie is de gegevensuitwisseling ter uitvoering van de schuldhulpverlening, een taak die in 2021 bij wet aan de gemeente is toegewezen.

De wetten die aan bod komen zijn de AVG, de Uitvoeringswet AVG, de Participatiewet, de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook de geheimhoudingsplicht, gegevensuitwisseling, de organisatie van de samenwerking en het werkproces komen aan bod. Er is een voorbeeld ‘Toestemmingsformulier’ opgenomen en een ‘Afwegingskader Conflict van plichten’.

Specificaties

ISBN13:9789492952813
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:200
Druk:2
Verschijningsdatum:15-9-2022
ISSN:

Over Corrie Ebbers

Corrie Ebbers is privacy jurist. In 1996 afgestudeerd in dit onderwerp. Werkzaam geweest bij de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Vanaf 2001 voert ze haar eigen adviespraktijk, met name voor de publieke sector en de zorg waar ze haar kennis en ervaring als (voormalig) maatschappelijk werkster en jurist samenvoegt.

Andere boeken door Corrie Ebbers

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gegevensbescherming en privacy in het sociaal domein