Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Boekenlijst

Top 25 over 2022

Aan het einde van het jaar is het moment aangebroken om terug te kijken. We zetten de 25 bestverkochte boeken van 2022 hier op een rij. Dit zijn de boeken die iedereen gelezen heeft en die je niet mag missen. Van verandermanagement tot marketing. Van psychologie tot personeelsmanagement.

Managementboek Redactie | 29 december 2022
Aartjan van Erkel

Nummer 1

Het bestverkochte managementboek van 2022! Nadat dit boek 46 dagen op nr. 1 in de Managementboek Top 100 stond staat het nu ook bovenaan deze eindejaarslijst. - 'Heerlijk verfrissend! En een tikkeltje rebels. Dat ook, heel fijn. De nieuwe blik op hoe je in beeld kunt blijven bij klanten die Aartjan beschrijft in ‘Nummer 1’ is de ideale manier om jezelf te onderscheiden.' - aldus Daniëlle de Jonge in haar recensie.

Tom Rath

Ontdek je sterke punten 2.0

Een echte evergreen, dit boek staat in totaal al 5479 dagen in de Managementboek Top 100. Heb jij de kans om dat wat jij het beste kan, elke dag te doen? De kans bestaat dat je dat niet doet, en daarmee worden natuurlijke talenten jammer genoeg niet benut. Tom Rath helpt je met dit boek jouw sterke punten te ontdekken én benutten.

Frank Weijers

Now we’re talking!

Waar het boek Deep Democracy van Jitske Kramer de methode en het onderliggende gedachtengoed uitgebreid en in heldere taal beschrijft vormt Now we’re talking! daarop een onmisbare aanvulling: een handzame, praktische gids voor iedereen die Deep Democracy actief toe wil passen.

Inge Nuijten

Dienend-leiderschap

Wil je met meer plezier en gemak echt het verschil maken? Slopende vergaderingen, eilandjes en wantrouwen achter je laten? Eigenaarschap, samenwerking en innovatie de norm maken? En dat terwijl je zelf meer energie, rust en tijd krijgt? Dat kan! Onderbouwd en persoonlijk ontdek je in dit boek hoe je eenvoudig en doeltreffend 'lijderschap' achter je laat en van leiderschap een gewoonte maakt. - Dit boek stond in 2021 en 2022 samen 44 dagen op nr. 1 van de Managementboek Top 100.

Nader Rad

Agile Scrum Handboek

Dit boek is een eenvoudig te begrijpen handleiding voor iedereen die meer wil weten over de concepten van Agile en het Scrum framework. Je leert de achtergronden te begrijpen achter de verschillende aanpakken in plaats van alleen te leren wat de do’s en don’ts zijn. En je leert de diversiteit van de Agile concepten kennen in plaats van alleen de laatste trends.

Elke Wiss

Socrates op sneakers

'Socrates blijft ons boeien. Ook een moderne Socrates anno 2020 voorzien van sneakers. Met de kunst van het vragen stellen hebben we een liefde-haat-relatie: we weten dat we onszelf erin kunnen verbeteren maar tegelijkertijd zoeken we ingewikkeldere oplossingen. Elke Wiss heeft met Socrates op sneakers een prettig leesbaar boek geschreven waarin de lezer inzichten krijgt over ‘de vraag’ vanuit verschillende perspectieven.' - Peter de Roode in zijn recensie. - Dit boek is een Managementboek Evergreen en stond al 996 dagen in de Top 100.

Ninke van der Leck

5 Star Business - Verdien wat je waard bent

De realiteit van ondernemen is dat je vaak vastzit in een bedrijf dat je meer energie kost dan het oplevert. In dit boek ontdek je met Ninke van der Leck hoe van je bedrijf een 5 star business maakt en eindelijk de vrijheid en het inkomen creëert waarnaar je verlangt. - Dit boek stond in totaal 16 dagen op nr. 1 in de Managementboek Top 100.

Bert Hedeman, Roel Riepma

Projectmanagement op basis van ICB versie 4 - IPMA B, IPMA C, IPMA-D , IPMA PMO

Een échte evergreen, dit boek stond in totaal 1488 dagen in de Managementboek Top 100! Dit boek is bedoeld voor alle projectprofessionals zoals projectmanagers, teammanagers en PMO-medewerkers als ook voor al diegenen die projecten moeten aansturen, zoals opdrachtgevers en andere leden van de projectstuurgroep.

Linda Tonkes, Gert-Jan Vlasveld

CATS CM versie 4: Van werken aan contracten naar contracten die werken

Contractmanagement is het realiseren van de met het contract beoogde doelstellingen door tijdens de uitvoeringsfase van een contract, proactief invulling te geven aan alle contractueel vastgelegde verantwoordelijkheden, verplichtingen, procedures, afspraken, voorwaarden en tarieven, het management van de risico’s, het oplossen van alle onduidelijkheden, tegenstrijdigheden en hiaten en het verzorgen van de gewenste wijzigingen in het contract. CATS CM® biedt een methodische aanpak voor contractmanagement. - Een methode die aanslaat, het boek stond in totaal 453 dagen in de Managementboek Top 100.

Stephen Covey

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Dit boek is misschien wel dé klassieker onder de klassiekers. Het behoeft nauwelijks nog introductie; het vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Stephen Covey heeft met zijn zeven eigenschappen een miljoenenpubliek bereikt. Hij leert ons hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privé-leven en gezinsleven kunnen verbeteren. Zijn inzichten hebben duizenden mensen in staat gesteld meer plezier en zin te ervaren in hun omgang met anderen; dit heeft het werk in duizenden organisaties en bedrijven prettiger en effectiever gemaakt. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt steeds weer nieuwe generaties aan te spreken.

Berthold Gunster

Omdenken op het werk

Het cadeauboek van 2022! - Het wordt tijd dat we werk gaan omdenken. Want waarom werken wij eigenlijk? En waarom spelen we op ons werk vaak een rol? Berthold Gunster onderzoekt de verwachtingen die we hebben omtrent werk. Ook houdt hij de lezer een spiegel voor en laat zien dat we allemaal last hebben van een oplossingsreflex waarmee we problemen juist vastdenken: van een probleem een ramp maken. Maar hij behandelt uiteraard ook: hoe dan wel?

Bob Zeegers

HR met BALLEN

Dit boek stond 28 dagen op 1 in de Managementboek Top 100 en is hiermee het bestverkochte boek over personeelsmanagement. In januari staat Bob Zeegers op de cover van Managementboek Magazine. Uit dat interview: ‘HR-professionals voelen zich vaak niet serieus genomen. Dat is verdrietig, want mensen zijn in principe de belangrijkste asset van elke organisatie. Althans, dat zouden ze moeten zijn. Maar in plaats van dat managementteams dat zo ervaren, zien zij het personeel vooral als kostenpost. Ze vinden machines, software of vastgoed veel belangrijker. Dat is wel verklaarbaar, want die staan op de balans, het menselijk kapitaal natuurlijk niet. Maar zonder mensen heb je helemaal geen vastgoed nodig en zonder operators kunnen je machines niet eens draaien.’

Astrid Groenewegen

De kunst van gedrag ontwerpen

Verschenen in september 2022 en nu al een bestseller. Veel beroepsgroepen houden zich bezig met de vraag hoe we het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. En dat is knap lastig. Astrid Groenewegen neemt je in dit boek mee in de ontbrekende schakel: toegepaste gedragswetenschap. Hoe maken wij keuzes? Wat triggert ons om in actie te komen? En wat houdt ons juist tegen? Deze kennis vormt de basis voor de SUE | Behavioural Design Method©, die al tien jaar lang succesvol wordt toegepast in organisaties wereldwijd.

Bert Hedeman, Gabor Vis van Heemst, Hans Fredriksz

Projectmanagement op basis van PRINCE2 6de Editie

Dit boek stond (in verschillende edities) al 3460 dagen in de Managementboek Top 100. Deze editie is helemaal afgestemd op PRINCE2® 6de Editie. Dat wil zeggen dat de beschrijving van de processen en thema’s is gebaseerd op deze methode, alsmede de terminologie. Kenmerkend voor PRINCE2 zijn de beheerste overgang van de ene naar de andere fase, de Business case als kern van een project en duidelijke afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is. Door het volgen van de methode wordt de beheersbaarheid en ook de slaagkans van projecten enorm vergroot.

Mark Soons

Cashflow

Dit boek stond 16 dagen op 1 en is daarmee het bestverkochte boek binnen de rubriek 'personal finance' van 2022. Een rijk leven draait niet om heel veel geld hebben, maar om een maandelijks terugkerende stroom van inkomsten, die jouw ideale levensstijl bekostigt. Dat is pas echt financiële vrijheid. In dit boek laat Mark Soons zien hoe je zelf jouw Cashflow Strategie Plan kunt opzetten en uitvoeren.

Fabio D'Agata

Samen intelligent bewegen

Ook dit boek stond 16 dagen op 1. In ons interview geeft Fabio D'Agata aan: 'Ik merk dat organisaties, na al dat thuiswerken, vragen hebben over hoe medewerkers beter kunnen samenwerken. Bedrijven hebben tijdens Corona bijvoorbeeld van die stappenloopwedstrijden georganiseerd, maar competitie stimuleren werkt nog wel eens averechts. Weet je écht hoe het met iemand gaat als hij de meeste stappen heeft gezet van de afdeling? Ik ben niet tegen competitie, maar je zou veel meer het samen-element centraal kunnen stellen.'

Maaike Thiecke

Cultuurdingetje hè

In juli was auteur Maaike Thiecke te gast in podcast De Boekenpraktijk om over haar visie op cultuurverandering te praten. Thiecke: 'Als je het systemisch bekijkt is cultuur altijd een oplossing voor iets. Het brengt orde in de chaos. Als je dat wilt veranderen moet je altijd kijken naar hoe je als collectief functioneert. Een mooie metafoor daarvoor is een zwerm vogels. Dat vinden we altijd mooi om te zien, dat lijkt heel geordend. Maar je moet voor de aardigheid eens naar de individuele vogels kijken. Die gaan kriskras door elkaar, die gaan niet allemaal dezelfde kant op. En dat is het verschil tussen de bewegingen van de individuele leden van het systeem en de zwerm. Die zwerm beweegt zich anders dan de losse delen. Voor cultuurverandering heb je ontzettend veel aan zo'n zwermperspectief. Als je weet hoe de zwerm beweegt dan weet je wat de drie soorten patronen in de vloerbedekking zijn.' Dit boek stond een week op 1 in de Managementboek Top 100.

Martin van Staveren

Iedereen risicoleider

Dit boek uit 2020 is al een echte evergreen: het stond meer dan 500 dagen in de Managementboek Top 100. In zijn recensie schrijft Sjors van Leeuwen: 'Martin van Staveren beschrijft goed waarom traditioneel risicomanagement in veel gevallen onvoldoende is en hoe je dat met risicoleiderschap anders, beter en wendbaarder kan aanpakken. Gezien de achtergrond van de auteur is het niet vreemd dat het boek leest als een goed voorbereid college. Het is eerder een praktijkgericht kennis- en leerboek dan een inspiratieboek. Zo worden alle begrippen die we in het boek tegenkomen duidelijk gedefinieerd en wordt de relatie gelegd met bekende raamwerken, standaarden en modellen zoals ISO en Lean Six Sigma.'

Frank Weijers

Conflict & polarisatie

Het tweede boek van Frank Weijers in deze Top 25. Zijn eerdere boek vind je op 3. Dit boekje gaat over interventies die helpen om conflicten en dynamieken van polarisatie te transformeren naar (opnieuw) de verbinding met elkaar aangaan, elkaar weer kunnen horen, fluïditeit in rollen en plezier in samen werken en samen leven. Aan interventies gaat iets vooraf: bewustwording van hetgeen er speelt. Daarom is ook daarvoor aandacht. 'Conflict & polarisatie' stond in 2022 6 dagen op 1 in de Managementboek Top 100.

Danny Mullenders

Laat je niet kiezen

Nog een nummer 1 in de Top 25 over 2022, Danny Mullenders voerde de Managementboek Top 100 8 dagen aan. Mullenders wordt gedreven door de vraag: ‘Wat zorgt ervoor dat mensen zelf kiezen en regie nemen?’. In podcast De Boekenpraktijk zei hij daarover: 'Mensen doen veel op de automatische piloot. Op het moment dat ze dat doorhebben, hun patronen herkennen en zien waar het gedrag vandaan komt, dan creëren ze ruimte om op een andere manier te reageren. Dat noem ik ook wel psychologische bewegingsruimte. Er zit ruimte tussen hetgeen dat je overkomt en de wijze waarop je reageert. Op het moment dat je dat doorhebt kan je ermee gaan spelen.'

Frans van Leeuwen

Aankloten - Kloot jezelf succesvol

Een opvallend boek, geschreven voor mannen. Want niemand houdt van stress en soms bereik je met aankloten meer. Wanneer heb jij voor het laatst een weekend verspeeld aan je volkomen nutteloze hobby? In dit boek neemt Frans van Leeuwen je mee aan de hand van zijn eigen ervaringen, interviews met succesvolle aankloters en verhalen van grote aankloters uit de wereldgeschiedenis. Hiermee stond het 24 dagen op 1 in de Managementboek Top 100.

Leon Schaepkens

De F1-maatschappij

Ook dit boek haalde de nummer 1 positie in 2022. Op pole zouden ze in de F1 zeggen. Maar in de F1-maatschappij moet alles steeds sneller, beter, harder en geweldiger. Die manier van leven past psychologisch en fysiologisch niet bij ons. Onze oeroude basisbehoeften aan autonomie en verbondenheid botsen met elkaar in ons 10 miljoen jaar oude brein. Stress, angst, leegte, uitputting en ongelijkheid zijn het gevolg. Voor een leuk leven is een gezonde balans tussen autonomie en verbondenheid nodig. Daarom geeft Leon Schaepkens je in dit boek het SLOW-model - voor meer gezondheid en geluk.

Jan Kuipers, Ben Tiggelaar

De kleine Covey

De grote broer staat op 10 in deze lijst. Voor iedereen die zijn geheugen op wil frissen of de kennis extra snel tot zich wil nemen is er deze kleine Covey. Of je nu betere keuzes wilt maken, jezelf en anderen beter wilt begrijpen of weerbaarder wilt worden in deze hectische tijden: de zeven eigenschappen geven je houvast. Covey-kenners Jan Kuipers en Ben Tiggelaar brengen een heldere samenvatting van dit meesterwerk, zodat je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer grip en succes.

Kauthar Bouchallikht, Zoë Papaikonomou

De inclusiemarathon

Managementboek van het Jaar 2022! Uit het juryrapport: 'Auteurs Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou slagen erin om de lezer goed uit te leggen wat diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer betekenen. Waarom dat belangrijk is en ook hoe je de eerste stap zet. Niet het typische managementboek zou je wellicht denken. Wat dit boek echter kenmerkt is de heldere structuur. Zowel de manager, diversiteitsprofessional, als medewerker krijgen advies op maat aangeboden. Het boek raakt uitdagingen die de verantwoordelijkheid van de individuele medewerker overstijgen. Het boek helpt om grip te krijgen op containerbegrippen en helder te krijgen wat voor actie je als lezer – we denken aan managers, bestuurders, ondernemers – kunt ondernemen.'

Rowan Nijboer

Aandelen selecteren als een Pro

Nog een nummer één: maar liefst 19 dagen voerde Rowan Nijboer de bestsellerlijst op managementboek.nl aan. Over het boek: Helaas halen de meeste beleggers slechte rendementen. Dat komt omdat bijna iedereen aandelen koopt op gevoel. Je gevoel is je vriend in je leven, maar je vijand op de beurs. Als je echt goede rendementen wilt behalen, dan heb je een systeem en een strategie nodig. In dit boek legt Rowan Nijboer zijn systeem uit.

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Deel dit artikelOok een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Deel dit artikelOok een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden