Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
Opgelost! 'Biedt een nuttig instrument'
7 juli 2020 | Liesbeth Tettero

Een unieke methode om zélf conflicten op te lossen, ook als de ander niet meewerkt. Zo luidt de  rest van de titel van ‘Opgelost' van mediator en trainer/coach Chiquita Welmerink. Kijk, dat is nog eens handig, daar werd ik natuurlijk op zijn zachtst gezegd erg nieuwsgierig van. Hoe doe je dat dan? De instrumenten die Welmerink aanrijkt zijn anders dan die van ‘traditionele' methoden van conflicthantering. Ze gaan over reflectie en de edele kunst van het loslaten.
Extra conflictstijl
Als trainer heb ik al vele sessies gewerkt met het Thomas-Kilmannmodel van conflicthantering, met vijf manieren om met een conflict om te gaan: doordrukken, vermijden, samenwerken, toegeven of een compromis sluiten. Heel nuttig, maar niet compleet. De insteek van Welmerink is anders en aanvullend op deze stijlen, die allemaal gaan over je reactie op andere partijen in een conflict. Hoe je conflicten volgens haar óók kunt oplossen, is door er anders tegenaan te kijken. Door je overtuigingen te onderzoeken. 
Tussen de oren  Welmerink neemt het begrip ‘conflict’ zeer ruim: eigenlijk gaat het over alles waar je weerstand voelt. Een arbeidsconflict, maar ook een burn out, stress op je werk of het overlijden van een dierbare. Haar eigen ervaringen met dergelijke conflicten leidden haar tot het ontwikkelen van een eigen methodiek, de wel-com-methode. Met het motto ‘Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet.’ staat haar methode in een lange traditie van onder andere de Stoïcijnen, die zeker nu in corona-tijden weer veel genoemd worden. Overtuigingen staan centraal: wat zijn je oordelen over het onderwerp van conflict, over de ander én over jezelf? De oplossing zit dus tussen de oren! Dat Byron Katie in de leeslijst staat (is het waar wat je denkt? Echt?), net als het superleuke boekje Who Moved My Cheese, was geen verrassing. 
Aan de slag met het werkboek Met sprekende beelden (een koffiekopje dat al dan niet een oortje heeft, een bord spaghetti), handige ezelsbruggetjes (ga je dimmen of dippen, oftewel: denken in mogelijkheden of in problemen) en schema’s en modellen, is Opgelost een heel praktisch boek. Zeer waardevol vond ik zelf de kosten-batenanalyse die je van een conflict kunt maken. Want mensen houden ook vast aan conflicten omdat het winst oplevert, bijvoorbeeld hun gelijk, zelfrechtvaardiging, of aandacht. Hoe dit alles in de praktijk werkt, lees je in het hoofdstuk met cases uit Welmerinks praktijk. En om de methode zelf in de praktijk te brengen, kun je een werkboek downloaden op de website die bij het boek hoort. 
Om de Stoicijn Epictetus te citeren: 'Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken.' Met de los-op-methode uit Opgelost! is een nuttig instrument toegevoegd aan de gereedschapskist om deze bekende spreuk in de praktijk te brengen.

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en voor ambitieuze vrouwen (www.feminsterie.nl)

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden