trefwoord
Bore-out: Wanneer Verveling op het Werk Ziek Maakt
Een bore-out is een aandoening die verband houdt met verveling, onderbelasting en desinteresse in het werk. Waar burn-out ontstaat door te veel stress en overbelasting, wordt bore-out juist veroorzaakt door te weinig uitdaging en chronische verveling. Een bore-out breekt je op; je wordt letterlijk ziek van verveling op je werk.
Deze moderne arbeidsgerelateerde aandoening krijgt steeds meer aandacht, maar wordt nog altijd onderschat. Helaas rust er op een bore-out een taboe, die vaak gepaard gaat met schaamte. Tijd om dit fenomeen eens goed onder de loep te nemen.
Spotlight: Marjo Crombach
Boek bekijken
Bore-out versus Burn-out: Het Cruciale Verschil
De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out, maar het belangrijkste verschil is de oorzaak. Zo ontstaat een burn-out wanneer je veel (over)werkt door een overvolle agenda. Op een gegeven moment wordt de druk je teveel en kun je het werkritme niet meer aan. Een bore-out ontstaat juist wanneer je te weinig te doen hebt.
Deze omgekeerde dynamiek maakt bore-out zo verraderlijk. Terwijl bij burn-out rust en ontspanning helpen, heeft iemand met bore-out juist meer stimulans en uitdaging nodig.
Boek bekijken
Herkenning: De Symptomen van Bore-out
Je slaapt slecht. Je kunt je niet goed concentreren. Je voelt je lusteloos en je hebt weinig energie, terwijl je weinig inspanning hebt verricht. Je hebt een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Taken stel je continu uit, omdat je er weinig zin in hebt.
Deze symptomen ontstaan geleidelijk en worden vaak weggewuifd als 'gewone werkstress'. Maar chronische verveling is allesbehalve onschuldig.
Boek bekijken
Wie Loopt Risico op Bore-out?
Personen die niet assertief zijn en moeilijk initiatief nemen, zijn vatbaarder voor een bore-out. Ook al past het werk niet helemaal bij hen, ze zullen sneller doen wat hen gevraagd wordt in tegenstelling tot assertieve persoonlijkheden. Personen met een laag zelfbeeld. Ook voor deze personen is initiatief nemen moeilijk. Ze zullen dus sneller in hun situatie berusten.
Personen die hoogbegaafd zijn. De kans is groot dat zij onvoldoende gestimuleerd worden in hun werk. Ook hoogsensitieve personen (HSP) zijn extra kwetsbaar voor bore-out door hun sterke behoefte aan stimulatie.
Boek bekijken
Hoogsensitiviteit en Bore-out
Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een verhoogd risico op bore-out vanwege hun specifieke behoeften. Ze hebben meer variatie, diepgang en stimulatie nodig dan de gemiddelde werknemer. Zonder deze prikkels kunnen ze in een neerwaartse spiraal van verveling en demotivatie terechtkomen.
Boek bekijken
Mensen met een (dreigende) bore-out houden zich namelijk vaak veel te lang gedeisd. Naast het taboe en gevoelens van boosheid, schaamte en schuld, speelt hierbij ook de houding van de werkgever een rol. Uit: Bore-out - Een praktische handleiding voor begeleiders
De Rol van Purpose en Zingeving
Moderne werknemers zoeken niet alleen naar een salaris, maar ook naar betekenis in hun werk. Het gebrek aan purpose - het gevoel dat je werk ertoe doet - is een belangrijke oorzaak van bore-out. Organisaties die geen ruimte bieden voor persoonlijke groei en zingeving, lopen het risico hun medewerkers te verliezen aan chronische verveling.
Boek bekijken
Vechten tegen verveling Uit Frouke Vermeulens ervaring leren we dat bore-out vaak begint met kleine signalen die we te lang negeren. Het is cruciaal om naar je lichaam te luisteren en je gevoelens serieus te nemen voordat de situatie escalateert naar volledige uitputting.
Conclusie: Van Taboe naar Erkenning
Bore-out is een serieuze aandoening die niet langer genegeerd kan worden. Door de stress van een bore-out raak je uiteindelijk, net als bij een burn-out, uitgeblust. De klachten van beide zijn vaak hetzelfde: je hebt nergens meer energie voor, de tank is leeg.
De tijd is rijp voor meer openheid over dit onderwerp. Werkgevers en werknemers moeten samen de dialoog aangaan over werkplezier, uitdaging en betekenis. Alleen door bore-out te erkennen als een reëel probleem, kunnen we effectieve oplossingen ontwikkelen.
Of je nu zelf kampt met chronische verveling op het werk, of als leidinggevende signalen herkent bij je medewerkers - de boeken en inzichten van experts zoals Marjo Crombach bieden waardevolle handvatten. Want iedereen verdient werk dat energie geeft in plaats van energie wegneemt.