trefwoord
Transitie: De Kunst van Fundamenteel Veranderen
We leven in een tijd van ongekende veranderingen. Een transitie is een fundamentale en onomkeerbare verandering in cultuur, structuur en werkwijze op systeemniveau, die veel verder gaat dan gewone aanpassingen. Van de energietransitie tot persoonlijke ontwikkeling, van organisatieverandering tot maatschappelijke transformatie - transitie raakt aan de kern van hoe we leven, werken en samen-leven.
In tegenstelling tot verandering, waarbij we van punt A naar punt B gaan, is een transitie een proces van fundamentele verandering in een samenleving's cultuur, structuren en praktijken, dat 25 tot 50 jaar duurt om te voltooien. Na die tijd zijn nieuwe manieren van denken, doen en organiseren de norm geworden.
Boek bekijken
Spotlight: Jan Rotmans
Boek bekijken
Auteurs die schrijven over 'transitie'
Persoonlijke Transitie: Van Verandering naar Transformatie
Transitie is niet alleen een maatschappelijk fenomeen, maar raakt ook diep aan ons persoonlijk leven. Waar verandering vaak gaat over externe aanpassingen, gaat transitie over fundamentele verschuivingen in wie we zijn en hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen.
Boek bekijken
Taal van transitie Transitie is meer dan verandering - het is een emotioneel, cognitief en fysiek proces dat zich afspeelt aan de andere kant van verandering. Het vraagt om loslaten, verbinding maken met je roeping en moed om in het onbekende te stappen.
Boek bekijken
We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Het is tijd om de chaos te omarmen en te leren leven met onzekerheid als nieuwe zekerheid. Uit: Omarm de chaos
Transitie in Organisaties: Systeemleren als Sleutel
Organisaties die willen overleven in deze tijd van permanente transitie moeten leren omgaan met complexiteit, onzekerheid en systeemveranderingen. Het gaat niet alleen om nieuwe processen of structuren, maar om fundamentele cultuurverandering.
SPOTLIGHT: Jakob van Wielink
Boek bekijken
Boek bekijken
De Toekomst van Transitie
Transitie is geen eenmalige gebeurtenis, maar een permanent kenmerk van onze tijd geworden. Of het nu gaat om De perfecte storm van crises waar Jan Rotmans over schrijft, of de persoonlijke transities die Jakob van Wielink beschrijft in Taal van transitie - we moeten leren leven in een permanente staat van verandering.
De kunst ligt niet in het vermijden van transitie, maar in het ontwikkelen van de vaardigheden om er creatief en constructief mee om te gaan. Door te investeren in systeemleren, secure base relationships en transitievaardigheden kunnen we niet alleen overleven, maar ook floreren in tijden van fundamentele verandering.