vraag & antwoord
Hoe stimuleer ik een ondernemende mindset binnen mijn team of organisatie?
In een snel veranderende wereld is een ondernemende mindset binnen teams en organisaties cruciaal geworden om wendbaar, innovatief en competitief te blijven. Een ondernemende mindset betekent dat medewerkers proactief zijn, initiatief nemen, kansen zien, risico's durven nemen en verantwoordelijkheid dragen voor resultaten. Maar hoe stimuleer je deze mindset binnen je team of organisatie? Laten we kijken naar de meest effectieve strategieën en inzichten van experts.
Waarom een ondernemende mindset belangrijk is
Een ondernemende mindset binnen je organisatie leidt tot meer innovatie, betere probleemoplossing, hogere betrokkenheid en uiteindelijk betere resultaten. Zoals Allard Droste het verwoordt: "Ik denk dat het eenvoudig kan. Medewerkers weer in hun kracht zetten. Uitgaan van vertrouwen. En dan niet half. Dingen loslaten, zodat medewerkers zelf mogen beslissen, ideeën aandragen en weer plezier krijgen in hun werk. Dit is een zaak van durven. Durven te dromen, durven los te laten en te vertrouwen. Zo worden medewerkers medeondernemers."
Boek bekijken
Begin met het 'waarom'
Een ondernemende mindset begint bij het begrijpen van het 'waarom'. Medewerkers moeten weten waarom ondernemend gedrag belangrijk is voor de organisatie én voor henzelf. Jan Willem van den Brink en Maarten van Os benadrukken in hun boek het belang van het communiceren van de 'why' achter ondernemend gedrag.
Boek bekijken
Het versterken van ondernemerschap levert veel op, maar vraagt ook gerichte inspanning. Van den Brink en Van Os stellen: "Het versterken van ondernemerschap levert veel op, en is goed haalbaar, maar gaat niet vanzelf. Je kunt het als een project zien. Het kost inspanning, en waarschijnlijk heb je al genoeg projecten die om je aandacht vragen. Daarom is het van belang om goed te weten waarom je hier tijd aan wilt besteden."
Waarom doen ze het niet gewoon? Je leert praktische technieken zoals Just-Do-It sessies implementeren om van praten over naar doen van ondernemend gedrag te komen.
Creëer een veilige werkomgeving
Een ondernemende mindset kan alleen gedijen in een omgeving waar mensen zich veilig voelen om risico's te nemen, ideeën te delen en fouten te maken. Amy Edmondson noemt dit 'psychologische veiligheid' en beschrijft hoe cruciaal dit is voor innovatie.
Het stimuleren van een groeimindset, zoals beschreven door Carol Dweck, kan hierbij helpen. In een artikel over Amy Edmondson's werk wordt dit benadrukt: "Bevorder een groeimindset in de organisatie. Carol Dweck heeft in haar onderzoek laten zien dat dat ervoor kan zorgen dat medewerkers eerder geneigd zijn om risico's te nemen en daarvan te leren."
SPOTLIGHT: Amy Edmondson
Geef vertrouwen en eigenaarschap
Een van de krachtigste manieren om een ondernemende mindset te stimuleren is door vertrouwen te geven en eigenaarschap te stimuleren. Medewerkers moeten voelen dat ze werkelijk impact kunnen hebben en dat hun ideeën serieus worden genomen.
Uit onderzoek naar participatief ondernemen blijkt dat eigenaarschap via drie pijlers verloopt: gemeenschappelijk belang, bedrijfscultuur en resultaatgerichte efficiëntie. Door medewerkers te laten delen in het succes van de organisatie, ontstaat er een gemeenschappelijk belang. Daarnaast moeten medewerkers zich kunnen identificeren met de waarden en doelen van de organisatie. Tot slot moeten ze het gevoel hebben dat ze echt een verschil kunnen maken.
Ontdek en ontwikkel het ondernemerstalent in je organisatie
Vaak is er meer ondernemerstalent in organisaties aanwezig dan men denkt, maar wordt dit niet herkend of benut. Eric Ries, auteur van De Startup Methode, deelt zijn ervaring:
Boek bekijken
Ontwikkel de juiste soft skills
Om een ondernemende mindset te bevorderen, is het belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van relevante soft skills zoals communicatie, creativiteit, een groeimindset, een ondernemende attitude en effectieve teamwerking.
Boek bekijken
Gebruik praktische tools en methodieken
Er zijn diverse praktische tools en methodieken die je kunt inzetten om ondernemend gedrag te stimuleren. Karen Dendas introduceert in haar boek 'YOLOpreneur' het HERO-model:
Boek bekijken
Een andere praktische aanpak is het organiseren van innovatieve sessies zoals brainstorms of ideeëncompetities. Een expert in verandermanagement deelt zijn ervaring:
Creëer ruimte voor experimenten
Ondernemend gedrag gedijt het beste in een omgeving waar experimenteren wordt aangemoedigd. Door ruimte te maken voor experimenten, leren mensen dat het oké is om nieuwe ideeën uit te proberen, zelfs als niet alles direct succesvol is.
Denk als een startup Je leert een inspirerende cultuur te creëren die innovatie en ondernemerschap stimuleert binnen jouw organisatie.
Voorbeeldgedrag van leiders
Leiders spelen een cruciale rol in het stimuleren van een ondernemende mindset. Door zelf ondernemend gedrag te vertonen, kunnen zij als rolmodel dienen en anderen inspireren. Bart Derre en zijn co-auteurs beschrijven dit in hun boek 'De ondernemende organisatie':
e-book bekijken
Conclusie
Het stimuleren van een ondernemende mindset binnen je team of organisatie vraagt om een combinatie van strategieën: creëer psychologische veiligheid, geef vertrouwen en eigenaarschap, communiceer het 'waarom', ontwikkel relevante soft skills, gebruik praktische tools en methodieken, creëer ruimte voor experimenten en toon voorbeeldgedrag als leider.
De rode draad in alle inzichten is dat het draait om een cultuur van vertrouwen, loslaten en faciliteren in plaats van controleren. Zoals Allard Droste het samenvat: "Uitgaan van vertrouwen. Dingen loslaten, zodat medewerkers zelf mogen beslissen, ideeën aandragen en weer plezier krijgen in hun werk. Dit is een zaak van durven."
Door deze principes toe te passen, kun je een omgeving creëren waarin ondernemerschap kan floreren, wat uiteindelijk leidt tot meer innovatie, hogere betrokkenheid en betere resultaten voor je organisatie.