vraag & antwoord
Hoe stimuleer ik flexibiliteit in mijn team zonder structuur te verliezen?
In de huidige snel veranderende werkwereld is de balans tussen flexibiliteit en structuur een uitdaging voor veel teamleiders. Hoe creëer je een omgeving waarin teamleden wendbaar kunnen opereren, terwijl er toch voldoende houvast blijft om effectief samen te werken? Deze vraag staat centraal voor leiders die hun teams willen voorbereiden op een toekomst waarin aanpassingsvermogen cruciaal is, zonder dat dit ten koste gaat van duidelijkheid en samenhang.
Het belang van flexibiliteit met structuur
Flexibiliteit in teams zorgt voor wendbaarheid, creativiteit en betere aanpassing aan veranderende omstandigheden. Tegelijkertijd biedt structuur houvast, duidelijkheid en efficiëntie. De uitdaging is deze schijnbare tegenpolen te combineren. Zoals Paula Kolthoff in >Sterk staan door flexibel bewegen beschrijft: "Flexibiliteit leidt tot wendbaarheid, bewegingsruimte, nieuwe inzichten, relativering en perspectiefverruiming." Maar zonder enige structuur kan flexibiliteit leiden tot verwarring of zelfs verlamming.
Boek bekijken
Duidelijke kaders als basis voor flexibiliteit
Een veelvoorkomende misvatting is dat flexibiliteit gelijkstaat aan volledige vrijheid zonder grenzen. Onderzoek en praktijkervaring tonen echter aan dat juist duidelijke kaders nodig zijn om flexibiliteit te laten floreren. Mark Nijssen merkt op: "Het eerste wat mensen bijvoorbeeld vragen als een organisatie overstapt op een vorm van zelfsturing is: wat zijn mijn kaders? Er zijn zelfs mensen die dan juist helemaal niks doen, die verlammen. Je creëert geen wendbaarheid door volledige vrijheid."
Pieter van der Haak beschrijft in zijn boek >Faciliterend Leidinggeven zes principes waarvan er twee bijzonder relevant zijn voor onze vraag: "Besluiten nemen op basis van collectieve waarden" en "Kaders geven en ruimte bieden". Juist die combinatie van duidelijke grenzen én ruimte daarbinnen zorgt voor een gezonde basis waarop teams flexibel kunnen opereren.
Boek bekijken
Vertrouwen als voorwaarde
Een cruciaal element in het stimuleren van flexibiliteit zonder structuurverlies is vertrouwen. Allard Droste, die bij metaalbewerkingsbedrijf Aldowa een radicale cultuuromslag realiseerde, stelt: "Dat we juist door los te laten veel beter kunnen omgaan met veranderingen. Met het weghalen van vaste structuren komt er weer tijd en positieve energie vrij bij medewerkers om met de klant of product bezig te zijn."
Vertrouwen betekent echter niet dat je als leider afwezig bent. Het gaat om een andere vorm van leiderschap, zoals Arnoud Vermei opmerkt: "Faciliteer de professionals in je team door hen de verantwoordelijkheid en de middelen te geven om hun werk goed te doen. Vraag hen een reële inschatting te maken van tijd, kwaliteit en kosten. Samengevat in een paar woorden: vertrouw op je professionals!"
SPOTLIGHT: Allard Droste
Psychologische flexibiliteit in teams
Naast organisatorische flexibiliteit is ook psychologische flexibiliteit van groot belang. Jenny Blaauwbroek en Matthijs Steeneveld introduceren in >Teamkracht met Prosocial het concept van psychologische flexibiliteit in teams. "Psychologische flexibiliteit heeft te maken met gedragsverandering," leggen ze uit. "Waar je naartoe wil is dat de groep die systematiek zo goed gaat begrijpen, dat de leden dat zelf ook aanvoelen."
Boek bekijken
Brian Robertson gaat in >Holacracy nog een stap verder en introduceert een compleet nieuw organisatiemodel dat flexibiliteit en structuur verenigt. Een belangrijke les uit zijn boek is: "Je leert het onderscheid maken tussen rollen en personen, waardoor de flexibiliteit van de organisatie toeneemt en persoonlijke conflicten verminderen." Deze scheiding tussen rol en persoon schept ruimte voor flexibiliteit binnen een duidelijke structuur.
Holacracy Je leert het onderscheid maken tussen rollen en personen, waardoor de flexibiliteit van de organisatie toeneemt en persoonlijke conflicten verminderen.
Praktische handvatten voor flexibiliteit met structuur
Hoe vertaal je deze inzichten naar de praktijk? Hier volgen enkele concrete benaderingen:
1. Werk met duidelijke doelen en flexibele uitvoering
Stephanie van Rossum beschrijft in >Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen hoe je als leider "ruimte binnen de grenzen" kunt creëren. Dit betekent dat je duidelijk bent over de gewenste resultaten (het 'wat'), maar flexibiliteit biedt in de manier waarop deze worden bereikt (het 'hoe'). Dit sluit aan bij wat David Allen en Edward Lamont in hun boek >Team beschrijven: "Deze aanpak helpt teams niet alleen om richting te bepalen, maar ook om flexibel te blijven in een snel veranderende wereld."
Boek bekijken
2. Creëer flexibele werkstructuren
Jo Bos, Anne Jette van Loon en Hans Licht leren ons in >Programmatisch creëren hoe je "flexibele werkstructuren kunt opzetten waarin niet beheersing voorop staat, maar het zoeken naar creatie-energie en gezamenlijke verantwoordelijkheid." Deze benadering benadrukt dat structuur niet statisch hoeft te zijn, maar juist kan worden ontworpen om flexibiliteit te bevorderen.
Programmatisch creëren Je leert hoe je flexibele werkstructuren kunt opzetten waarin niet beheersing voorop staat, maar het zoeken naar creatie-energie en gezamenlijke verantwoordelijkheid.
3. Ontwikkel wendbare mensen en teams
Hanneke Moonen beschrijft in >Hoe boek voor wendbaarheid verschillende dimensies van wendbaarheid, waaronder "wendbare mensen en teams" en "wendbaar organiseren". Ze biedt concrete interventies om teams flexibeler te maken zonder de organisatorische samenhang te verliezen.
Boek bekijken
Artikelen over flexibiliteit en structuur
Voor verdere verdieping in dit onderwerp zijn er verschillende artikelen die waardevolle inzichten bieden:
De paradox omarmen: controle houden én loslaten
Een van de belangrijkste inzichten uit de literatuur is dat het stimuleren van flexibiliteit zonder structuurverlies vraagt om het omarmen van paradoxen. Paula Kolthoff beschrijft dit als "paradoxale krachten laten samenwerken" en noemt specifiek de paradox "controle houden en loslaten". Het gaat niet om een keuze tussen flexibiliteit óf structuur, maar om het vinden van manieren waarop beide elkaar kunnen versterken.
Melissa Urban merkt op dat leiders zelf ook flexibiliteit moeten tonen: "Je hoeft het niet altijd eens te zijn met de grenzen van een ander. Millennials houden er bijvoorbeeld heel andere prioriteiten op na dan oudere generaties. Dus pick your battles, zou ik zeggen. Is het het wel waard om stug vast te houden aan vaste werktijden en een strikte kledingcode?"
Conclusie: Flexibel binnen kaders
Het stimuleren van flexibiliteit in teams zonder structuur te verliezen vraagt om een bewuste balans tussen kaders stellen en ruimte bieden. De sleutel ligt in het creëren van duidelijke doelen en verwachtingen, gecombineerd met vertrouwen en autonomie in de uitvoering. Door te werken met flexibele werkstructuren, psychologische flexibiliteit te bevorderen en paradoxen te omarmen, kunnen teams wendbaar opereren zonder dat dit leidt tot chaos of verwarring.
Zoals Judith Webber en Hilko de Boer in >Ja zeggen Ja doen aangeven: "Flexibiliteit is noodzaak". Maar deze flexibiliteit gedijt het best binnen een context van heldere kaders, gezamenlijke waarden en wederzijds vertrouwen. Door deze elementen te combineren, creëer je een team dat zich snel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden, zonder de koers of samenhang te verliezen.