vraag & antwoord
Wat zijn de kenmerken van een goed gestructureerde en efficiënte organisatie?
Een goed gestructureerde en efficiënte organisatie is de ruggengraat van duurzaam bedrijfssucces. Maar wat maakt een organisatie nu precies effectief en efficiënt? In deze analyse verkennen we de essentiële kenmerken die succesvol georganiseerde bedrijven gemeen hebben, van heldere doelstellingen tot wendbare structuren en effectieve coördinatiemechanismen.
Heldere doelen en duidelijke ordening
Een fundamenteel kenmerk van een goed gestructureerde organisatie is de aanwezigheid van heldere doelstellingen. Zoals Jorien Weerdenburg benadrukt in >De Veranderformule: "Je wilt een helder, concreet en aantrekkelijk doel schetsen met duidelijke prioriteiten en kaders, zodat je medewerkers hun speelveld kennen." Wanneer de missie en het doel duidelijk zijn, kan er gericht worden aan de structuur van de organisatie.
Maaike Thiecke wijst in haar werk op het belang van goede ordening: "Die weeffouten in de achterkant van het tapijt kunnen verschillende vormen aannemen. Over het algemeen kun je stellen dat een organisatie pas op rolletjes loopt als aan drie voorwaarden is voldaan. De eerste is dat de verkeersregels in de organisatie duidelijk zijn opgesteld en ook gevolgd worden." Deze duidelijke ordening zorgt ervoor dat iedereen weet wie of wat voorgaat en welke regels gelden.
Boek bekijken
Effectieve arbeidsverdeling en coördinatie
Een efficiënte organisatie kenmerkt zich door een doordachte arbeidsverdeling en goede coördinatiemechanismen. In >Organisatiestructuur van Doede Keuning wordt uitgebreid ingegaan op het belang van arbeidsverdeling, (de)centralisatie en coördinatie. De juiste structuurkeuze is situatieafhankelijk en moet passen bij de omgeving waarin de organisatie opereert.
Structuurkeuzes kunnen variëren van gecentraliseerde functionele structuren tot gedecentraliseerde divisiestructuren, businessunit-structuren, projectorganisaties of matrixorganisaties. Elke structuur heeft zijn eigen voor- en nadelen en moet aansluiten bij de strategie en doelstellingen van de organisatie.
Boek bekijken
Balans tussen structuur en flexibiliteit
Moderne organisaties moeten een balans vinden tussen structuur en flexibiliteit. Te veel structuur kan leiden tot bureaucratie en traagheid, terwijl te weinig structuur kan resulteren in chaos en inefficiëntie. Wouter Hart wijst in >Verdraaide organisaties op het gevaar van een te dominante 'systeemwereld' die de 'leefwereld' verstikt.
Volgens Hart raken organisaties 'verdraaid' wanneer ze vanuit de systeemwereld (regels, procedures, protocollen) naar binnen denken, terwijl de natuurlijke denkrichting van binnen naar buiten zou moeten zijn - beginnend bij de bedoeling van de organisatie. Succesvolle organisaties beginnen bij hun 'waarom' en bouwen van daaruit een krachtige leefwereld waarin professionals vanuit hun vakmanschap kunnen werken.
Boek bekijken
Duidelijke taakverdeling en verantwoordelijkheden
Een efficiënte organisatie heeft een heldere taakverdeling en duidelijke verantwoordelijkheden. In >RASCI-methode wordt een praktische methodiek geboden voor het structureren van verantwoordelijkheden binnen organisaties.
Watze Hepkema benadrukt in >Van wie is de gebarsten wc-tegel? het belang van eigenaarschap: "Organiseren op basis van eigenaarschap" is een van de kernprincipes voor effectieve organisaties. Door verantwoordelijkheden duidelijk te beleggen en besluitvorming te spreiden, kunnen organisaties slagvaardiger opereren.
Boek bekijken
Effectief leiderschap en goede communicatie
Leiderschap speelt een cruciale rol in het functioneren van een organisatie. Patrick Lencioni identificeert in >De beslissende voorsprong vier essentiële disciplines voor een gezonde organisatie: bouw een hecht leiderschapsteam, creëer helderheid, overcommuniceer helderheid, en bekrachtig helderheid.
Jorien Weerdenburg benadrukt in >De Veranderformule: "Alles begint en eindigt met persoonlijk leiderschap, in alle lagen van de organisatie; het goede voorbeeld geven door het zelf (voor) te doen en niet alleen te vertellen." En: "Door één taal te creëren binnen de organisatie wordt onderling communiceren makkelijker en zullen er minder misverstanden ontstaan."
Boek bekijken
Passende structuur voor de organisatiefase
Een goed gestructureerde organisatie heeft een structuur die past bij haar ontwikkelingsfase. In >Organisatiestructuur worden verschillende stadia in de groei en ontwikkeling van een bedrijf beschreven, van pioniersfase tot volwassen organisatie.
Elke fase vraagt om een andere structuur: een pioniersbedrijf heeft een eenvoudige structuur nodig, terwijl een volgroeide organisatie een meer complexe structuur vereist. Het is belangrijk dat de structuur meegroeit met de organisatie en wordt aangepast aan veranderende eisen.
SPOTLIGHT: Mark Nijssen
Wendbare en lerende organisatie
Moderne organisaties moeten wendbaar zijn en snel kunnen inspelen op veranderingen. Zoals een artikel op Managementboek.nl stelt: "Moderne organisaties zijn veelal in staat om snel in te spelen op veranderingen, doordat ze zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties of omstandigheden. Ze kenmerken zich door een platte structuur, met zelfsturende eenheden."
Frederic Laloux beschrijft in >Reinventing Organizations hoe moderne 'cyane' organisaties werken met principes van gestructureerde zelforganisatie, gedistribueerd leiderschap en radicale transparantie. Deze organisaties beschikken over zelforganisatievermogen en collectieve intelligentie.
Boek bekijken
Systemische voorwaarden voor een gezonde organisatie
Maaike Thiecke wijst op drie systemische voorwaarden waaronder organisaties goed functioneren: ordening, binding en uitwisseling. "De systemische voorwaarden waaronder organisaties het goed doen zijn ordening, binding en uitwisseling. De ordening moet geregeld zijn en gevolgd worden. De binding moet kloppen, dat wil zeggen alles insluiten wat erbij hoort en uitsluiten wat er niet bij hoort. En er moet voortdurend sprake zijn van uitwisseling tussen geven en nemen."
Conclusie: balans tussen structuur en menselijkheid
Een goed gestructureerde en efficiënte organisatie kenmerkt zich door een doordachte balans tussen structuur en menselijkheid. De structuur moet duidelijkheid en richting bieden, maar tegelijkertijd ruimte laten voor vakmanschap, eigenaarschap en wendbaarheid.
Zoals Dick de Gilder en Naomi Ellemers in >De voorbeeldige organisatie beschrijven, helpt een voorbeeldige organisatie "medewerkers door het geven van training en coaching om ze zo meer inzicht te geven in de effecten van hun gedrag. En de organisatiestrategie is duidelijk, is die bekend bij medewerkers en iedereen handelt daar consequent naar."
Door een heldere missie en doelstellingen, een passende structuur, goede coördinatiemechanismen, duidelijke verantwoordelijkheden, effectief leiderschap en een lerende cultuur te combineren, kan een organisatie zowel gestructureerd als efficiënt functioneren in een steeds veranderende omgeving.
Wat leiders doen Je leert dat structurerend leiderschap zorgt voor orde, duidelijke doelen en een heldere planning, waardoor mensen weten wat er van hen verwacht wordt.