Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De Koning en de monarchie

Toekomstbestendig?

Specificaties
Paperback, 320 blz. | Nederlands
Wolters Kluwer | 1e druk, 2020
ISBN13: 9789013160246
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Staatsrecht
Wolters Kluwer 1e druk, 2020 9789013160246
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Heeft de monarchie in haar huidige vorm nog toekomst in Nederland? Welke aanpassingen zijn er nodig voor een houdbaar koningschap in de eenentwintigste eeuw? Deze titel biedt een begrijpelijke uiteenzetting van de ontwikkeling van de Nederlandse monarchie, gericht op haar toekomstbestendigheid. Helder, uniek, en toegankelijk- geïllustreerd met vele voorbeelden uit onze rijke historie.

Het koningschap in Nederland staat ter discussie. In 2012 verloor de Koning zijn centrale rol bij kabinetsformatie. Maar voor het overige is er weinig veranderd. Het erfelijke en onschendbare karakter van het koningschap verhindert een daadwerkelijke modernisering ervan. De hamvraag is nu echter: welke aanpassingen zijn nodig voor een houdbaar koningschap in de eenentwintigste eeuw? De Koning en de monarchie. Toekomstbestendig? biedt u hierin uitgebreid perspectief.

Deze titel schetst op toegankelijke wijze de staatsrechtelijk-historische ontwikkeling van de relevante aspecten van het koningschap en de monarchie in het Nederlandse staatsbestel. De heldere analyse verschaft u inzicht in welke aspecten de monarchie meer toekomstbestendig kunnen maken. De auteur slaagt erin om dit belangrijke thema toegankelijk te maken voor iedereen. De uiteenlopende historische voorbeelden brengen de analytische inzichten verder tot leven. Meerdere aspecten worden voor u uiteengezet:
- de kern van de koninklijke onschendbaarheid en de ministeriële verantwoordelijkheid;
- de vraag of de Koning buiten de regering moet worden geplaatst;
- de rol van de Koning bij de kabinetsvorming;
- de functie van de Koning als staatshoofd;
- de uitgaven voor de monarchie;
- de ministeriële verantwoordelijkheid voor leden van het koninklijk huis;
- de bijzondere regels van erfopvolging.

In deze moderne tijd zijn kwesties rondom het voortbestaan en functioneren van staatsinstellingen zeer relevant. Deze titel sluit daarom naadloos aan op publicaties omtrent de ontwikkelingen op dit gebied. Bovendien zorgt de toegankelijke opzet voor een welkome aanvulling op de beschikbare literatuur van vandaag de dag.

De Koning en de monarchie. Toekomstbestendig? is daarom geschikt voor ieder die zich interesseert voor het Koningschap en de monarchie in Nederland. Heeft u belangstelling voor het staatsrecht, of een historische, bestuurskundige, of politicologische achtergrond? Dan mag deze titel beslist niet ontbreken in uw literaire collectie.

Specificaties

ISBN13:9789013160246
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:320
Druk:1
Verschijningsdatum:1-9-2020
Hoofdrubriek:Staatsrecht

Over Paul Bovend'Eert

Prof.mr. P.P.T. Bovend'Eert is hoogleraar staatsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisaties zijn Nederlands en Amerikaans staatsrecht.

Andere boeken door Paul Bovend'Eert

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Koning en de monarchie