Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Onzakelijke lening

Specificaties
Paperback, 288 blz. | Nederlands
Wolters Kluwer | 1e druk, 2021
ISBN13: 9789013163155
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Fiscaal recht
Wolters Kluwer 1e druk, 2021 9789013163155
Onderdeel van serie Fiscale monografieën
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wat verstaat men precies onder een onzakelijke lening? En wat zijn de fiscale gevolgen van het verstrekken ervan? Deze titel ontleedt de verschillende aspecten van de onzakelijke lening aan de hand van een jurisprudentie- en literatuuronderzoek. Zo draagt de titel bij aan de begripsvorming omtrent dit leerstuk zonder wetsgeschiedenis.

Wie in de wet zoekt naar de onzakelijke lening zal deze term niet vinden. Het leerstuk heeft zich namelijk geheel ontwikkeld binnen de rechtspraak van de Hoge Raad. Zonder wetsgeschiedenis, is de onzakelijke lening gebaseerd op algemene fiscale uitgangspunten en daarmee niet altijd even gemakkelijk te interpreteren. Onzakelijke lening is de eerste uitgave waarin het gelijknamige leerstuk in heldere taal gestalte krijgt. Aan de hand van relevante jurisprudentie en literatuuronderzoek wordt de onzakelijke lening tot in detail ontleedt.

De auteurs lichten elk aspect van de onzakelijke lening toe en behouden daarbij oog voor de fiscaal-juridische praktijk. Zowel de problematiek die de onzakelijke lening meebrengt in de inkomstenbelastingsfeer (voor de ondernemer, ter beschikking steller en directeur-grootaandeelhouder) als in de vennootschapsbelastingsfeer (voor vennootschappen) passeren de revue.

Sinds het basisarrest van de onzakelijke lening in 2008 zijn er inmiddels al meer dan dertig arresten van de Hoge Raad hierover verschenen. De uitgave geeft antwoord op de vraag hoe deze arresten moeten worden geduid.

Daarnaast wordt aandacht besteedt aan:
- Wanneer er sprake is van een onzakelijke lening
- Wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden
- Op welk moment getoetst moet worden
- Fiscale gevolgen van een onzakelijke lening bij de crediteur en debiteur
- Een zakelijke rente bij een onzakelijke lening
- Garanties en borgstellingen
- Schenkingsaspecten
- De onzakelijke lening in het licht van de coronacrisis

De uitgave is bedoeld voor alle fiscale praktijkbeoefenaren die meer willen weten over dit leerstuk. De inhoud is zorgvuldig en systematisch opgebouwd, zodat de titel zich leent voor zowel de geïnteresseerde met basiskennis als de gevorderde fiscaal-jurist met specialistische kennis over de onzakelijke lening.

Specificaties

ISBN13:9789013163155
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Druk:1
Verschijningsdatum:16-3-2021
Hoofdrubriek:Fiscaal recht

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onzakelijke lening