Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De kracht van spijt

Hoe terugblikken je vooruit helpt

Specificaties
E-book, 256 blz. Epub met watermerkbeveiliging | Nederlands
Business Contact | 1e druk, 2022
ISBN13: 9789047016601
Rubricering
Hoofdrubriek : Psychologie
Juridisch :
Business Contact Epub met watermerkbeveiliging 1e druk, 2022 9789047016601
Direct te downloaden

Samenvatting

Spijt is het fotografisch negatief van het goede leven. Wie dus leeft zonder spijt, leeft zonder reflectie. Toch doen we er alles aan om spijt te voorkomen en als we het dan tóch hebben, praten we er liever niet over.

Maar alleen als we onze fuck-ups onder ogen zien, kunnen we ze gebruiken om wijzere beslissingen te nemen, beter te presteren en meer betekenis te geven aan ons leven. Het veelgehoorde 'no regrets' is dan ook een slecht advies, volgens Daniel Pink.

In 'De kracht van spijt' maakt Pink gebruik van wetenschappelijke inzichten om wijdverspreide misverstanden over onze emoties en ons gedrag te weerleggen. Hij identificeert de belangrijkste vormen van spijt en laat zien hoe spijt je duidelijk maakt waar je de meeste waarde aan hecht in het leven. 'De kracht van spijt' is een onmisbare gids voor een vervuld leven.

Specificaties

ISBN13:9789047016601
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:27-6-2022
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
De kracht van spijt - ‘Nuttig boek over het omgaan met spijt’
Elly Stroo Cloeck | 12 mei 2023
 ‘Je ne regrette rien’ zong Edith Piaf: Ik heb nergens spijt van. Zéééér onwaarschijnlijk, want letterlijk iedereen heeft wel ergens spijt van. Daniel H. Pink deed een wereldwijd onderzoek naar spijt, en geeft ons in het interessante boek ‘De kracht van spijt’ (The Power of Regret) de 4 fundamentele soorten én hoe je spijt kunt inzetten voor een beter leven. Spijt is nuttig. Dit boek ook.
Lees verder
recensie
De kracht van spijt - ‘Bron voor een betere toekomst’
Henk Jan Kamsteeg | 29 augustus 2022
Hoe kunnen we spijt gebruiken om te groeien als mens en als leider? Daniel Pink pakt dit originele thema op in zijn nieuwste boek ‘De kracht van spijt’. En weer bewijst hij waarom hij een bestsellerauteur is.
Lees verder
recensie
De kracht van spijt - Aanrader
Jan Hoogstra | 24 augustus 2022
Het is stoer om te zeggen dat je nergens spijt van hebt, het wordt door sommigen zelfs als tatoeage op hun lichaam gezet. Is spijt nou zo slecht? of is het juist ook een goede emotie? In ‘De kracht van spijt - Hoe terugblikken je vooruithelpt’ gaat Daniel Pink in op de goede eigenschappen van spijt, onder andere aan de hand van wereldwijd uitgevoerde onderzoeken. 
Lees verder

Over Daniel Pink

Daniel H. Pink is bestsellerauteur en geeft les over economische hervormingen en het veranderende arbeidsklimaat aan organisaties en universiteiten over de hele wereld. Hij heeft in Tokyo de manga-industrie bestudeerd. Pink wordt beschouwd als een van de origineelste denkers over organisatie, management, leiderschap en 'psychologie op de werkvloer'.

Andere boeken door Daniel Pink

Inhoudsopgave

DEEL I: SPIJT IN ERE HERSTELD
1. De onzin van geen spijt hebben 13
Spijt is niet gevaarlijk of abnormaal, leidt niet af van de gestage weg naar geluk. Het is gezond en universeel, integraal onderdeel van het mens-zijn. Spijt is ook waardevol. Het maakt dingen helder. Het is leerzaam. Als het goed gebruikt wordt, hoeft het je niet naar beneden te halen; het kan je verheffen.

2. Waarom spijt ons menselijk maakt 29
Met andere woorden, het onvermogen om spijt te voelen – in zekere zin de apotheose van wat de “no regrets”-filosofie beoogt – is geen pluspunt; het is een teken van hersenschade.

3. Tenminstes en had-ik-maars 41
Twintig jaar onderzoek naar tegenfeitelijk denken legt iets vreemds bloot: gedachten over het verleden die ons een betergevoel geven zijn relatief zeldzaam, terwijl gedachten die ons een slecht gevoel geven steeds gewoner zijn. Zijn we allemaal zelf-saboterende masochisten?

4. Waarom we beter worden van spijt 53
Ga emoties niet uit de weg. Maar zwelg er ook niet in. Zie ze onder ogen. Gebruik ze als katalysator voor toekomstig gedrag. Als denken is bedoeld om te doen, kan voelen ons helpen denken.

DEEL II: SPIJT BLOOTGELEGD
5. Spijt, oppervlakkig gezien 73
Het menselijk leven strekt zich uit over meerdere terreinen – we zijn ouders, zonen, dochters, echtgenoten, partners, werknemers, bazen, investeerders, burgers, vrienden en meer. Waarom zou spijt zich dan ook niet over verschillende terreinen kunnen uitstrekken?

6. De vier belangrijkste bronnen van spijt 85
Wat zichtbaar en gemakkelijk te beschrijven is – levensgebieden als gezin, onderwijs en werk – zegt veel minder over spijt dan de verborgen architectuur van motivatie en verlangen die daaronder ligt.

7. Basisspijt 95
Basisspijt begint met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en eindigt met een onverbiddelijke logica.

8. Risicospijt 111
In de kern van alle risicospijt ligt de gedwarsboomde mogelijkheid van groei. Niet de persoon worden – gelukkiger, moediger, meer ontwikkeld – die je had kunnen zijn. Niet binnen de beperkte duur van een leven een paar belangrijke doelen behalen.

9. Morele spijt 127
Bedrog. Ontrouw. Verraad. Heiligschennis. Soms lazen de morele spijtverhalen in de enquêtes als productieaantekeningen voor een trainingsvideo over de tien geboden.

10. Verbindingsspijt 147
Betekenisvolle relaties geven ons leven zin en voldoening. Maar als die relaties stuklopen, of dat nu opzettelijk gebeurt of niet, staan gevoelens van ongemak en gêne ons in de weg om ze weer te repareren. We zijn bang dat we onze pogingen om opnieuw contact te zoeken verpesten, dat we degenen met wie we hernieuwd contact zoeken nog meer gêne bezorgen. En deze zorgen zijn vrijwel altijd misplaatst.

11. Kansen en verplichtingen 165
De vier belangrijkste bronnen van spijt werken als een fotonegatief van het goede leven. Als we weten wat mensen het meest betreuren, kunnen we dat omdraaien om te zien waar ze de meeste waarde aan hechten.

DEEL III: SPIJT HERZIEN
12. Ongedaan maken en tenminstes gebruiken 117
Maar bij actiespijt heb ik nog altijd de mogelijkheid om het heden te herijken – om Ctrl+Z te typen op mijn existentiële toetsenbord.

13. Blootgeven, zelfcompassie en afstand nemen 187
Als we een simpel proces van drie stappen volgen, kunnen we de spijt blootleggen, reframen hoe we daarnaar en naar onszelf kijken en een les trekken uit de ervaring om onze daaropvolgende beslissingen te herzien.

14. Anticiperen op spijt 209
Als universeel geneesmiddel heeft verwachte spijt een paar gevaarlijke bijwerkingen.

Nawoord: spijt en verlossing 229
Dankwoord 234
Noten 236

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De kracht van spijt