Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Weten vraagt meer dan meten

Hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal

Specificaties
E-book, 130 blz. Epub met watermerkbeveiliging | Nederlands
Amsterdam University Press | 1e druk, 2017
ISBN13: 9789048534333
Rubricering
Hoofdrubriek : Mens en maatschappij
Juridisch : Mens en maatschappij
Amsterdam University Press Epub met watermerkbeveiliging 1e druk, 2017 9789048534333
Direct te downloaden

Samenvatting

Vanaf de conceptie wordt de groei van het embryo tegen het gemiddelde afgezet. Hetzelfde geldt voor schoolprestaties. In veel maatschappelijke domeinen heersen maat en getal. ‘Ik hou me nu eenmaal aan de feiten’, aldus een prominent hersenwetenschapper. En daar al zit ‘m het misverstand: er is hier geen sprake van feiten, maar oplichtende hersendelen op een scan. Het zijn interpretaties, verpakt als wetenschap, zogenaamd ‘hard’, maar qua denkwerk dun en aanvechtbaar. Dat leidt tot verwarring, aanvechtbare redeneringen en vaak verkeerde conclusies.

De reductie tot statistische gemiddelden maakt dat variatie aan het oog wordt onttrokken en afwijkingen van het gemiddelde al gauw als stoornis worden gezien. Zo wordt uitgegaan van het tekort en niet van het vermogen van mensen. Maar bovenal levert het weinig op voor baby’s, ouders, leerlingen of patiënten. En om hen was het toch allemaal te doen? Met de gedachte dat meten weten is, zien we vaak de essentie over het hoofd.

In verschillende maatschappelijke gebieden, zoals de zorg en het onderwijs, heerst een regime van maat en getal waarmee het persoonlijke verhaal uit het zicht raakt. In het boek worden verschillende domeinen bestreken waarin men met dezelfde problemen worstelt. Het bevat prikkelende interviews met nauw betrokkenen, waaronder Trudy Dehue, Paul Verhaeghe en Xandra Schutte. Zij vertellen waar en hoe het spaak loopt, maar ook hoe het anders kan. Hoe patronen ontstaan, hoe dwingend ze zijn en hoe zij daartegenin gaan.

Of je nu patiënt bent of hulpverlener, werknemer of leidinggevende, of je nu schoolgaande kinderen hebt of kind van bejaarde ouders bent — de lezer komt te weten in welke systemen van denken en handelen wij leven, vaak ongemerkt en deels ongewild.

Specificaties

ISBN13:9789048534333
Trefwoorden:meten, prestatiedruk
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:130
Druk:1
Verschijningsdatum:20-1-2017
ISSN:

Over Christien Brinkgreve

CHRISTIEN BRINKGREVE (1949), hoogleraar sociale wetenschappen aan de universiteit van Utrecht, schrijft op heldere en trefzekere wijze over vrouwen en mannen, ouders en kinderen, en plaatst hun ervaringen in de context van de tijd waarin ze leven. Naast essays en columns schreef ze onder meer 'Margriet Weet Raad', samen met Michel Korzec (1978), 'Psychoanalyse in Nederland' (1984), 'De belasting van de bevrijding' (1988), 'De vrouw en het badwater' (1992), 'Van huis uit', samen met Bram van Stolk (1997) en 'Huismensen'. In 'Vroeg mondig laat volwassen' (2004) beschrijft Brinkgreve de poreus wordende grenzen tussen jeugd en volwassenheid. In 2006 verscheen 'Wie wil er nog moeder worden?' In haar nieuwste boek, 'De ogen van de ander' (2009), gaat Brinkgreve in op het belang van zelfkennis en vooral op de relatie van dat 'zelf' met de anderen om ons heen.

Andere boeken door Christien Brinkgreve

Over Sanne Bloemink

Sanne Bloemink is schrijver en journalist, en woont in New York. Op haar website schrijft ze over haar ervaringen als moeder op Manhattan.

Andere boeken door Sanne Bloemink

Over Eric Koenen

Eric Koenen is oprichter van de Doorwerthgroep en de Academie voor Interventiekunde en vervult diverse commissariaten. Hij is gastdocent op Nyenrode, Maastricht- en Leiden university, studeerde sociale wetenschappen en bedrijfskunde, vervulde diverse functies bij Philips en PWC. Als lid van de Executive Board van Engy Technical Services was hij o.m. verantwoordelijk voor strategie en innovatie.

Andere boeken door Eric Koenen

Inhoudsopgave

Inleiding: De Vonk

De gesprekken
Floor Scheepers
Jim van Os
Eric Koenen
Trudy Dehue
Stijn Vanheule
Paul Verhaeghe
Anne-Mei The
Alan Ralston
Micha de Winter
Christien Brinkgreve
Sanne Bloemink
Xandra Schutte

Kringen in het water
Boeken die ons inspireerden

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Weten vraagt meer dan meten