Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Van plakkaat tot praktijk; Strafrecht in Staats-Brabant in de zeventiende en achttiende eeuw

Editie: 2

Specificaties
Paperback, 128 blz. | Nederlands
Ars Aequi Juridische Uitgeverij | e druk, 2006
ISBN13: 9789069165745
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch :
Ars Aequi Juridische Uitgeverij e druk, 2006 9789069165745
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

In de zeventiende en achttiende eeuw vaardigden de Staten-Generaal een groot aantal strafwetten uit voor het generaliteitsland Brabant. Deze wetten bevatten voorschriften met betrekking tot het opsporen, vervolgen en bestraffen van moordenaars, doodslagers, verkrachters, brandstichters, vagebonden etcetera. In dit boekje wordt nagegaan in welke mate de verordeningen van de wetgever het strafrecht daadwerkelijk hebben gereguleerd. Werden de wettelijke strafbepalingen ook toegepast door de strafrechter? En welke rechtsregels werden door hem gehanteerd in gevallen waarvoor de wetgever geen bepalingen had opgesteld, dan wel bepalingen die in de ogen van de rechter niet voldeden? Op deze en andere vragen wordt ingegaan aan de hand van strafprocessen die wegens diverse soorten delicten hebben gediend. Daarbij komen achtereenvolgens aan de orde delicten tegen het leven, tegen het lichaam, tegen de eer en goede naam, zedendelicten, vagebondisme en bedelarij, en valsheidsdelicten.

Mr. E.J.M.F.C. Broers is universitair docent rechtsgeschiedenis bij de vakgroep Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Hogeschool Tilburg en promoveerde in 1996 op het proefschrift Beledigingszaken voor de Staatse Raad van Brabant 1586-1795. Sindsdien verschenen van zijn hand diverse publicaties op het terrein van de strafrechtsgeschiedenis en de rechtspraakgeschiedenis.

Specificaties

ISBN13:9789069165745
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:128
Verschijningsdatum:9-3-2006
Hoofdrubriek:Juridisch
Serie:

Over E.J.M.F.C. Broers

Mr. E.J.M.F.C. Broers is als universitair docent verbonden aan het departement Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van de Tilburg Law School. Van zijn hand verschenen reeds diverse boeken en artikelen over de geschiedenis van het strafrecht.

Andere boeken door E.J.M.F.C. Broers

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Van plakkaat tot praktijk; Strafrecht in Staats-Brabant in de zeventiende en achttiende eeuw