Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
, e.a.

Multidisciplinaire aspecten van blockchain

Specificaties
Paperback, 120 blz. | Nederlands
deLex B.V. | 1e druk, 2018
ISBN13: 9789086920686
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Jongbloed : ICT recht - Algemeen
deLex B.V. 1e druk, 2018 9789086920686
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

De zoveelste digitale hype is blockchain, die naar verluidt als ultieme ‘ontwrichter’ de samenleving opnieuw zal veranderen. Het gaat om de belangrijkste vinding na het World Wide Web van internet. Blockchain betreft een verzamelnaam voor digitale databanken, die gedistribueerd, mathematisch-beveiligd en chronologisch van aard zijn. In theorie heeft de techniek het vermogen een breed probleem te slechten: een tekort aan vertrouwen in digitale systemen. Tegelijkertijd kan een blockchain – en passant of, vaker, met voorbedachtheid – nieuwe bedrijfs- en procesmodellen initiëren, omdat zij een andere wijze van organiseren ontsluit, dankzij het onveranderbaar registreren van herleidbare gegevens zonder de tussenkomst van een trusted third party. Dat maakt bank, notaris of overheidsorganisatie, zoals het Kadaster, overbodig. Bestaande toepassingen lopen uiteen van cryptovaluta’s als betaalmiddel tot het vastleggen van transacties in toeleveringsketens. Transparanter, veiliger en meer efficiënt.

Maar de rijen sluiten zich niet, al lijken pragmatici zich niet tegen de blockchain- technologie als zodanig te keren. Zij willen eerst zien en dan pas geloven dat blockchain een heuse game changer is, zoals eerder Internet, smartphones en cloud computing dat waren. Goed beschouwd houdt vrijwel iedereen – ondernemer en politicus – de deur open voor de potentie van deze techniek; inclusief bijvoorbeeld minister Hoekstra (Financiën), die tegelijkertijd cryptovaluta’s binnen een ‘passend’ internationaal regelgevend kader wil brengen om het oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Terwijl De Nederlandsche Bank crypto’s niet als geld beschouwt, heeft Schiphol als eerste Europese luchthaven een geldautomaat geplaatst, zodat passagiers hun resterende euro’s kunnen wisselen voor bitcoins of etherium, en vice versa.

Wat dit boek bijzonder maakt en onderscheidt van andere publicaties over blockchain, is de multidisciplinaire – maatschappelijke, technische en juridische – benadering. Blockchain is bij uitstek een onderwerp dat een dergelijke, brede benaderingswijze vereist. Niet alleen liggen er talloze vraagstukken en uitdagingen op het gebied van techniek, maatschappij en wet- en regelgeving. Ook vragen kennis-, vaardigheids- en gedragscompetenties (digitale skills) een gerichte aanpak om blockchain-technologie een reële kans te bieden bij vervullen van de baanbrekende rol, die velen voor ogen hebben.

Met deze bundel kunnen degenen die al met blockchain bezig zijn of overwegen de technologie voor hun organisatie in te zetten, hun voordeel doen. Daarnaast biedt het werk achtergronden en aanknopingspunten voor politici, die met beleidsvragen in dit domein worden geconfronteerd.

Specificaties

ISBN13:9789086920686
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:120
Uitgever:deLex B.V.
Druk:1
Verschijningsdatum:24-12-2018

Over Natascha van Duuren

Natascha van Duuren is werkzaam bij de CLERCQ advocaten notarissen belastingadviseurs. Nad haar studie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is zij werkzaam geweest bij het Instituut voor Informatica en Recht van deze universiteit. Sinds 1998 houdt zij zich als advocate bij de CLERCQ onder andere bezig met het aanbestedingsrecht. Zij begeleidt zowel aanbesteders als inschrijvers in alle fasen van een aanbestedingstraject. Mevrouw Van Duuren heeft ruime ervaring met aanbestedingen van onder meer bouw- en automatiseringsprojecten. Aanbesteders en inschrijvers worden zonodig bijgestaan in civiele procedures. Verder draagt zij zorg voor de juridische begeleiding van grote automatiseringsprojecten en het opstellen van ICT-contracten. Zij heeft ruime ervaring op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht, e-commerce en het domeinnamenrecht. Verdere kerngebieden zijn privacy/bescherming van persoonsgegevens en source code escrow. Mevrouw Van Duuren is per 1 januari 2005 toegetreden tot de maatschap. Zij is voorts actief als bestuurslid van diverse stichtingen en verenigingen en lid van diverse specialistenverenigingen.

Andere boeken door Natascha van Duuren

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Multidisciplinaire aspecten van blockchain