Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De pre-pack in de praktijk

een analyse van 48 faillissementen waarin de aanwijzing van een beoogd curator heeft plaatsgevonden

Specificaties
Paperback, 248 blz. | Nederlands
Celsus juridische uitgeverij | 1e druk, 2014
ISBN13: 9789088631559
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Juridisch : Insolventierecht
Celsus juridische uitgeverij 1e druk, 2014 9789088631559
Onderdeel van serie Juncto reeks
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Een pre-pack is een in beslotenheid voorbereide doorstart van (gezonde onderdelen van) de onderneming vóór faillissement door middel van een activatransactie die na faillietverklaring wordt geëffectueerd. Waardemaximalisatie en behoud van werkgelegenheid worden gezien als de belangrijkste voordelen van een pre-pack. Een vraag die vaak wordt opgeworpen is of een pre-pack niet leidt tot misbruik: de pre-pack wordt dan gezien als een oneigenlijk instrument om goedkoop werknemers, contracten en schulden te kunnen saneren via een (schijn)faillissement, waarbij doorstartkandidaten (bewust) buiten de deur worden gehouden.

In amper drie jaar tijd is de pre-pack als buitenwettelijk instrument al tientallen keren toegepast. Het wetsvoorstel Wet Continuïteit Ondernemingen I strekt ertoe deze praktijk wettelijk te codificeren. In dit boek beschrijft mr. Jordy Hurenkamp (advocaat bij Wijn & Stael Advocaten, Utrecht) hoe de pre-pack zich tot op heden heeft ontwikkeld binnen het Nederlandse faillissementsrecht en tot welke resultaten dat heeft geleid. Kern van zijn boek is een uitgebreide empirische analyse van 48 faillissementsverslagen waarin de aanwijzing van een beoogd curator heeft plaatsgevonden, al dan niet met een pre-pack tot gevolg. Voorts bespreekt de auteur de zienswijze van een groot aantal juristen die betrokken zijn geweest bij deze pre-packs, die hij naar aanleiding van zijn empirische analyse heeft geïnterviewd.

De resultaten beschrijft de auteur aan de hand van de drie fasen bij een pre-pack: het verzoek tot aanwijzing van een beoogd curator, het proces van totstandkoming van een pre-pack en de uitvoering daarvan. Bij de resultaten speelt het (rechterlijk) toezicht bij een pre-pack een belangrijke rol, waarbij de auteur onderzoekt hoe dit toezicht in de praktijk kan worden vormgegeven zodat waardemaximalisatie wordt gewaarborgd en oneigenlijk gebruik wordt voorkomen.

Specificaties

ISBN13:9789088631559
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:248
Druk:1
Verschijningsdatum:22-12-2014
Hoofdrubriek:Insolventierecht

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De pre-pack in de praktijk