Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Herstelrecht: de kunst van een geëmancipeerde misdaadaanpak

Specificaties
Paperback, 30 blz. | Nederlands
Boom Juridische Uitgevers | 1e druk, 2023
ISBN13: 9789462127593
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Boom Juridische Uitgevers 1e druk, 2023 9789462127593
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Herstelrecht is een manier van rechtdoen waarbij de focus ligt op het herstellen van de schade die door een misdaad is veroorzaakt. Het gaat daarbij niet alleen om herstel van materiële en immateriële schade, maar ook om herstel van relationele en morele schade. Dit kan het beste worden bereikt via processen die alle belanghebbenden in staat stellen om hierover met elkaar in gesprek te gaan en afspraken te maken. Hierbij kan worden gedacht aan slachtoffer-dader-mediation alsook conferentie modellen waarbij tevens de gemeenschap is betrokken.

In zijn oratie zet Jacques Claessen uiteen waarom hij het herstelrecht – anders dan het strafrecht – ziet als een geëmancipeerde oftewel volwassen misdaadaanpak,
zowel wat betreft distributieve als wat betreft procedurele rechtvaardigheid. Aan de hand van de Gulden Regel (‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden’) en het daarbij horende mens- en wereldbeeld laat hij zien dat de vergelding van kwaad met kwaad die in het strafrecht centraal staat, zoveel mogelijk dient te worden vervangen door de vergelding van kwaad met goed. Hij ziet in dat verband een belangrijke rol weggelegd voor het herstelrecht.

Rede uitgesproken door dr. Jacques Claessen bij de aanvaarding van zijn ambt als bijzonder hoogleraar Herstelrecht aan de Universiteit Maastricht op 4 november 2022

Specificaties

ISBN13:9789462127593
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:30
Druk:1
Verschijningsdatum:11-1-2023
ISSN:

Over Jacques Claessen

Dr. Jacques Claessen (Maastricht, 1980) is an Associate Professor of Criminal Law at the Department of Criminal law and Criminology of the Faculty of Law at Maastricht University and serves as a substitute judge at the Limburg District Court in Maastricht, the Netherlands. In 2012, he was awarded with the very first Bianchi Restorative Justice Prize.

Andere boeken door Jacques Claessen

Inhoudsopgave

Geen inhoudsopgave

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Herstelrecht: de kunst van een geëmancipeerde misdaadaanpak