Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Mythen over moord

Dertig jaar fataal geweld in Nederland

Specificaties
Paperback, 288 blz. | Nederlands
Uitgeverij Balans | 1e druk, 2024
ISBN13: 9789463823401
Rubricering
Hoofdrubriek : Mens en maatschappij
Uitgeverij Balans 1e druk, 2024 9789463823401
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Het regent liquidaties, femicide neemt toe, daders worden ‘steeds jonger’, ‘harder’ en ‘verwarder’. Maar kloppen al die verhalen wel? In Mythen over moord schetsen de Leidse hoogleraar Geweld en Interventies Marieke Liem en misdaadjournalist Gerlof Leistra een verrassend ander beeld van dodelijke agressie in Nederland.

Eerste mythe: het aantal moorden per jaar neemt gestaag toe. In werkelijkheid is dat sinds 1992 voortdurend gedaald. Wat zegt dat? Welke trends deden zich voor op het gebied van bijvoorbeeld partnerdoding, kinderdoding, ouderdoding, moorden bij ruzies en binnen het criminele circuit, roof- en seksuele moorden? En hoe weerspiegelen deze vormen van fataal geweld bepaalde sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen? Is de emancipatie van vrouwen bijvoorbeeld terug te zien in de cijfers? Welke rol speelt internet? Is de angst voor ‘verwarde’ mensen terecht? Is Nederland eigenlijk wel het nieuwe Mexico aan de Maas?

'Mythen over moord' is gebaseerd op een grondige analyse van ruim vijfduizend gevallen van moord en doodslag sinds 1992. Heldere overzichten maken de trends, patronen en karakteristieken van fataal geweld in Nederland in één oogopslag duidelijk. Reconstructies van spraakmakende en bijzondere zaken illustreren de geschetste ontwikkelingen. Het resultaat is een verrassend nieuw beeld van dodelijk geweld in Nederland.

Specificaties

ISBN13:9789463823401
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Druk:1
Verschijningsdatum:10-5-2024
ISSN:

Over Marieke Liem

Marieke Liem is Senior Researcher and chair of the Violence Research Initiative at Leiden University and a Marie Curie Fellow at the Harvard Kennedy School.

Andere boeken door Marieke Liem

Over Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1958) is al 25 jaar verslaggever bij weekblad Elsevier en schreef een groot aantal boeken over misdaad.

Andere boeken door Gerlof Leistra

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Mythen over moord