Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Ger Post | 9 februari 2016 | 1-2 minuten leestijd

Belastingparadijs Nederland

Onlangs zond de BBC een documentaire uit over ondernemers uit Crickhowell, een klein plaatsje in Wales, die grote multinationals als Starbucks, Subway maar ook U2 wil dwingen hun belastingen te betalen. Dat willen ze doen door massaal van het Nederlandse belastingparadijs gebruik te maken.

In het Het belastingparadijs ('Waarom niemand hier belasting betaalt - behalve u') beschrijven de auteurs hoe buitenlandse miljardairs en multinationals gebruik maken van het aangename Hollandse belastingklimaat. Google, Ikea, Starbucks, U2, Mick Jagger en de Italiaanse maffia ‘betalen in Nederland véél minder belasting dan u’ schrijven de auteurs.

Miljarden euro’s aan belastinggeld ontduiken deze multinationals, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië. Om de regering te dwingen hier iets aan te doen, hebben een documentairemaker en een aantal ondernemers uit Crickhowell de handen ineen geslagen. Het idee is dat als alle ondernemers uit de stad allemaal gebruik maken van dezelfde truc als de multinationals, de regering wel iets aan de belastingontduiking moet doen.

In de documentaire die onlangs werd uitgezonden op de BBC, bezochten de ondernemers uit Wales Nederland om hier uitgelegd te krijgen hoe doodeenvoudig het is om belasting te ontduiken. Medeauteur van Belastingparadijs Nederland Henk Willem Smits fietste met de ondernemers een rondje door Amsterdam langs enkele van de tienduizenden ‘hoofdkantoren’ van multinationals die de hoofdstad rijk is. Tot verbazing van het bezoek uit Wales stonden er soms wel honderden bedrijven geregistreerd op een adres.

Het initiatief van de ondernemers uit Wales slaat aan: inmiddels zijn er ook ondernemers uit andere steden die zich aansluiten bij het initiatief Fair Tax Town. ‘It's just a lot of fun fucking with the government, or anyone in a position of power,’ vertelt de documentairemaker aan Vice.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden