OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

  q&a
  Verandermanagement
  ‘We waren op zoek naar een handelingsrepertoire om bewuster te werken in en met verschillende soorten tijd’, zegt Marguerithe de Man in ons gesprek over ‘Tijdmeesterschap’, het boek dat ze met Jesse Segers maakte om veranderaars en adviseurs te helpen verschijningsvormen van tijd beter te zien en bewuster te gebruiken in de werkpraktijk.  

  Nieuwste artikelen Alle artikelen

  recensie
  Persoonlijke effectiviteit
  19 juli 2024
  Carla Verwijs
  2-3 minuten leestijd
  Wie heeft er geen communicatietraining gedaan? Waarin je leert te ‘luisteren tussen de regels door’ of LSD’en (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen)? Volgens Froukje Weidema leren deze trainingen je niet écht luisteren. Hoe je dat wel doet, leer je in ‘Luisterboek’.
  Interview
  Personeelsmanagement
  19 juli 2024
  Peter Spijker
  6-8 minuten leestijd
  In ‘Het is hier net een kleuterklas’ daagt Sayma Kuipers je uit om de eigenschappen te gebruiken die je als vier- en vijfjarige had. Ze heeft het over ‘spelen in je werk’, nieuwsgierig zijn en openstaan voor mensen die anders denken. Dan ben je een volwassen kleuter en die hebben we hard nodig in de wereld.
  preview
  Leiderschap
  19 juli 2024
  Joost van der Leij
  3-4 minuten leestijd
  In ‘Het Brein van de Leider’ licht Joost van der Leij negen verschillende leiders in detail uit. Elke vorm van leiderschap heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Alle nadelen zijn vermijdbaar. Kortom, elke vorm van leiderschap kan een goede vorm van leiderschap zijn, zelfs in tijden dat die specifieke vorm van leiderschap niet populair is. Van der Leij vertelt erover in zijn preview.
  recensie
  Coaching en trainen
  18 juli 2024
  Liesbeth Tettero
  3-4 minuten leestijd
  Hoe kan communicatie ervoor zorgen dat het leven mooier wordt? Dat je conflicten kunt voorkomen of in makkelijk oplossen? Verbindende communicatie is de sleutel, waarbij ieders behoeften centraal staan. In de praktijk valt dat echter lang niet altijd mee. Hester Macrander, internationaal gecertifieerd trainer, schreef daarom een boek met vele praktische handvatten: ‘Verbindend communiceren, hoe dan?’
  recensie
  IT-management / ICT
  18 juli 2024
  Stijn de Wilde
  1-2 minuten leestijd
  ‘Green IT’ is de ‘nudge’ die iedere organisatie inspireert om verder te denken dan marktaandeel vergroten en winstmaximalisatie. Een onderwerp als duurzame IT is natuurlijk niet in één boek te behandelen; daar hebben auteurs Jan Hoogstra en Eric Consten geen illusies over. ‘Green IT’ is niet een totaaloplossing; het is je startpunt. En de tijd om te starten is nu.
  preview
  Werk en loopbaan
  18 juli 2024
  Bernard Moerman
  2-3 minuten leestijd
  Jij hebt een leidinggevende functie met een ronkende titel en een aantrekkelijk salaris. Toch knaagt er iets vanbinnen. Je zit gevangen in een gouden kooi en voelt hoe je langzaam wegdrijft van je ware droom. De cruciale vraag is: durf je het aan om in de spiegel te kijken om met een open geest te reflecteren over je huidige situatie?

  Recensies Alle Recensies

  recensie
  recensie
  17 juli 2024
  Freija van Duijne
  6-8 minuten leestijd
  Een tuin is altijd een balanceeract tussen de wereld zoals die is en de wereld zoals we het zouden wensen. In een tuin kan je oefenen met utopieën. Je kunt er verbeelding over het paradijs de vrije loop laten. Een tuin is ook een omheining en privilege waar buitenstaanders van afgescheiden zijn.
  recensie
  Werk en loopbaan
  16 juli 2024
  Danny Mullenders
  3-4 minuten leestijd
  Nicoline Hermans schreef ‘Succes met je assessment’ met de input van een behoorlijk aantal assessment psychologen van collega bureaus. Het resultaat? Een overzichtelijk, praktisch boek dat deelnemers aan assessments helpt om zich, voordat ze aan het assessment beginnen, te verdiepen in de meest voorkomende onderdelen ervan.
  recensie
  Coaching en trainen
  15 juli 2024
  Danny Mullenders
  3-5 minuten leestijd
  ‘Omgaan met ongemak in coaching en training’ gaat over het voor velen onprettig voelende ongemak, en hoe je daar vanuit jouw persoonlijke innerlijke houding - geholpen door een aantal perspectieven - mee om kan gaan. En op die wijze ongemak kan omzetten in iets constructiefs, iets helpends.   

  Interviews Alle Interviews

  Interview
  Leiderschap
  12 juli 2024
  Peter Spijker
  6-9 minuten leestijd
  In ‘Hét boek voor leiders’ leggen Nicolette Kat en Inge Wels uit dat relationele vaardigheden de basis vormen voor effectief leiderschap. Sterker nog, deze vaardigheden zijn zó essentieel in je rol als leider dat je er maar beter heel goed in kunt worden. Ze adviseren op een meer begripvolle manier naar jezelf, naar anderen en naar situaties te kijken.
  Interview
  IT-management / ICT
  10 juli 2024
  Jeroen Ansink
  5-7 minuten leestijd
  We mogen best wat kritischer zijn over kunstmatige intelligentie, stelt keynote spreker en AI-deskundige Aaron Mirck in ‘AI, Voorbij de hype’. AI maakt ons weliswaar productiever, maar is daarmee nog niet altijd de beste oplossing voor elk probleem. ‘Het internet stoot evenveel CO2 uit als de luchtvaart.’
  Interview
  Algemeen management
  5 juli 2024
  Paul Groothengel
  5-7 minuten leestijd
  Krop niks op en geef op je werk ruim baan aan je gevoelen en emoties. Want emoties zijn echt niet alleen voor thuis, vindt organisatiepsycholoog en trainer Marjon Bohré. In ‘Emoties doe je maar thuis’ beschrijft ze waarom je je gevoelens beter wél kunt meenemen naar je werk.

  Podcasts Alle Podcasts

  podcast
  Coaching en trainen
  11 juli 2024
  Yvonne Burger
  2-3 minuten leestijd
  'De essentie van coachen' is geschreven vanuit de ambitie om zowel beginnende als ervaren coaches wegwijs te maken in hedendaagse methodes, technieken en werkstijlen. Het boek kwam tot stand op basis  van een collegereeks voor de School of Life en werd samengesteld door Yvonne Burger en Laurens Knoop. Burger is samen met een van de auteurs, Jakob van Wielink, te gast in podcast De Boekenpraktijk.
  podcast
  Mens en maatschappij
  27 juni 2024
  Kustaw Bessems
  1-3 minuten leestijd
  Hoe krijgen wij als Nederlanders een bestuur dat wel voor iedereen werkt? Kustaw Bessems, columnist en redacteur bij de Volkskrant, schetst in zijn nieuwe boek 'Stuurloos' een route naar een overheid die er voor ons burgers is in plaats van andersom. Hij is te gast bij host Willem van Leeuwen in deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk.
  podcast
  Leiderschap
  18 juni 2024
  Bart van der Velpen
  1-2 minuten leestijd
  Een groep succesvol aansturen lukt pas als je niet alleen oog hebt voor de individuele medewerkers, maar ook voor de aparte entiteit die de groep op zichzelf is. Elke groep heeft namelijk een deelnemer meer dan je denkt: het groepswezen. Zo stelt auteur Bart van der Velpen in zijn eerste boek. 

  Previews Alle Previews

  preview
  Leiderschap
  17 juli 2024
  Marco Scheele
  2-3 minuten leestijd
  Onze maatschappij en markten schreeuwen om ondernemers en leidinggevenden nodig die vooropgaan in deze turbulente tijden. Echte mensen die helder denken, diep voelen, resultaatgericht handelen en hun organisaties en teamleden besmettelijk bevlogen meenemen naar gezond toekomstig bestaansrecht.
  preview
  Leiderschap
  16 juli 2024
  Ans Mouton
  3-4 minuten leestijd
  Zonder afbreuk te willen doen aan het stevige werk dat managers verrichten: leidinggeven is niet de rocket science die we er soms van maken. Het gaat evengoed over het mogen vertrouwen op je ingevingen, over het herontdekken van vaardigheden die je eigenlijk al hebt. Kunnen we leidinggeven terugbrengen tot wat het in essentie is? Iets heel gewoons, toegankelijk voor iedereen én pragmatisch?
  preview
  Ondernemen
  15 juli 2024
  Pieter Peelen
  3-4 minuten leestijd
  Deskundigen en overheden koppelen het achterblijven van productiviteitsgroei aan een gebrek aan digitalisering binnen bedrijven. Maar is dat wel de echte oorzaak? In ‘Beter is meer’ neemt Pieter Peelen je mee in de wereld van zeer productieve bedrijven. Wat doen zij anders en hoe kan jij dat inzetten voor je eigen bedrijf? Een preview.

  Actueel Alles in Actueel

  nieuws
  Mens en maatschappij
  25 juni 2024
  Jeroen Ansink
  4-5 minuten leestijd
  Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: Het nieuwe boek van David - Getting things Done - Allen en ‘How to become famous’ van Cass Sunstein.
  nieuws
  IT-management / ICT
  22 mei 2024
  Jeroen Ansink
  4-5 minuten leestijd
  Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: Burn book van Kara Swisher en Co-Intelligence van Ethan Mollick,
  nieuws
  Organisatiekunde
  23 april 2024
  Hans van der Klis
  2-3 minuten leestijd
  ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’ van Manon de Caluwé en Edwin Kaats is uitgeroepen tot Ooa-Sioo Boek van het jaar. Dat maakte de jury van de Orde van Organisatiedeskundigen en -adviseurs maandag 22 april bekend tijdens een diner in Hotel Arena Amsterdam.

  Opinie Alles in Opinie

  column
  Organisatiekunde
  16 juli 2024
  Leo van de Voort
  4-5 minuten leestijd
  De Franse filosoof Pierre-Henri Tavoillot schrijft in Comment gouverner un peuple-roi (2019) dat een democratie niet genoeg heeft aan verkiezingen, parlementaire debatten, onafhankelijke instituties en een vrije pers. Dat zijn losse elementen. Ze krijgen pas betekenis als je ze inbedt in een dieper, inhoudelijk narratief.
  column
  Economie
  9 juli 2024
  Ben Kuiken
  4-6 minuten leestijd
  Er wordt een hoop zin en on-zin over organisaties verteld. In een serie zet organisatiefilosoof Ben Kuiken een aantal van die misverstanden voor je op een rijtje. Deze keer: de doelen van de organisatie, oftewel de why of dé bedoeling.
  achtergrond
  Persoonlijke effectiviteit
  8 juli 2024
  Bertrand Weegenaar
  6-9 minuten leestijd
  Managementboek Magazine kan u aansporen om over nieuwe managementtheorieën en praktijken na te denken. Leiderschap, marketing, of het laatste over AI op het werk. Het verdiept de kennis, of verbreedt hem. Elk nummer bevat tientallen aansprekende werken. Deze aflevering van Uit de boeken wil u wat radicaler na laten denken over uw functioneren als medewerker, projectleider en/of manager, ongeacht welk vakgebied.

  Meest gelezen

  podcast
  Leiderschap
  18 juni 2024
  Bart van der Velpen
  1-2 minuten leestijd
  Een groep succesvol aansturen lukt pas als je niet alleen oog hebt voor de individuele medewerkers, maar ook voor de aparte entiteit die de groep op zichzelf is. Elke groep heeft namelijk een deelnemer meer dan je denkt: het groepswezen. Zo stelt auteur Bart van der Velpen in zijn eerste boek. 
  interview
  Mens en maatschappij
  1 juli 2024
  Paul Groothengel
  7-10 minuten leestijd
  Meer crises dan ooit, we leven in tricky tijden. In een overgangsfase waarin we niet meer weten wat waar is en wat niet. En we de spelregels opnieuw moeten vaststellen, constateert Jitske Kramer in ‘Tricky Tijden’. Daarbij is het oppassen voor tricksters: handige marketeers, spindoctors en perceptiemanagers die ons verwarren met hun vlotte praatjes. ‘Geef toe dat we verdwaald zijn en zoek de waarachtigheid.’
  recensie
  Marketing
  24 juni 2024
  Henk Jan Kamsteeg
  3-4 minuten leestijd
  Lezen en direct oefenen. Dat is de kracht van ‘ChatGPT als tweede brein’ van Martin van Kranenburg. Lees dit boek, wanneer je niet hopeloos wilt achterblijven.
  achtergrond
  Algemeen management
  24 juni 2024
  Paul Groothengel
  11-16 minuten leestijd
  Zijn we denkende mensen die soms voelen, of voelende mensen die soms denken? Toch vooral het laatste. Emoties beheersen ons niet alleen thuis maar zeker ook op het werk. Maar we handelen daar niet of nauwelijks naar. Waarom niet? Mondjesmaat komen er steeds meer managementboeken op de markt, die gaan over emoties en hoe je daarmee om kan gaan. Als manager, medewerker of coach. Een emotionele rondgang.
  podcast
  Coaching en trainen
  11 juli 2024
  Yvonne Burger
  2-3 minuten leestijd
  'De essentie van coachen' is geschreven vanuit de ambitie om zowel beginnende als ervaren coaches wegwijs te maken in hedendaagse methodes, technieken en werkstijlen. Het boek kwam tot stand op basis  van een collegereeks voor de School of Life en werd samengesteld door Yvonne Burger en Laurens Knoop. Burger is samen met een van de auteurs, Jakob van Wielink, te gast in podcast De Boekenpraktijk.

  Populaire producten

   Personen

    Trefwoorden