Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Grafieken maken in Excel - Een grafiek zegt meer dan duizend getallen

'Eén grafiek zegt meer dan duizend getallen'. Dit mag dan een cliché zijn, maar het is gewoon waar. Zet een reeks getallen in een grafiek en je ziet ineens verbanden, onderlinge verhoudingen en trends.

Wim de Groot | 20 april 2021 | 2-4 minuten leestijd

Met grafieken verhoog je je eigen inzicht en maak je cijfers aanschouwelijk voor anderen. Met een goed gekozen grafiek ziet iedereen meteen wat je bedoelt. Zo worden cijfers een verhaal. En waarom zouden mensen eerst naar de grafiek moeten kijken om zelf hun conclusie te trekken? Zet die boodschap er maar meteen boven.

In dit boek bespreek ik alle soorten grafieken die Excel 2019 heeft. Je leest hoe je zo'n grafiek maakt, hoe je allerlei onderdelen aan een grafiek toevoegt en hoe je die opmaakt.

Behandeld wordt onder meer:


- Aantallen vergelijken door middel van kolommen, een watervalgrafiek, histogram, staafgrafiek, trechterdiagram of een Hoog/laag/slot grafiek.
- Onderlinge verhouding weergeven met een taartgrafiek, ringgrafiek, gestapelde staaf of kolom, vlakgrafiek, treemapgrafiek, zonnestraalgrafiek of een radargrafiek.
- Spreiding uitzetten in een puntenwolk, belgrafiek, spreidinggsplot of box-and-whisker, verband zoeken met regressieanalyse.

Je leest in dit boek hoe je zorgt dat de grafiek de juiste gegevens weergeeft, op welke manieren je een nieuwe reeks aan een bestaande grafiek toevoegt en hoe je van een aangroeiende lijst altijd automatisch de laatste maand of week in een grafiek zet.

Je kunt met een paar klikken een aardige standaardgrafiek maken. Maar Excel heeft een schat aan mogelijkheden in huis, dus als je even verder klikt, maak je grafieken die met veel meer zeggingskracht je verhaal vertellen. Zo kun je bijvoorbeeld een trendlijn toevoegen, dan zie je de tendens in een oogopslag. Soms heb je te maken met twee reeksen getallen van heel verschillende grootte, zoals temperaturen en bezoekersaantallen. Pas dan een secundaire as toe.

En we gaan nog een stap verder: ga creatief aan de slag met de bestaande mogelijkheden en je maakt een Gantt-grafiek, een paretografiek, een snelheidsmeter, een thermometer en een bevolkingspiramide.

Ik daag je in dit boek ook uit om kritisch na te denken over de vraag: wat is de boodschap die er in de cijfers zit? Hoe breng ik die boodschap zo helder mogelijk over? En welk type grafiek kies ik voor die boodschap? Je gaat voortaan kritisch naar de vormgeving kijken. En je leest wanneer je een taartdiagram beter niet kunt gebruiken, hoe populair die ook is. Na het lezen van dit boek zul je grafieken die op de tv en in kranten verschijnen, niet meer voor zoete koek aannemen.

Je kunt 90 gratis oefenbestanden bij dit boek downloaden. In de ene helft staan alleen de gegevens zodat je zelf aan de slag kunt, in de andere helft zijn de voorbeelden helemaal uitgewerkt.

En voor wie in het Engels (samen)werkt, worden de vertalingen gegeven van alle grafiektermen en van de rekenfuncties die in dit boek worden besproken.
Mocht je mijn boek Excel voor professionals - Vierde editie wat te dik vinden, of terugschrikken voor de schat aan informatie in mijn Datavisualisatie in Excel, dan heb je hiermee een handzaam boek van 200 pagina's in handen. Dit is deel 3 in de serie Excel aan het werk, uitgegeven bij Van Duuren Media.
Dit boek is te gebruiken met Excel 2010 tot en met 2019 (en Microsoft 365).

Ik hoop dat de talloze voorbeelden in dit boek je inspireren. Niet alleen tot fraaie, maar vooral tot veelzeggende grafieken.

Over Wim de Groot

Wim de Groot (1959) schrijft boeken over Excel bij van Duuren Media en heeft een vaste rubriek Excel-leren in het populaire tijdschrift ComputerIdee. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij verstaat de kunst om zaken die ingewikkeld lijken, helder uiteen te zetten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden