Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

33 daverende dilemma's voor coaches en begeleiders

De waaier '33 daverende dilemma's voor coaches en begeleiders' dwingt tot reflectie. Als vanzelf pak je pen en papier en ga je nadenken over de beschreven dilemma's. Dit met soms verrassende ontdekkingen tot gevolg!

Margreet Noordanus | 12 maart 2013 | 2-3 minuten leestijd

Dilemma's van coachees zijn dagelijkse kost voor coaches en begeleiders. Dit zijn echter de dilemma's van anderen en niet van de coach zelf. De titel lezend besefte ik dat er vaak meer aandacht aan de dilemma's van de coachees wordt besteed, dan aan de eigen dilemma's. Een goede reden om direct aan de door Francine ten Hoedt en Philine Spruijt geschreven waaier, te beginnen.

De uitvoering van de waaier is praktisch en gebruiksvriendelijk. Per hoofdstuk is een aparte kleur gebruikt, wat de waaier overzichtelijk maakt. Noemenswaardig zijn de pijlen die op elke bladzijde staan: de tekst in deze pijlen is al voldoende voor reflectie of een goed gesprek; en dan ben je nog niet eens aan de dilemma's begonnen!

De 33 daverende dilemma's zijn door de schrijfsters in 5 duidelijke categorieën onderverdeeld: grenzen (verkennen van je grenzen), waarden en normen (effectief functioneren als coach), professionele afstand (afstand houden zonder compassie te verliezen), de waarde van het vak (zaken doen en integriteit), manipuleren (om in beweging te krijgen, hoe ver mag je gaan).

Het ene dilemma in de waaier is complexer dan het andere en wat onder complex verstaan wordt, verschilt logischerwijs van mens tot mens. Her en der lopen de dilemma's in elkaar over en zouden ze ook in één van de andere categorieën geplaatst kunnen worden. Is de waaier compleet? Er zijn veel en veel meer dilemma's voor coaches en begeleiders, die in deze waaier niet hadden misstaan.

De door Francine ten Hoedt en Philine Spruijt beschreven dilemma's zijn een duidelijke doorsnee van hetgeen je in de dagelijkse praktijk tegen komt als coach. De schrijfsters hebben er ook voor gezorgd dat de zo belangrijke ethiek en integriteit van coach en begeleider ruimschoots aan bod komen. Daarmee nodigen de schrijfsters uit tot bewustwording en nadenken, hetgeen zeker van pas komt op het moment dat ethiek daadwerkelijk meespeelt of de integriteit in het geding komt.

De waaier is een nuttige aanvulling voor de boekenkast van coaches en begeleiders. En een prima middel voor zelfreflectie en intervisie. Coaches in opleiding zullen veel hebben aan het doornemen en reflecteren over de 33 dilemma's. Vooral de dilemma's in hoofdstuk 5 (Manipuleren om te leren - hoe krijg je je coachee in beweging en hoe ver mag je daarin gaan van jezelf) zal de beginnende coach veel nuttige aanknopingspunten met de dagelijkse praktijk geven.

Al met al is de waaier van Francine ten Hoedt en Philine Spruijt een prima hulp ter voorbereiding van het professioneel het hoofd bieden aan de daverende dilemma's waar coaches en begeleiders regelmatig voor komen te staan.

Over Margreet Noordanus

Margreet Noordanus is coach en trainer. Ze is de drijvende kracht achter PaardenInzicht en verzorgt Coaching en Training met Paarden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden