Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dark net

Jelle Halling | 14 maart 2017

strong>Naast vermakelijke internetpagina’s zoals Google, Facebook en Youtube, bevat het internet ook geheime websites. Deze websites zijn vaak niet met een gewone browser te bereiken. De auteur Jamie Bartlett heeft een boek geschreven die de inhoud van deze geheime websites verduidelijkt en inzicht geeft over hun betekenis in de huidige maatschappij. De titel van dit boek onthult hoe al deze geheime websites worden genoemd. ‘Dark Net’. De auteur beschrijft een case study die vooral interessant is voor ICT-studenten.

Jamie Bartlett onthult in zijn boek ‘Dark Net’ een ontoegankelijke internetwereld die vaak niet met een gewone browser te bereiken is. Het Dark Net bestaat uit websites met onderwerpen die verboden zijn, of als zeer schokkend worden ervaren. Dit boek is relevant voor ICT studenten. Vooral startende Information Security and Management (ISM) studenten zullen dit boek als zeer interessant kunnen ervaren.

De aanleiding van het boek is dat er vragen worden beantwoord over een redelijk onbekend onderwerp. Het kan hier gaan over vragen, zoals wat het Dark Net precies inhoudt, maar ook wat men daar zoal kan vinden. Eveneens beantwoordt de auteur hoe het Dark Net is ontstaan en ontworpen.

Jamie Bartlett heeft dit boek geschreven voor mensen die weinig tot geen kennis hebben van het Dark Net. Ik behoor bijna tot de meest ideale doelgroep. Voordat ik dit boek had gelezen, kende ik het Dark Net alleen maar van spookverhalen uit Youtube filmpjes. Deze verhalen gingen over mensen die het Dark Net hadden bezocht. Door hun Dark Net bezoek ontstond vaak een gevaarlijke situatie.

De inhoud van het boek bestaat uit categorieën die binnen het hoofdonderwerp vallen.

Ieder hoofdstuk behandelt een categorie van het Dark Net. Deze categorieën bestaan onder andere uit de volgende onderwerpen. Revolutionaire cypherpunks en computerprogrammeurs, extremistische politieke activisten, digitale drugshandel en pornoproductie en digitale community forums over schokkende onderwerpen. Naarmate u het einde van het boek nadert heeft u als lezer een duidelijk beeld gekregen over het Dark Net en zijn bijbehorende onderwerpen. Ten slotte wordt er een conclusie gegeven over de toekomstmogelijkheden van het internet. Eveneens ontstaat hier de vraag welke mogelijkheden en gevaren hieruit ontstaan.

De auteur behandelt in zijn boek een verslaggevende schrijfstijl. Hierdoor is het boek goed leesbaar. Jamie Bartlett heeft voor zijn boek mensen geïnterviewd die met het Dark Net werken en het helpen ontwikkelen. Vaak zijn dit programmeurs met revolutionaire politieke opvattingen. Voor een extra duidelijk beeld beschrijft de auteur ook gesprekken met mensen die de donkere gedeeltes van het internet in hun eigen leven gebruiken. Het gaat hier vaak om mensen met gezinnen en een voltijdbaan. Verder heeft de auteur de categorieën uit de vorige alinea persoonlijk geanalyseerd. Conclusies en bevindingen worden aan het eind van elk hoofdstuk op afsluitende wijze beschreven. De schrijver maakt hier handig gebruik van de volgende schrijfwijze. Vaak wordt aan het begin van een hoofdstuk een inleiding gegeven over een persoon die een subcategorie van het Dark Net gebruikt voor een bepaalde levensstijl. De schrijver analyseert door middel van interviews en observatie welke mogelijkheden en gevolgen dit heeft voor het internetgebruik en de maatschappij. Aan het eind van een hoofdstuk beschrijft de schrijver soms wat er van de desbetreffende persoon is geworden en of hij/zij nog steeds gebruik maakt van subcategorieën uit het Dark Net.

Het boek ‘Dark Net’ van Jamie Bartlett kan beslist worden omschreven als onthullend en spannend. Desalniettemin zullen studenten die geen affiniteit hebben met de ICT sector het boek hier en daar als onbegrijpelijk ervaren. Het is voor de lezer dan ook handig om enige basiskennis te hebben over de beginjaren van het internet. Mij bood dit boek enkele nuttige feiten over een voor mij persoonlijk onbekend internetgebied. Voor mensen die nieuwsgierig zijn naar het Dark Net, maar deze uit ethische redenen niet willen bezoeken, biedt dit boek de perfecte kennis en inzicht.

Over Jelle Halling
Jelle Halling is lid van de KNVI, de grootste onafhankelijke beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden