Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kahn, mijn leven, mijn liefdes, mijn werk - ‘Een ondernemende geest’

Roland Kahn is met pensioen. Althans, hij heeft zijn imperium overgedragen aan zijn zoons. En gaat nu verder met investeren en adviseren. Een mooi moment dus om terug te kijken op een bewogen leven, zowel zakelijk als privé. Gescheiden, kanker overwonnen, failliet, overnames gedaan, turbulent liefdesleven. Genoeg ingrediënten dus voor een boek: ‘Kahn, mijn leven, mijn liefdes, mijn werk’. 

Jan Hoogstra | 18 januari 2023 | 4-5 minuten leestijd

Coolcat was in mijn jeugd de meeste hippe kledingswinkel voor jongeren die er was. Ooit opgericht door Roland Kahn. Maar Kahn heeft meerdere modewinkels gehad ,zoals MS Mode en America Today. Hij is bezig geweest met de overname van V&D, maar daar viste hij naast het net. Uiteindelijk heeft hij de naam V&D gekocht om daarmee op internet handel te drijven. Door het kopen van bedrijfspanden heeft hij een vastgoedtak opgebouwd en een investeringsfonds. Maar hoe is dat nu zo gekomen? Kahn, mijn werk, mijn liefdes, mijn leven schetst het levensverhaal van Roland Kahn. 

Familiegeschiedenis

Het boek is geschreven door Reinilde van Ekris en beschrijft het leven van Kahn in de ik-vorm. Het leest daardoor prettig. Het boek begint met een hoofdstuk over de familiegeschiedenis. Van Joodse afkomst, ondernemers van zijn moederskant, een vader die ondernemer wilde zijn, maar het niet kon. Een vader die als Roland hem confronteerde met zijn tekortkomingen losse handjes had. De scheiding, Kahn was 16, kwam dan ook als een opluchting, met nieuwe zorgen over inkomsten. 

Kahns loopbaan

Kahn moet werken om inkomsten voor het gezin te genereren en begint op 17-jarige leeftijd bij de Bijenkorf. In het sollicitatiegesprek etaleert hij al zijn ambities, waarop de HR-dame goed inspeelt: hij krijgt een baan bij de inkoopafdeling. En leert daar de kneepjes van het vak. 
Maar dan roept de dienstplicht. Kahns vader heeft de Franse nationaliteit, dus daar gaat hij in dienst. Ook daar toont hij zijn ondernemersinstinct en verkoopt seksboekjes, die gretig aftrek vinden bij de andere soldaten. Na de dienstplicht werkt hij korte tijd weer bij de Bijenkorf, totdat een winkelpand beschikbaar komt: zijn eerste eigen winkel. Daar wordt hij door de vastgoedeigenaar gelijk bedonderd: de helft van de verlichting ontbreekt, daarover waren geen afspraken gemaakt. Deze lampen konden door Kahn alsnog gekocht worden: een harde les. 

CoolCat

Het ontstaan van de naam CoolCat wordt ook toegelicht. Een concurrent heette Salty Dog, waarna de naam CoolCat snel bedacht was. Inkopen doen ze in eerste instantie in Parijs, daarna in Azië, en het imperium en het aantal winkels werd snel groter. Met de nodige streken, zowel goed- als kwaadaardig met klanten, leveranciers en vastgoedeigenaren. 
De groei van het concern brengt ook andere problemen met zich mee, een ondernemer is niet gelijk aan een manager. Kahn is de entrepreneur maar besteedt (te) weinig aandacht aan het managen, waardoor de winkels in een dip raken. Mede veroorzaakt door de recessie. 

Open relatie

In de tussentijd is het liefdesleven van Kahn ook turbulent. Hij heeft een open relatie met zijn vrouw, ontmoet een nieuwe liefde, scheidt van zijn vrouw en heeft diverse vriendinnen. Veel daarvan zijn vluchtig, er zijn enkele blijvertjes. Maar ook daar is vaak wel iets mee aan de hand, ze zijn uit op zijn geld of geestelijk niet stabiel. Gelukkig ontmoet hij op latere leeftijd een vriendin waar hij nog steeds mee samen is. 

De gezondheid van Kahn is al jaren prima. Hij mediteert, doet mee aan een verjongingsprogramma en heeft aandacht voor zowel zijn lichamelijk als geestelijk welzijn. Totdat een moedervlek begint te bloeden: een agressieve vorm van huidkanker. Daarvoor wordt hij behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Na een eerste operatie komen de tumoren terug en ondergaat hij een experimentele behandeling. Deze slaat goed aan, waardoor hij herstelt. In deze tijd heeft hij onvoldoende aandacht voor Coolcat, waardoor dit bedrijf na 40 jaar (wederom) faillissement moet aanvragen. Kahn is het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis zo dankbaar dat de opbrengsten van het boek daarheen gaan en besteed gaan worden aan onderzoek naar kanker. 

Interviews

Het levensverhaal in het boek eindigt met de overdracht van zijn bedrijven naar zijn zoons. Vervolgens komen in een aantal interviews mensen uit de directe omgeving van Kahn aan het woord. Zijn zoons, dochter, zakenrelaties, vriendin en ex-vriendin komen aan het woord over Kahn. Het zijn niet alleen loftuitingen, ook de kritische noot over bijvoorbeeld eigenwijsheid van Kahn wordt geplaatst.

Het boek sluit af met 10 wijze lessen van Kahn:
- Te weinig vragen en te veel betalen is geestelijke luiheid
- Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen
- Maak dingen simpel
- Je leert meer door omhoog te kijken dan omlaag
- Luister voordat je spreekt
- Verdien voordat je uitgeeft
- Denk voordat je schrijft
- Probeer voordat je opgeeft
- Leef voordat je sterft

Met name de laatste vind ik typerend voor het leven van Kahn. En eigenlijk voor het leven dat eenieder zou moeten leiden. Als iedereen dat motto zou omarmen zou het een mooiere wereld worden. Het boek is zeer interessant om te lezen, het geeft mooie inkijkjes in de zakenwereld, maar ook het turbulente privéleven van een ondernemende geest. 

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden