vraag & antwoord
Brainport Eindhoven: De sleutel tot innovatiegedreven bedrijfssucces
Eindhoven is geen gewone stad. Het is het kloppende hart van een van 's werelds meest vooruitstrevende technologische ecosystemen: Brainport Eindhoven. Als bedrijf kun je enorm profiteren van de unieke eigenschappen die deze regio te bieden heeft. Maar hoe integreer je het high-tech DNA, het innovatieve ecosysteem en het lokale talent van Eindhoven in je eigen bedrijfsstrategie? In deze gids ontdek je hoe je de kracht van Brainport kunt omzetten in zakelijk voordeel voor jouw organisatie – of je nu een startup, scale-up of gevestigd bedrijf bent.
Het unieke karakter van Brainport Eindhoven begrijpen
Op het eerste gezicht lijkt Eindhoven misschien een gewone middelgrote stad, maar schijn bedriegt. Door unieke hightech competenties en een krachtige samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden is Brainport Eindhoven uitgegroeid tot een economische kernregio. Hier worden 's werelds meest complexe en geavanceerde machines, producten en innovaties uitgevonden en gemaakt. En dat in een regio die 'slechts' bestaat uit 21 gemeenten met meer dan 800.000 inwoners. Klein in omvang, maar enorm in impact.
Wat maakt Brainport Eindhoven zo bijzonder? Het is een innovatief ecosysteem in Zuidoost-Brabant met een sterke high-tech maakindustrie, een bijzondere designsector en een uniek samenwerkingsmodel, waar volop ruimte is voor innovatieve startups. De regio scoort uitzonderlijk hoog in vergelijking met andere internationale groeigebieden dankzij de aanwezigheid van hoogwaardige wetenschap, universitair opgeleid talent en octrooien.
e-book bekijken
Het Brainport ecosysteem integreren in jouw strategie
Hoe vertaal je de unieke eigenschappen van Brainport naar jouw bedrijfsstrategie? Om vooruit te komen moeten we het samen doen. De Brainport-regio bestaat uit 21 gemeenten en heeft veel campussen, fieldlabs en innovatiehubs. Elke dag werken bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden samen binnen dit ecosysteem, wat resulteert in succesvolle ketensamenwerkingen, open innovatie en allianties.
Een concrete stap om het ecosysteem te benutten is actieve deelname aan bestaande samenwerkingsverbanden. In deze ecosystemen werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen nauw samen in specifieke technologiegebieden, aan specifieke missies en kennisintensieve industrieën. Denk aan initiatieven als:
- Brainport Industries Network
- Hightech XL (startup accelerator)
- AI Innovation Center
- 5G Hub
Het high-tech karakter van Eindhoven benutten
De Brainport-regio is uitzonderlijk volgens ASML CEO Peter Wennink. 'Veel van onze leveranciers zijn nu grote bedrijven, we hebben echt geholpen dit ecosysteem te creëren. Deze regio, ontstaan uit de overblijfselen van Philips, heeft ongelooflijke ecosysteem-mogelijkheden vanuit een deep tech-perspectief. We hebben digitale kracht, softwaremensen, fijne mechanica, mechatronica, meet- en inspectiesystemen, lasertechnologie, halfgeleiders, noem maar op. Alle ingrediënten om deep tech te creëren.'
De high-tech omgeving in Eindhoven biedt unieke mogelijkheden voor bedrijven in verschillende sectoren. Op de High Tech Campus Eindhoven (HTCE) ontwikkelt een unieke mix van multinationals, kennisinstituten, MKB-bedrijven en startups de innovaties van de toekomst in een Open Innovation Environment. HTCE is waar 's werelds slimste geesten samenkomen om baanbrekende technologie te ontwikkelen op het gebied van Gezondheid, Energie en Slimme Omgevingen. Het is ook de plek waar technologie in Brainport Eindhoven wordt omgezet in business. Deze hightech hotspot, ook bekend als de slimste vierkante kilometer van Europa, herbergt een unieke, diverse mix van gevestigde wereldmerken, toonaangevende onderzoeksinstituten, snelgroeiende ondernemingen, hightech startups en servicebedrijven.
Boek bekijken
Lokaal Eindhovens talent en kennis inzetten
Een van de grootste troeven van Brainport Eindhoven is het beschikbare talent en de kennis. ASML Veldhoven is gevestigd in Europa's toptech-hub, de Brainport Eindhoven-regio in het zuidoosten van Nederland. Deze snelgroeiende regio biedt een hoge levensstandaard, een cultuur die een gezonde balans tussen werk en privé omarmt, en spannende mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. De geschiedenis van Brainport Eindhoven is doordrenkt van de Philips-erfenis, die vandaag de dag nog steeds zichtbaar is. De reputatie van de stad blijft groeien als een wereldwijde hotspot voor high-tech productie en design.
Meer dan 11.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers uit 85 landen werken op de campus aan het ontwikkelen van toekomstige producten en technologieën. De technologieën waaraan deze slimme geesten werken, beïnvloeden het leven van miljarden mensen. Bovendien fungeert de campus als een magneet voor het aantrekken van de beste onderzoekers, ingenieurs en ontwikkelaars van over de hele wereld.
SPOTLIGHT: Marjolein Visser
Boek bekijken
Samenwerken met Eindhovense instituten en bedrijven
Samenwerking met lokale partners kan je bedrijfsstrategie enorm versterken. Wat de Brainport-regio zo bijzonder maakt, is 'dat mensen de tijd nemen om daadwerkelijk te verbinden.' Dat is typisch voor dit gebied, wat verklaart waarom de Brainport-regio zo succesvol is. Mensen zijn bereid om samen te werken en iets op tafel te laten liggen om te delen. Dit aspect is vooral cruciaal in de fase van startups. Je moet bereid zijn om te delen om toegang te krijgen tot dat talent. Dat is een van de belangrijkste redenen voor het succes van een bedrijf: toegang hebben tot talent.
Bij het opzetten van samenwerkingen is het belangrijk om een 'Brainport-manier' te definiëren. Het is de bedoeling om het initiatief open te stellen voor alle belanghebbenden in het ecosysteem, van onderwijsinstellingen (zoals Fontys Hogescholen en de andere technische universiteiten in Nederland) tot de industrie (met een belangrijke rol voor het MKB) en overheidsinstanties. Op de lange termijn moeten de resultaten ook de concurrentiepositie van Brainport Eindhoven verbeteren.
Boek bekijken
Het Eindhovense innovatiemodel implementeren
Roger Dassen, CFO van ASML, benadrukt dat het doel van ASML gezamenlijke groei is. 'Wij willen het hele ecosysteem rondom ASML laten meegroeien. Daarom is het belangrijk om gezamenlijk op te trekken om de regio aantrekkelijk te maken voor talent.'
Je kunt het Eindhovense innovatiemodel in je eigen bedrijf implementeren door:
- Een open innovatiecultuur te stimuleren
- Multidisciplinaire teams samen te stellen
- Samenwerkingen aan te gaan met complementaire bedrijven
- Kennisuitwisseling te bevorderen
Boek bekijken
Praktische stappen om te starten
Een innovatiestrategie gebaseerd op het Eindhoven-model begint niet met grote stappen, maar met gerichte acties. Hier zijn concrete manieren waarop je morgen al kunt beginnen:
- Word lid van een relevante cluster- of netwerkorganisatie in Brainport
- Bezoek innovatie-evenementen zoals Dutch Design Week of Dutch Technology Week
- Ga in gesprek met de High Tech Campus over mogelijkheden voor kantoorruimte of samenwerkingen
- Benader onderwijsinstellingen zoals TU Eindhoven, Fontys of Design Academy voor stagairs en onderzoeksprojecten
- Zoek aansluiting bij innovatiehubs die aansluiten bij jouw technologiedomein
SPOTLIGHT: Bart Bossink
Boek bekijken
De citymarketing van Eindhoven in je eigen merk integreren
Eindhoven heeft een sterke merkidentiteit ontwikkeld rondom innovatie, design en technologie. Je kunt elementen hiervan gebruiken om je eigen merk te versterken, vooral als je bedrijf in Eindhoven gevestigd is of nauw samenwerkt met partners in de regio.
Boek bekijken
Business transformatie met behulp van het Eindhovense ecosysteem
Voor gevestigde bedrijven kan het een uitdaging zijn om te innoveren en mee te gaan met technologische ontwikkelingen. Het Eindhovense ecosysteem biedt uitstekende mogelijkheden om je bedrijf te transformeren en toekomstbestendig te maken.
Boek bekijken
Strategische positionering in relatie tot Brainport
Je bedrijfsstrategie kan enorm profiteren van een doordachte positionering ten opzichte van het Brainport ecosysteem. Denk hierbij aan het vinden van je eigen, unieke plek binnen het netwerk.
e-book bekijken
Lessen van lokale succesverhalen
Eindhoven heeft diverse indrukwekkende succesverhalen voortgebracht, van ASML tot talloze innovatieve startups. Door deze cases te bestuderen, kun je waardevolle lessen trekken voor je eigen bedrijfsstrategie.
Boek bekijken
Internationaal perspectief op lokale kracht
Brainport Eindhoven heeft een sterke internationale oriëntatie, wat het tot een ideale omgeving maakt voor bedrijven met globale ambities. Roger Dassen, CFO van ASML, ziet strategische planning als onderdeel van ASML's lange termijn locatiestrategie om uitbreiding mogelijk te maken en de groei van het grote ecosysteem te ondersteunen. 'Zoals we eerder hebben gezegd, is ASML's voorkeur om de kernactiviteiten in Nederland zo dicht mogelijk bij de bestaande locaties in Veldhoven te houden, omdat dit de samenwerking tussen teams en verschillende onderdelen bevordert, wat noodzakelijk is om innovatie te stimuleren.'
Conclusie: Jouw bedrijf als integraal onderdeel van het Brainport ecosysteem
Het benutten van de unieke aspecten van Eindhoven in je bedrijfsstrategie draait uiteindelijk om het vinden van betekenisvolle verbindingen. Zoals ASML CEO Peter Wennink zegt: 'Het gaat uiteindelijk om het verbinden van mensen met relevante kennis. Je moet talent en wetenschap integreren met de kennis van de bestaande industrie, de industriële competenties, de innovatie en de creativiteit die voortkomt uit de mensen. Talent is essentieel. En dat vind je hier. Dat is ook waarom dit ecosysteem zo belangrijk voor ons is. Het ecosysteem is cruciaal voor de industrie; het is een bron van talent en kennis. We hebben waarschijnlijk meer geleerd van onze scale-up leveranciers vanwege hun creativiteit en de bekende grenzen die ze hebben wanneer je een innovatieve startup en een scale-up bent.'
Door je actief op te stellen als deelnemer in het Brainport ecosysteem, kun je profiteren van de unieke voordelen die de regio biedt: hoogwaardig talent, een cultuur van samenwerking en innovatie, en een netwerk van complementaire bedrijven en kennisinstellingen. Begin klein, denk groot, en laat je bedrijfsstrategie evolueren in harmonie met de dynamische kracht van Eindhoven – een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en de toekomst vormt.
Welke eerste stap ga jij morgen zetten om de kracht van Brainport Eindhoven te benutten in jouw bedrijfsstrategie?