Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Neurorecht

Hoop of hersenschim?

Specificaties
E-book, 40 blz. Pdf met watermerkbeveiliging | Nederlands
Boom Juridische Uitgevers | 1e druk, 2020
ISBN13: 9789460949364
Rubricering
Hoofdrubriek : Juridisch
Boom Juridische Uitgevers Pdf met watermerkbeveiliging 1e druk, 2020 9789460949364
Onderdeel van serie Pompe-reeks
Direct te downloaden

Samenvatting

Kunnen hersenscans iets zeggen over de toerekeningsvatbaarheid van een verdachte? Laat de neurobiologie zien dat vrije wil en verantwoordelijkheid niet bestaan? Kunnen de neurowetenschappen helpen om recidive beter te voorspellen? Deze vragen worden gesteld en kritisch onderzocht binnen het vakgebied neurorecht. Dit is een nieuw veld van wetenschappelijk onderzoek naar de implicaties van de neurowetenschap voor het recht. In zijn oratie als hoogleraar Forensische psychiatrie gaat psychiater en filosoof Gerben Meynen dieper in op de raakvlakken van het vakgebied met de forensische psychiatrie.

Enerzijds is neurorecht nieuw, anderzijds confronteert het ons met oude vragen over het grensgebied van strafrecht en psychiatrie. Èn het laat de noodzaak zien om over de grenzen van de eigen discipline samen te werken. Neurorecht brengt ons van abstracte kwesties over de vrije wil en vergelding naar praktische problemen rond de betrouwbaarheid van het psychiatrisch onderzoek en inschatting van risico. De vragen waarvoor de neurowetenschap ons stelt laten zich niet alleen in maat en methode uitdrukken maar doen steeds ook een beroep op normatieve afwegingen in het individuele geval en het aldus vinden van de menselijke maat.

Specificaties

ISBN13:9789460949364
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:pdf
Aantal pagina's:40
Druk:1
Verschijningsdatum:27-3-2020
ISSN:

Over Gerben Meynen

Gerben Meynen is psychiater en filosoof. Hij is hoogleraar Forensische psychiatrie aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht, en tevens bijzonder hoogleraar Ethiek en psychiatrie aan de Faculteit Geesteswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam als psychiater bij GGZ InGeest, Amsterdam.

Andere boeken door Gerben Meynen

Inhoudsopgave

1 Simulatie en het object van de psychiatrie 9
2 Herziening van het strafrecht? 13
3 Assessment 17
4 Interventie 23
5 Nuchterheid en realisme 25
6 Praktische wijsheid 27

Dankwoord 29
Literatuur 31

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Neurorecht